default-image

Μικρή ΔΕΗ: Η αιχμή του δόρατος των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης

Απόψεις
Μικρή ΔΕΗ: Η αιχμή του δόρατος των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεια σου Γιώργο,

Ήθελα να σου γράψω καιρό σχετικά με την πώληση της μικρής ΔΕΗ που υποτίθεται θα φέρει ανάπτυξη, ανταγωνισμό και καλές τιμές στο ρεύμα. Το κάνω τώρα παρακινούμενος από  την ραδιοφωνική συνέντευξη που έκανες με  τον καθηγητή Γιώργο Ζουγανέλη "Απαιτείται προσοχή σε εθνικά θέματα μεγάλης αξίας".

Ο καθηγητής Γιώργος Ζουγανέλης στην εκπομπή σου "Απαιτείται προσοχή σε εθνικά θέματα μεγάλης αξίας είπε το απλό σοφό: Ανταγωνισμός υπάρχει όταν πουλάνε δύο εταιρείες στους ίδιους πελάτες όχι σε διαφορετικούς. Πως προκύπτει λοιπόν ανταγωνισμός με την πώληση της μικρής ΔΕΗ άρα και καλύτερες τιμές για τον καταναλωτή αφού οι δύο πλέον επιχειρήσεις ηλεκτρισμού δεν θα πουλάνε στους ίδιους καταναλωτές;  Η δική μου άποψη για τον ανταγωνισμό είναι ότι αυτό που τελικά φέρνει είναι εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο, υπερεκμετάλλευση και βασανισμό των ζώων, καταστροφή του περιβάλλοντος και τέλος συγκρούσεις και πολέμους. Φτάνει να ρίξει κανείς μια ματιά στον κόσμο σήμερα και θα διαπιστώσει εύκολα τα εγκλήματα και την εκμετάλλευση που καθημερινά συμβαίνουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη σε όλα τα επίπεδα.

Εδώ όμως θέλω να εξηγήσω με απλό τρόπο γιατί δεν μπορεί να υπάρξει συμφέρον για τον λαό και το Ελληνικό Δημόσιο από την πώληση τμήματος της ΔΕΗ.

ΠΡΩΤΟΝ: Είναι δεδομένο ότι μια επιχείρηση που έχει μονοπώλιο (και μάλιστα πουλάει κάτι που όλοι το αγοράζουν γιατί  το έχουν ανάγκη) μπορεί με μια λογική διαχείριση να έχει μόνο κέρδη, αφού θα έχει πελάτες όλους όσους κατοικούν σ' αυτό το κράτος. Όλοι είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν απ' αυτήν αφού δεν υπάρχουν άλλοι να προσφέρουν το  ίδιο προϊόν και αυτό εξασφαλίζει σίγουρα κέρδη στην επιχείρηση.

Η επιχείρηση μπορεί να πέσει έξω μόνο αν αυτοί που την έχουν είναι απατεώνες. Θεωρώ δε, ότι ακόμη και ανίκανοι να είναι αυτοί που διαχειρίζονται ένα μονοπώλιο δεν μπορούν να πέσουν έξω.

Άρα η ΔΕΗ μπορεί να είναι μόνο μια κερδοφόρα και υγιής επιχείρηση. Αν δεν πάει καλά η ΔΕΗ σημαίνει ότι κάποιοι απατεώνες κερδίζουν με κάποιο τρόπο από τον κρατικό φορέα (είτε υπάλληλοι της ΔΕΗ μόνοι τους, είτε σε συνεργασία με το πολιτικό προσωπικό) ή γίνονται άλλα πράγματα που θα πρέπει να ελεγχθούν με κάποιο τρόπο και να διορθωθούν.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Αφού η εταιρεία (ΔΕΗ) έχει μονοπώλιο και εκατομμύρια πελάτες, έχει την δυνατότητα να συμπιέσει τα κέρδη της σε μεγάλο βαθμό και παρά ταύτα να παραμείνει κερδοφόρα. Και αφού η ΔΕΗ είναι κρατική αυτό θα έπρεπε να κάνει. Έτσι θα πουλάει το προϊόν της σε χαμηλή τιμή (και αυτό θα είναι καλό για όλους τους πελάτες) και ταυτόχρονα θα μπορεί να έχει αρκετά κέρδη για να συντηρεί και να επεκτείνει την επιχείρηση σύμφωνα με  τις ανάγκες που θα παρουσιάζονται.

Αλλά ακόμη και αν είχε υψηλή  τιμή στην κιλοβατώρα και υπερκέρδη, αφού η ΔΕΗ είναι κρατική επιχείρηση τα κέρδη αυτά θα γύριζαν στον κρατικό προϋπολογισμό και θα πήγαιναν πάλι για το καλό όλων. Επιπλέον δε θα μπορούσε λόγο των υπερκερδών να ασκήσει κοινωνική πολιτική για  τις ασθενέστερες  ομάδες.

ΤΡΙΤΟΝ: Αν η ΔΕΗ που έχει το μονοπώλιο μοιραζόταν την πελατεία της με μια δεύτερη εταιρεία αυτόματα τα κέρδη της θα μειωνόταν αναλόγως του ποσοστού των πελατών που θα πάρει η καινούργια εταιρεία. Άρα για να έρθει στα προηγούμενα κέρδη ή να τα πλησιάσει, θα πρέπει να αυξήσει το αντίτιμο του προϊόντος που προσφέρει και όχι να το κατεβάσει κι άλλο. Εκτός και αν είχε υπερτιμολογήσει το προϊόν υπερβολικά πολύ οπότε στην ουσία έκλεβε τους πελάτες. Αλλά αυτό θα μπορούσε να το κάνει μια ιδιωτική εταιρεία όχι ένα κρατικός φορέας κοινής ωφελείας. Αν στην Ελληνική ΔΕΗ συμβαίνει αυτή η υπερτιμολόγηση, πρέπει να ελεγχθούν και να δικαστούν αυτοί οι οποίοι το έκαναν και ταυτόχρονα θα πρέπει η κυβέρνηση να βάλει μια  τάξη στην λειτουργία της ΔΕΗ. Αν δεν γίνεται αυτό, τότε κυβερνήτες και διαχειριστές της ΔΕΗ είναι απατεώνες με βούλα και ως λαός είμαστε άξιοι  της μοίρας μας.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Όπως προείπα, ισχυρίζονται ότι όταν κάποιος έχει μονοπώλιο μπορεί να εκμεταλλεύεται την ανάγκη των πελατών και να βάζει τις τιμές όσο θέλει.

Αυτό όμως ισχύει μόνο για ιδιωτικές εταιρείες και όχι για κρατικές οι οποίες είναι κοινής ωφελείας  και στην ουσία προσφέρουν υπηρεσίες για το καλό όλων.

Και επαναλαμβάνω το αυτονόητο: αν μια εταιρεία όπως η ΔΕΗ είχε υποτίθεται υπέρογκα κέρδη, αυτά θα γύριζαν στον κρατικό προϋπολογισμό και θα πήγαιναν πάλι για το καλό όλων. Τα κέρδη όμως της εταιρείας πάνε για το καλό κάποιων ολίγων γερακιών της πλουτοκρατίας.

Από την άλλη δεν καταλαβαίνω γιατί μια ιδιωτική εταιρεία θα είναι πιο 'πονόψυχη' από την κρατική ΔΕΗ και θα πουλάει φτηνότερο ρεύμα στους καταναλωτές της από ότι το κράτος στους πολίτες του.

Δεν με πείθει επίσης το επιχείρημα ότι οι κρατικές επιχειρήσεις πρέπει να γίνουν ιδιωτικές επειδή οι ιδιωτικές μπορεί να λειτουργούν νοικοκυρεμένα ενώ οι δημόσιες είναι προβληματικές. Αυτό οφείλεται στην κακή επιλογή προσωπικού ή άλλα πολιτικά και συντεχνιακά παιχνίδια. Αυτά μπορούν να διορθωθούν αν υπάρχει θέληση για αυτό.

Τέλος για να το πω απλά: Δεν καταλαβαίνω πώς το μονοπώλιο πέφτει έξω και όταν μοιράζεται η πίττα σε δύο πάνε καλά και οι δύο!

Δεν καταλαβαίνω πώς το κράτος (η ΔΕΗ εν προκειμένου) που υποτίθεται πως εκπροσωπεί τα συμφέροντα  των πολιτών, θέλει να εκμεταλλεύεται τους πολίτες και να τους πουλάει ακριβό ρεύμα και πώς η πολυεθνική εμφανίζεται ως 'πονόψυχη' και έρχεται να  μας το πουλήσει φτηνά.

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ

Το άρθρο της ομιλίας του βρίσκεται εδώ:

Πριν παραθέσω τα λόγια του Σαμαρά και τα σχολιάσω θέλω να καταθέσω ένα γενικό σχόλιο. Ο κ. Σαμαράς και το υπόλοιπο πολιτικό υπηρετικό προσωπικό της πλουτοκρατίας νομίζουν ότι  απευθύνονται σε κρετίνους που δεν έχουν ούτε λογική ούτε κρίση. Μιλάνε συνέχεια με αοριστολογίες και επαναλαμβάνουν τις ίδιες κλισέ φράσεις (ανάπτυξη, επενδύσεις, απελευθέρωση αγοράς, συντεχνίες κ.λπ.) σαν κασετόφωνο χωρίς ποτέ να εξηγούν με συγκεκριμένο τρόπο γιατί και με ποιό τρόπο το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας θα είναι προς όφελος των πολιτών αυτής της χώρας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γιώργος Παπανδρέου και άλλα πολιτικά στελέχη έχουν εκπαιδευτεί σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ όπου τους έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου για τον φιλελευθερισμό, ο οποίος είναι το οικονομικό μοντέλο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Θύματα και αυτοί της αμερικάνικης προπαγάνδας νομίζουν πως είναι σπουδαίοι, ενώ δεν είναι τίποτα άλλο από πιόνια του συστήματος.

ΣΑΜΑΡΑΣ: «Υπάρχει η υποχρέωση της Ελλάδας να απελευθερώσει την ενεργειακή αγορά, όπως και κάθε κράτος- μέλος της Ευρώπης. Όλες οι χώρες το κάνουν. Κι όλες επωφελούνται.

ΣΧΟΛΙΟ: Από που προκύπτει ότι είναι σωστό να ξεπουλήσουμε την ΔΕΗ επειδή οι Ευρωπαίοι ιδιωτικοποίησαν την ενέργεια στις χώρες τους; Ότι κάνουν οι Ευρωπαίοι είναι a priori σωστό; Αν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν γίνει υπηρέτες των πολυεθνικών και της πλουτοκρατίας πρέπει να ακολουθήσουμε και εμείς; Να το πω απλά με την λαϊκή σοφία ''Αν θα πάνε οι άλλοι να πνίγουν θα πάμε και εμείς;'' Γιατί επιτέλους δεν σκεφτόμαστε με το δικό μας τρόπο να βρούμε λύσεις για τα προβλήματα μας αντί να πιθηκίζουμε ότι βλέπουμε έξω;

Ο κ. Σαμαράς δεν αναφέρει τίποτα όμως για την άνοδο της τιμής του ρεύματος και του νερού στις χώρες όπου αυτά ιδιωτικοποιήθηκαν. Ούτε μας λέει συγκεκριμένα ποιές είναι οι χώρες που ωφελήθηκαν και πόσο. Πετάει κουβέντες στον αέρα απλά για εντυπωσιασμό.

ΣΑΜΑΡΑΣ: «Δεν το κάνουν όλες με τον ίδιο τρόπο. Ούτε με τον ίδιο ρυθμό. Αλλά όλες συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει και διαλέγει η καθεμιά τον τρόπο που της ταιριάζει καλύτερα: Για να καταργήσουν το κρατικό μονοπώλιο, και να καταργήσουν και τη δεσπόζουσα θέση, όπου αυτή υπάρχει… Γιατί πρέπει να γίνουν μεγάλες επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής και υποδομές.»

ΣΧΟΛΙΟ: Γιατί φίλε μου να καταργηθεί το κρατικό μονοπώλιο σε ζωτικούς τομείς όπως είναι το ρεύμα; Γιατί να κάνουμε συμμέτοχους τις πολυεθνικές; Πως προκύπτει ότι το ξεπούλημα των κρατικών επιχειρήσεων είναι επένδυση και ανάπτυξη; Αν θέλουν οι πολυεθνικές ή η πλουτοκρατία να επενδύσουν ας φτιάξουν καινούργια εργοστάσια ή καινούργιες υποδομές. Δεν βλέπω πως θα βοηθήσει τους πολίτες η αγορά των κρατικών υποδομών από την πλουτοκρατία, υποδομών που χτίστηκαν από το κόπο όλων των πολιτών..

Θα βοηθηθούν οι πολίτες επειδή κάνατε τον κατώτερο μισθό 450 ευρώ και επειδή έχετε καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας; Και θα ωφεληθούν επειδή οι πολυεθνικές θα νέμονται τον πρώην κρατικό πλούτο που χτίστηκε με τον πολύχρονο ιδρώτα και τον κόπο τους;

ΣΑΜΑΡΑΣ: «Πώς θα γίνουν αυτές οι επενδύσεις; Όπως έγιναν στις άλλες χώρες της Ευρώπης: Με επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα μέσα από προγράμματα αποκρατικοποίησης. Που με τη σειρά τους έφεραν χαμηλότερες τιμές και καλύτερες υπηρεσίες».

ΣΧΟΛΙΟ: Αυτό που γνωρίζουμε  είναι ότι στις χώρες όπου ιδιωτικοποιήθηκε το ρεύμα και το νερό, η τιμή τους ανέβηκε. Γιατί δεν μας λέει συγκεκριμένα ποιες είναι οι χώρες που ωφελήθηκαν και πόσο. Άκρα του τάφου σιωπή...

Ο κ. Σαμαράς δεν αναφέρει επίσης τίποτα για τους πολίτες Ευρωπαϊκών χωρών που είναι δυσαρεστημένοι από την ιδιωτικοποίηση και θέλουν να ξαναγυρίσουν οι οργανισμοί κοινής ωφελείας στο Δημόσιο. Δεν αναφέρει επίσης ότι χιλιάδες πολίτες σε ειδικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο συλλέγουν υπογραφές για να σταματήσει το ξεπούλημα του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιώτες.

Δε μας λέει επίσης γιατί με κάθε  τρόπο θέλει να αποφύγει το δημοψήφισμα για την πώληση της μικρής ΔΕΗ. Μήπως φοβάται ότι θα ταλαιπωρήσει τους πολίτες; Όχι βέβαια. Είναι προφανές ότι γράφει στα παπούτσια του την θέληση του Ελληνικού λαού και ότι την φοβάται.

Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ότι ουδέποτε άκουσα από Ελλαδίτες πολιτικούς να μιλάνε για οποιοδήποτε θέμα με συγκεκριμένα στοιχεία, προφανώς διότι έτσι έχουν την δυνατότητα να τα γυρίζουν όπως θέλουν και να κοροϊδεύουν το πόπολο ες αεί.

ΣΑΜΑΡΑΣ: «Έχουμε απέναντί μας, αυτούς που υπερασπίζονται όλες τις στρεβλώσεις, όλες τις σπατάλες, όλο το σύμπλεγμα κρατισμού και συντεχνιακής αυθαιρεσίας, να υπερασπίζονται μαζί και κάθε ανομία».

ΣΧΟΛΙΟ: Χρησιμοποιούν συνέχεια αυτήν την καραμέλα για τις συντεχνίες και τον κρατισμό τον οποίο αυτοί οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει (για ψηφοθηρικούς λόγους) για να φέρνουν σε σύγκρουση τις διάφορες κοινωνικές ομάδες και να κάμψουν έτσι την αντίσταση του λαού και να περάσουν τα νομοσχέδια που ευνοούν την πλουτοκρατία.

Δεν είναι πως δεν πρέπει να γίνουν αλλαγές σε πολλά κακώς κείμενα στην Ελλάδα αλλά το θέμα είναι ότι αυτά τα κακώς κείμενα τα χρησιμοποιούν οι πολιτικάντηδες για να κάνουν τα πολιτικά τους παιχνίδια, και σήμερα για να ξεπουλήσουν την Ελλάδα. Δυστυχώς πρώτα τους ενδιαφέρουν οι θέσεις εξουσίας και μετά όλα τα άλλα. Δεν καίγονται να δώσουν λύσεις για το καλό όλων, άλλα να έχουν την στήριξη κύκλων οι οποίοι θα εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους..

Τέλος, αν πραγματικά θέλανε να δημιουργήσουν επενδύσεις και ανταγωνισμό όπως λέει ο κ. Σαμαράς θα μου φαινόταν σωστό οι εταιρείες που θα ήθελαν να μπουν στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα να κάνουν τα δικά τους εργοστάσια και όχι να αγοράσουν σε τιμή ξεπουλήματος μια έτοιμη επιχείρηση που φέρνει κέρδη και εξυπηρετεί το Δημόσιο καλό.

Αν μας πουν ότι δεν συμφέρει στην ιδιωτική εταιρεία να κάνει καινούργια εργοστάσια ενέργειας τότε αυτό απλά αποδεικνύει ότι η εταιρεία θέλει μόνο να πάρει από εμάς και όχι να προσφέρει.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα προηγούμενα δεν βλέπω τι καλό μπορεί να προκύψει από την πώληση της ΔΕΗ. Όλα όσα γίνονται για την πώληση της είναι μια εξαπάτηση του ελληνικού λαού από ανθρώπους που δεν έχουν ούτε ηθική ούτε αρκετή ευφυΐα και που κυρίως τους ενδιαφέρει  να είναι  βολεμένοι σε καρέκλες εξουσίας.

Τελειώνοντας θα πω αυτό που όλοι οι σοφοί είπαν, κάθε λαός έχει τους ηγέτες που του αξίζουν.

Αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία έχουν χαρακτηριστικά που όλοι κουβαλάμε μέσα μας. Αν θέλουμε  να έχουμε καλύτερους ηγέτες θα πρέπει πρώτα από όλα να αλλάξουμε εμείς, ο καθένας μας.

Οι εξωτερικές δράσεις είναι απαραίτητες, αλλά όταν δεν συνοδεύονται από μια εσωτερική αλλαγή του χαρακτήρα μας δεν πρόκειται ποτέ (όπως μας δείχνει και η ιστορία) να φέρουν την ευημερία, την ενότητα, την ειρήνη, την ελευθερία, την ισότητα και τη δικαιοσύνη στη γη, που είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να είμαστε ευτυχισμένοι. Διότι αυτό που επάνω από όλα αναζητάμε μέσα σε όλα αυτά που κάνουμε είναι να είμαστε ελεύθεροι και ευτυχισμένοι.

Οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες μας και να βάλουμε άλλες προτεραιότητες στην ζωή μας. Αν η πρώτη μας επιλογή δεν είναι οι ανθρωπιστικές αξίες αλλά οι υλιστικές επιδιώξεις και φιλοδοξίες, η κατανάλωση, η διασκέδαση και η απόλαυση θα πρέπει να πληρώνουμε το τίμημα ποικιλοτρόπως…

Νάσαι καλά!

Μιλτιάδης Ελευθεριάδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News