default-image

Εφορία και κάτοικοι του εξωτερικού

Απόψεις
Εφορία και κάτοικοι του εξωτερικού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο φίλος του blog από την Ισπανία Μιλτιάδης Ελευθεριάδης μάς έστειλε το παρακάτω μήνυμα:

«Αγαπητέ Γιώργο Σαχίνη,

Είμαι και εγώ ανάμεσα σε αυτούς που αναφέρει εδώ στο άρθρο του ο κύριος Δελαστίκ. Προσκόμισα σε εφορία της Αθήνας βεβαίωση του προξενείου της Βαρκελώνης  ότι είμαι κάτοικος Ισπανίας για να μεταγραφώ στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού και δεν  έγινε δεκτή διότι απέρριψε η υπάλληλος την εγκυρότητα του εγγράφου!! (Σημειώνω ότι, για να μου εκδώσουν τη βεβαίωση αυτή στο προξενείο, πήγα μισθωτήριο συμβόλαιο κατοικίας, πιστοποιητικό διαμονής μου από το  Δήμο που μένω στη Βαρκελώνη και έδωσα οικειοθελώς σε φωτοτυπία όλες τις κινήσεις του τραπεζικού μου λογαριασμού!).

Αφού ο υπάλληλος απέρριψε το χαρτί από το προξενείο μου δόθηκαν συγκεχυμένες πληροφορίες αναφορικά με το τι χαρτιά έπρεπε να προσκομίσω για να μεταγραφώ στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού, τη στιγμή που ο νόμος ορίζει με ακρίβεια τα χαρτιά. Για ακρίβεια απαιτείται μόνο ένα έγγραφο τρισέλιδο: "Η αίτηση για την εφαρμογή της σύμβασης αποφυγής της διπλής φορολογίας", το οποίο περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που απαιτούνται για τη μεταγραφή. Μιλάω πάντα για χώρες της Ε.Ε.

Τελικά μετά από έναν χρόνο έμαθα ποιο είναι αυτό το χαρτί (αυτό που αναφέρω παραπάνω) που έπρεπε να προσκομίσω, τυχαία από έναν συνάδελφο της γυναίκας μου ο οποίος είχε πατέρα λογιστή.

Έτσι λοιπόν μεταγράφηκα στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού, μετά από ένα χρόνο (!), προσκομίζοντας στην εφορία την "Αίτηση για την εφαρμογή της σύμβασης αποφυγής της διπλής φορολογίας", υπογεγραμμένη και σφραγισμένη από τη φορολογική Αρχή της Ισπανίας. Η αίτηση αυτή είναι σε τρεις γλώσσες (Αγγλική, Ελληνική και την αντίστοιχη γλώσσα του ευρωπαϊκού κράτους διαμονής). Η αίτηση αυτή ισχύει μόνο για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις οποίες η Ελλάδα έχει υπογράψει Σύμβαση για την Αποφυγή Διπλής Φορολόγησης.

Μόλις τέλειωσα να γράφω αυτές τις γραμμές, μας πήρε τηλέφωνο μια συνάδελφος της γυναίκας μου για να ζητήσει βοήθεια όντας σε απόγνωση με αυτά που της ζητάνε από την εφορία για να κάνει τη μεταγραφή».

Ελλάς το μεγαλείο σου!

Να 'σαι καλά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News