Γιώργος Σαχίνης

Πορτογαλική τράπεζα έχασε την προθεσμία εξόφλησης βραχυπρόθεσμου χρέους!

Σοκ από την ανακοίνωση της Βanque Privee Espirito Santo

Η Πορτογαλία ηγείται της πτώσης των τιμών των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη, με τους επενδυτές να αντιδρούν στην είδηση πως μια πορτογαλική τράπεζα έχασε την προθεσμία εξόφλησης βραχυπρόθεσμου χρέους, υποχρεώνοντας σε απώλειες τις μετοχές των πορτογαλικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η απόδοση των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδο σχεδόν ενός έτους μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Βanque Privee Espirito Santo, τραπεζικής μονάδας του ομίλου Spirito Santo Financial Group πως υπήρξε μία καθυστέρηση στις πληρωμές μέρους του βραχυπρόθεσμου χρέους που έχει εκδώσει η Espirito Santo International. 

Το premium που οι επενδυτές απαιτούν για να διακρατήσουν ισπανικούς τίτλους 10ετούς ωρίμανσης έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, «σκαρφάλωσε» στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων. Οι τιμές των ιταλικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ενόψει της δημοπρασίας χρέους εντός των επόμενων δύο ημερών. 

«Τα νέα για την Espirito Santo προκαλούν αναστάτωση» δήλωσε στο Bloomberg, ο Felix Herrmann, αναλυτής της DZ Bank AG στη Φρανκφούρτη. «Βρισκόμαστε στη διαδικασία εξεύρεσης νέου σημείου ισορροπίας για τα επιτόκια της περιφέρειας. Όπως φαίνεται η διαδικασία θα είναι πιο ευμετάβλητη απ' ότι είχε αρχικά θεωρηθεί. Η ρευστότητα είναι χαμηλότερη για τα πορτογαλικά ομόλογα και αυτό τα κάνει πιο ευάλωτα». 

Το 10ετές πορτογαλικό ομόλογο σημειώνει άνοδο 19 μονάδων βάσης, στο 3,84%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει σημειωθεί από τις 5 Σεπτεμβρίου 2013. Το επιτόκιο άγγιξε το 3,91%, το υψηλότερο σημείο από τις 21 Μαΐου. Η τιμή του ομολόγου λήξης 2024 με απόδοση 5,65% έπεσε 16,65 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ ονομαστικής αξίας, στα 114,28 ευρώ.

Τα ομόλογα της Banco Espirito Santo, βυθίστηκαν σε ιστορικά χαμηλά μετά την ανακοίνωση ότι η μητρική της καθυστέρησε πληρωμές βραχυπρόθεσμου χρέους.

Νωρίτερα, τα χρεόγραφα μειωμένης εξασφάλισης (subordinated notes) της πορτογαλικής τράπεζας, αξίας 750 εκατ. ευρώ, λήξης Νοεμβρίου 2023, υποχώρησαν κατά 4,87 σεντς στο ευρώ στα 88,49 σεντς. Τα ακάλυπτα ομόλογα, αξίας 750 ευρώ, λήξης Ιανουαρίου 2019, "έπεσαν" κατά 2,76 σεντς, στα 95,99 σεντς.

Η Banque Privee Espirito Santo SA. ανακοίνωσε χθες ότι υπήρξε μια καθυστέρηση στις πληρωμές ορισμένων βραχυπρόθεσμων τίτλων χρέους που εκδόθηκαν από την μητρική Espirito Santo International, η οποία όπως είπε επηρεάζει «μόνο μια μικρή μερίδα πελατών». Ορισμένοι επενδυτές εκκλήθηκαν να ανταλλάξουν το χρεόγραφο με μετοχές και νέους μακροπρόθεσμους τίτλους, αναφέρει δημοσίευμα της πορτογαλικής εφημερίδας Expresso.

Υποχωρεί το χρηματιστήριο της Πορτογαλίας υπό το βάρος της Espirito

Πτώση της τάξης του 2,2% καταγράφει ο δείκτης PSI 20 στη Λισσαβώνα ο οποίος πλήττεται από τις ανησυχίες αναφορικά με την χρηματοοικονομική υγεία ενός από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς κλάδους της χώρας.

Η πτώση της αγοράς καθοδηγείται από την πτώση 11% της Espirito Santo Financial Group (ESFG), του μεγαλύτερου μετόχου της Banco Espirito Santo, μίας από τις μεγαλύτερες εισηγμένες τράπεζες της χώρας. Νωρίτερα, οι μετοχές της ESFG, που κατέχει το 25% της Banco Espirito Santo, σημείωσαν «βουτιά» 14% στα 1,25 ευρώ. Η μετοχή της Banco Espirito Santo, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Πορτογαλίας σε όρους κεφαλαιοποίησης, υποχωρούσε προηγουμένως κατά 6,8% στα 60,1 σεντς του ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης PSI έχει καταγράψει άνοδο 24% σε διάστημα 12 μηνών, υποαποδίδοντας έναντι των άλλων ευρωπαϊκών δεικτών, καθώς οι ανησυχίες γύρω από την Espirito Santo αυξήθηκαν ύστερα από ορισμένα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα.

Πηγή: kourdistoportocali.com

Σχόλια