default-image

ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΕΣΩ ΔΕΗ

Απόψεις
ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΕΣΩ ΔΕΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Την «πολιτική βόμβα» την έριξε μέσω συνέντευξής του στη «Real» ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Αναφερόμενος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, είπε μεταξύ άλλων, όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο αν αποκλείει «μεγάλο συνασπισμό»: «Εφόσον ο λαός δεν θα έδινε την αυτοδυναμία σε ένα κόμμα, όλες οι επιλογές είναι θεμιτές!». Στο ίδιο φύλλο της ίδιας εφημερίδας είχε δώσει συνέντευξη και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς. «Αν δεν είμαστε αυτοδύναμοι, θα οδηγηθούμε σε αναγκαστικές κεντροαριστερές συμμαχίες και οδυνηρές "δεξιές στροφές και υποχωρήσεις"», τόνισε αυτός. Εξόφθαλμο ότι και οι δύο πολιτικοί άφηναν ορθάνοιχτο το θέμα των συμμαχιών για να μετρήσουν τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων τους. Άφησαν να περάσουν πάνω από 36 ώρες πριν κάνουν «επανορθωτικές» δηλώσεις.

«Με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με τα σημερινά πολιτικά δεδομένα και για τώρα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο», δήλωσε στομφωδώς ο Δ. Αβραμόπουλος. Καλά, όταν απαντούσε στην ερώτηση για τον «μεγάλο συνασπισμό» και έλεγε ότι «όλες οι επιλογές είναι θεμιτές», με ποιο κόμμα, αν όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έκανε η ΝΔ τον «μεγάλο συνασπισμό;» Με τη... ΔΗΜΑΡ;

Ρελάνς Παππά: «Συνεργασία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ αποκλείεται. Εκλογές απαραίτητες», έγραψε τηλεγραφικά. Παρέμβαση της κυβερνητικής εκπροσώπου -άρα παρέμβαση Σαμαρά- με συνέντευξη στο ΑΠΕ: Μπορεί να γίνει κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» ή τουλάχιστον συζήτηση για τη συγκρότησή της, αρκεί να υπάρχει «συμφωνημένη βάση», δήλωσε. Απαραίτητη φυσικά και η προσθήκη για τα μάτια του κόσμου: «Ετσι όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, δεν μπορεί να γίνει τίποτα», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Νεφελώδεις δηλώσεις και πολιτικά δυσνόητες, αν τις πάρει κανείς τοις μετρητοίς έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. «Οι διαφορές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο μεγάλες που μια συγκυβέρνηση θα οδηγούσε σε πολιτικές τερατογενέσεις», τόνισε αρχικά. Σαφέστατο. Αποκλείει κάθε συνεργασία με τη ΝΔ. Το κατανοήσαμε. «Αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ φυσικά θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένου να υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κυβέρνηση είτε με συμμετοχή είτε με στήριξη είτε με ανοχή», συμπλήρωσε, όμως στη συνέχεια των δηλώσεών του! Πώς θα σχηματιστεί η «κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κυβέρνηση» χωρίς «τερατογενέσεις»;

Η λύση του μυστηρίου είναι πολύ πιο απλή από όσο φαντάζεται κανείς. Υπέρτατο ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρόκληση βουλευτικών εκλογών τον Φεβρουάριο μέσω της πάση θυσία αποτροπής της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, πολύ σωστά ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί από τώρα να συσπειρώσει ένα μπλοκ με τουλάχιστον 121 βουλευτές. Υπό το πρίσμα αυτό διαχειρίζεται και το θέμα της «μικρής ΔΕΗ» και της υποτιθέμενης συζήτησης στη Βουλή περί δημοψηφίσματος για το ζήτημα αυτό.

Τον ενδιαφέρει βεβαίως και η αποτροπή του ξεπουλήματος της ΔΕΗ. Γνωρίζει όμως ότι δεν μπορεί να το σταματήσει. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να την εκποιήσει. Η ουσία είναι πως η εκλογή ή μη Προέδρου της Δημοκρατίας θα καθορίζει την ελληνική πολιτική ζωή έως τον Μάρτιο. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News