default-image

H διαπλοκή τρίβει πάλι τα χέρια της

Απόψεις
H διαπλοκή τρίβει πάλι τα χέρια της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μικρή ΔΕΗ είναι καταδικασμένη να αποτύχει, καθώς την έχουν κόψει και ράψει στα μέτρα του αυτόνομου κράτους των ΔΕΗτζήδων. Κοροϊδεύουν την Ευρώπη όταν υποκρίνονται ότι απελευθερώνουν την ηλεκτρική ενέργεια, ενώ  στην πραγματικότητα κάνουν το ακριβώς αντίθετο. Η μικρή ΔΕΗ,  όπως είναι,  δεν πρόκειται να πουληθεί. Στο μεταξύ, ανοίγει και πάλι ο δρόμος για τις εισαγωγές ρεύματος. Αθάνατη διαπλοκή!  

Του Θανάση Μαυρίδη (capital.gr)

Η μικρή ΔΕΗ θα έπρεπε να έχει στα χέρια της το ένα τρίτο της περιουσίας της ΔΕΗ, το ένα τρίτο των εργαζομένων και το ένα τρίτο των υποχρεώσεων. Στις υποχρεώσεις και στο προσωπικό ο λογαριασμός είναι σωστός. Εκεί που δεν είναι σωστός είναι στις μονάδες παραγωγής. Αν βρισκότανε (λέμε τώρα)  κάποιος για να αγοράσει αυτό το μόρφωμα, τότε στην ΔΕΗ θα άνοιγαν σαμπάνιες για πολλές  - πολλές εβδομάδες. Το κατεστημένο της ΔΕΗ "παραχώρησε" στη μικρή ΔΕΗ τις χειρότερες μονάδες. Ο,τι δεν ήθελαν να κρατήσουν οι ίδιοι το πέρασαν στον... ανταγωνισμό!

Η αλλαγή του μείγματος μεταξύ ΔΕΗ και μικρής ΔΕΗ είναι απαραίτητη για να προχωρήσει το project. Ωστόσο, δεν είναι αυτός ο στόχος! Δεν τους ενδιαφέρει αν θα πουληθεί η μικρή ΔΕΗ. Για την ακρίβεια, θέλουν να διατηρήσουν το σημερινό καθεστώς. Και τους ενδιαφέρει να ανοίξει και πάλι η φάμπρικα με τις εισαγωγές ρεύματος. Αυτή η φάμπρικα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σε ένα υγιές περιβάλλον. Κι είναι καιρός να μας πουν ποιοι είναι οι μέτοχοι αυτών των εταιρειών, τι τζίρο έχουν κάνει στο παρελθόν και τι κέρδος αποκόμισαν. Από εκεί και πέρα οι ελληνικές φορολογικές αρχές, αν έχουν την διάθεση, μπορούν να βρουν και τυχόν κρυφούς μετόχους. Εκεί ίσως το θέμα μας να αρχίζει να αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον.  

Μέσα σε αυτό το γήπεδο παίζει το παιγνίδι της και η αριστερά. Είτε γνωρίζοντας είτε όχι, δίνει πολιτική κάλυψη στα κάθε λογής τρωκτικά. Με πρόσχημα την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων, μποϋκοτάρουν με κάθε δυνατό τρόπο την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας  και στηρίζουν το μονοπώλιο της ΔΕΗ. Κι αυτό όταν γνωρίζουν ότι εδώ και χρόνια η ΔΕΗ εξυπηρετεί μικρές ομάδες συμφερόντων και σίγουρα όχι τα συμφέροντα των μετόχων της και του κοινωνικού συνόλου. 

Θέλουν επίσης να ξεχάσουμε τι έλεγαν αντίστοιχα για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Όταν χαρακτήριζαν έγκλημα την πώληση της εταιρείας στους Γερμανούς σε ένα αστρονομικό για τα δεδομένα του ΟΤΕ τίμημα και υποστήριζαν ότι οι πτωχοί θα έχαναν την πρόσβαση στην τεχνολογία. Αστειότητες. 

Το ίδιο αστεία είναι σήμερα τα επιχειρήματά τους για την μικρή ΔΕΗ.  Η απελευθέρωση των αγορών είναι  ο μοναδικός τρόπος για να εξασφαλιστούν υπηρεσίες υψηλών απαιτήσεων και σε ανταγωνιστικές τιμές. Αν γνωρίζουν άλλο δρόμο, ας μας τον πουν.  Είναι περιττό να τους ζητήσουμε να αναθεωρήσουν για τον ΟΤΕ ή έστω να πουν μία συγνώμη σε όσους πολίτες ταλαιπώρησαν τότε. Είναι επίσης περιττό να τους επισημάνουμε ότι οι διακοπές ρεύματος θα έχουν επιπτώσεις στη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, κάποιοι  από τους οποίους έχουν και προβλήματα υγείας. Ψιλά γράμματα...

Μπορούμε όμως να απαιτήσουμε από την Πολιτεία να αντιμετωπίσει με σθεναρό τρόπο οποιονδήποτε επιχειρήσει να παραβιάσει την κείμενη νομοθεσία και να θέσει έτσι σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News