default-image

Το νέο Wikileaks είναι εδώ!

Απόψεις
Το νέο Wikileaks είναι εδώ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριν καλά - καλά ανασάνουν οι κυβερνήσεις των δυτικών, κυρίως, κρατών από τις απόρρητες πληροφορίες του Σνόουντεν για τα προγράμματα μαζικών παρακολουθήσεων, αλλά κι από τον ενοχλητικό Τζούλιαν Ασάντζ με τα «ευαίσθητα» ντοκουμέντα - βόμβες του Wikileaks, ένα άλλο «δίκτυο» φαίνεται να απλώνει τα πλοκάμια του στο Ίντερνετ. Tο νέο εκρηκτικό κοκτέιλ «Wikileaks - Σνόουντεν» φαίνεται πως είναι ήδη εδώ, ταράζοντας μυστικές υπηρεσίες και κυβερνήσεις.

Η εποχή του Υδροχόου για τη σύγχρονη ερευνητική δημοσιογραφία άρχισε τη δεκαετία του '70 με τις διαρροές για το τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο Watergate και εν συνεχεία με τις αποκαλύψεις για τη σκοτεινή πλευρά του πολέμου του Βιετνάμ.

Ο Ντάνιελ Έλσμπεργκ, αναλυτής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, γινόταν ο Σνόουντεν της εποχής του όταν το 1971 διέρρεε στον Τύπο τα απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου, τα περιβόητα «Pentagon Papers», με σωρεία ντοκουμέντων για κρυφούς βομβαρδισμούς σε Καμπότζη, Λάος και μυστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Βιετνάμ που απέκρυπτε συστηματικά η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Έλσμπεργκ κατηγορήθηκε ως προδότης και κυνηγήθηκε ανηλεώς από ανθρώπους του Αμερικανού προέδρου. Σηματοδότησε, όμως, παράλληλα μια εποχή που τα εγκλήματα της κυβέρνησης Νίξον αποκαλύφθηκαν εμπνέοντας δημοσιογράφους να ψάχνουν με μανία για λαβράκια στην Ουάσιγκτον και «πρόθυμους» πρώην μυστικούς πράκτορες να φέρνουν στο φως διά της πλαγίας τις δικές τους σκοτεινές ιστορίες.

Θεωρείται ότι η πρακτική διαρροών της εποχής 1960-70 στις ΗΠΑ φρεναρίστηκε μετά τη δολοφονία του «σταθμάρχη» της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς από τη 17 Νοέμβρη τον Δεκέμβριο του 1975.

Το όνομα του Γουέλς είχε δημοσιευτεί νωρίτερα εκείνη τη χρονιά από το αμερικανικό περιοδικό «CounterSpy». Ο πατέρας Τζορτζ Μπους, τότε διευθυντής της CIA και μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ, κατηγόρησε ανοιχτά το έντυπο ότι «συνετέλεσε» στη δολοφονία του Γουέλς στην Ελλάδα. Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη οι περισσότεροι πληροφοριοδότες των υπηρεσιών εθνικής ασφαλείας αποτραβήχτηκαν πάλι στις σκιές, μακριά από τα ΜΜΕ.

«Μην περιμένεις»...

Μια ολόκληρη γενιά αργότερα εμφανίστηκε ο Σνόουντεν, που κατηγορήθηκε επίσης ως προδότης. Ο απόλυτος αιφνιδιασμός, όμως, έγινε πριν από λίγες μέρες, όταν ο 83χρονος πλέον Έλσμπεργκ επέστρεψε στην Ουάσιγκτον για να στηρίξει την καινούργια πρακτική των διαρροών μέσω Ίντερνετ.

Μία τεράστια αφίσα αναρτήθηκε με το πρόσωπο του ζωντανού θρύλου των διαρροών να στέλνει το μήνυμα: «Μην κάνεις αυτό που έκανα εγώ. Μην περιμένεις μέχρι να αρχίσει ακόμα ένας πόλεμος. Μην περιμένεις μέχρι να πεθάνουν χιλιάδες για να πεις την αλήθεια με ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν ψεύδη και εγκλήματα». Εντελώς... ειρωνικά, η αφίσα αναρτήθηκε ένα τετράγωνο μακριά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το κάλεσμα απευθύνεται προς αξιωματούχους και γραφειοκράτες που «κουβαλούν» τη γνώση κυβερνητικών συγκαλύψεων. Και, αν πάρουν τη μεγάλη απόφαση να... κελαηδήσουν, υπάρχει τώρα ένα site που θα τους επιτρέψει να διαρρεύσουν τα πάντα, το ExposeFacts.org. Που υπόσχεται, όπως και το Wikileaks, απόλυτη προστασία της «ηλεκτρονικής» πηγής, με ασφαλείς κρυπτογραφημένες συνδέσεις και ανώνυμες διαρροές.

Το νεογέννητο ExposeFacts «ανέβηκε» στο Διαδίκτυο στις 4.6.2014 με μια μικρή συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον. «Πληροφοριοδότες, καλωσορίσατε» αναφέρει στην ιστοσελίδα του.

Οι ιδρυτές του ισχυρίζονται ότι υπήρχε ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου «καναλιού», μέσω του οποίου να μπορούν να αποκαλυφθούν αποδεικτικά στοιχεία και ντοκουμέντα για απάτες, καταχρήσεις σε απόρρητα κυβερνητικά προγράμματα, κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, ηθικά αμφισβητούμενες κυβερνητικές δράσεις και γενικά όλα αυτά που συνήθως θάβονται στο σκοτάδι κάτω από τη σφραγίδα «Top Secret».

Επικεφαλής του ExposeFacts είναι βραβευμένοι δημοσιογράφοι, όπως ο Νόρμαν Σόλομον, συγγραφέας δεκάδων βιβλίων για την πολιτική και τους πολέμους της Αμερικής, αλλά και η Μπάρμπαρα Έρενραϊχ, που σε 20 βιβλία της ασχολείται μεταξύ άλλων με τη σκληρή πραγματικότητα της φτώχειας και τον εργασιακό μεσαίωνα. Επίσης συνεργάζονται νομικοί, πολιτικοί αναλυτές, Αμερικανοί και Βρετανοί πληροφοριοδότες.

Είναι η πρώτη φορά που σε ένα τέτοιο πρότζεκτ έχουν ενεργό ρόλο τόσα δυνατά ονόματα της δημοσιογραφίας. Η συμβολή, εξάλλου, του Έλσμπεργκ προσδίδει στο ExposeFacts ιδιαίτερο ειδικό βάρος.

Εξασφαλισμένη ανωνυμία

Στην αντίπερα όχθη ήδη ακούγονται φωνές που διακηρύττουν ότι η κατοχή απόρρητων εγγράφων χωρίς σχετική άδεια είναι έγκλημα, ενώ είναι γνωστό πως στις ΗΠΑ η κυβέρνηση έχει ήδη κυνηγήσει νομικά δημοσιογράφους ως συνενόχους πληροφοριοδοτών.

Οι δημοσιογράφοι του site λένε ότι δεν κάνουν τίποτε παραπάνω απ' ό,τι οι δημοσιογράφοι στα παραδοσιακά media, δηλαδή να προτρέπουν ανθρώπους να δημοσιοποιήσουν πληροφορίες που η γνωστοποίησή τους έχει να κάνει με το δημόσιο συμφέρον. Και τονίζουν ότι το site θα τους αντιμετωπίζει όλους όχι ως πελάτες, αλλά ως «πηγές»...

Στη συνέντευξη Τύπου οι ιδρυτές δημοσιογράφοι πλαισιώνονταν από δύο πρώην υψηλόβαθμους αξιωματούχους της NSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας), που όταν, απαυδισμένοι από την αδιαφορία της υπηρεσίας τους στις επίμονες καταγγελίες τους για τρανταχτές υπερβάσεις κόστους δισεκατομμυρίων δολαρίων, στράφηκαν τελικά εκτός των «εσωτερικών καναλιών», καταδιώχθηκαν από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς.

To site χρησιμοποιεί ένα ειδικό «λογισμικό ανωνυμίας», που επιτρέπει στους πληροφοριοδότες να καταθέσουν αποδεικτικά στοιχεία και απόρρητα έγγραφα εξασφαλίζοντάς τους τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία των προσωπικών τους στοιχείων και ηλεκτρονικών αποτυπωμάτων, στα πρότυπα του Wikileaks. Το ExposeFacts διευκρινίζει ότι, αν και κανένα σύστημα δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την απόλυτη προστασία της εμπιστευτικότητας, χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να προστατέψει την ανωνυμία οποιουδήποτε καταθέτει «υλικό». Και τονίζει ότι «ως δημοσιογράφοι είμαστε δεσμευμένοι στην προστασία της ταυτότητας κάθε πηγής».

Βέβαια, επειδή ποτέ δεν μπορεί να είναι κανένας σίγουρος, δεν παραλείπει να συμβουλεύει: «Μην το δοκιμάσετε απ' το σπίτι. Καλύτερα βρείτε ένα Internet cafe»! Όπως και να έχει, ένα νέο διαδικτυακό κεφάλαιο αποκαλύψεων ανοίγει και απομένει να δούμε τα επόμενα... επεισόδια του «έργου».

Πηγή: topontiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News