default-image

Μαριχουάνα: Η νέα «φλέβα χρυσού» των ΗΠΑ

Απόψεις
Μαριχουάνα: Η νέα «φλέβα χρυσού» των ΗΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας σε δύο πολιτείες των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, οι επιχειρηματίες και οι επενδυτές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην ανάπτυξη της «πράσινης βιομηχανίας». Αναλυτές πιστεύουν ότι η βιομηχανία θα αυξηθεί με ταχύτατους ρυθμούς, όπως συνέβη με την έκρηξη της βιομηχανίας του Ίντερνετ της δεκαετίας του 1990.

Σε μια χώρα περισσότερο γνωστή για τα δρακόντεια ποινικά μέτρα που εφαρμόζει για τα εγκλήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, η νομιμοποίηση της κάνναβης αποτελεί μια απίθανη επανάσταση. Η χρήση μαριχουάνας έχει ήδη εγκριθεί για ιατρικούς σκοπούς σε περισσότερες από 20 χώρες, ενώ σε πολλά μέρη, ακόμα και άνθρωποι με ήσσονος σημασίας προβλήματα, όπως πονοκέφαλο ή ήπια κατάθλιψη, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πάρουν συνταγή για μαριχουάνα.

Μετά από διάφορα δημοψηφίσματα, τα κράτη της Ουάσιγκτον και του Κολοράντο νομιμοποίησαν πλήρως τη χρήση μαριχουάνας, την 1 Ιανουαρίου. Οι αποφάσεις προκάλεσαν ένα μαζικό κύμα τουρισμού στις περιοχές αυτές.  Το περιοδικό Spiegel ακολούθησε δύο από αυτούς τους «τουρίστες», τον Τζον και την Τζέην, στο ταξίδι τους στο Κολοράντο. Παρόλο που  και οι δύο γνώριζαν ότι υπάρχουν αρκετές ποικιλίες και είδη κάνναβης, δεν ήταν προετοιμασμένοι για τη μεγάλη ποικιλία που τους προσφέρθηκε όταν έφτασαν.

Στο 3D Κέντρο Κάνναβης, βρήκαν αρωματισμένη κάνναβη για κάθε γούστο: μέντα, τσιχλόφουσκα, φρούτα ακόμα και γεύση τρούφας ή πραλίνας. «Φτιάξαμε και ένα τσιγάρο με ελβετικό στιλ», λέει ένας πωλητής καθώς δείχνει την κάνναβη με γεύση μαύρης σοκολάτας. Το «μενού» περιλαμβάνει επίσης ποικιλίες όπως το Cookies & Cream ή μανταρίνι-σοκολάτα. Όλα, φυσικά, είναι ενισχυμένα με κάνναβη.

«Όλα περιέχουν 80 mg ή 40 χιλιοστόγραμμα THC» εξηγεί ο πωλητής πίσω από τον πάγκο. Το THC είναι η συντομογραφία για την τετραϋδροκανναβινόλη, η ψυχοτρόπος ουσία της κάνναβης.

Λίγο αργότερα, ο Τζον, που είναι μηχανικός, μυρίζει μια από τις πολυάριθμες ποικιλίες. «Απίστευτο», λέει, απολαμβάνοντας φανερά τη στιγμή και συμπληρώνει ότι «πίσω στο σπίτι, ο μόνος τρόπος να αγοράσει κανείς κάνναβη, είναι να στα κρυφά, σκοτεινά δρομάκια». Τώρα, για πρώτη φορά, ο Τζον και η σύζυγός του, στέκονται σε ένα φωτεινό, χαρούμενο περιβάλλον, σαν να είναι σε ένα μπακάλικο με ξύλινο πάτωμα και ράφια πωλήσεων. Δεν ξέρουν από πού να αρχίσουν.

Οι επιχειρηματίες κάνναβης

Όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο της μαριχουάνας, όπως η Τόνι Φοξ, η ιδιοκτήτρια του 3D Κέντρου Κάνναβης, βιώνουν τη ραγδαία άνθηση των επιχειρήσεών τους. Όπως δήλωσε στο Spiegel η 42χρονη επιχειρηματίας, η ζήτηση ήταν τόσο έντονη στην αρχή και η προσφορά τόσο περιορισμένη ώστε ήταν σε θέση να ανοίγει μόνο τα Σαββατοκύριακα. Σε όλη τη χώρα ξεπηδάνε νέοι καλλιεργητές μαριχουάνας για την κάλυψη της τεράστιας ζήτησης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες ακινήτων χρεώνουν δύο με τέσσερις φορές περισσότερο την ενοικίαση των χώρων που προορίζονται για καλλιέργεια μαριχουάνας.

Με το σοβαρό επιχειρηματικό ύφος και στιλ, η Φοξ δεν μοιάζει με το είδος της γυναίκας που θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι είναι μέρος της βιομηχανίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Spiegel, ξεκίνησε την επιχείρησή της, αφότου ο αδελφός της είχε μπει στη φυλακή με 10ετή ποινή για πώληση μαριχουάνας σε φίλους του. Η δρακόντεια τιμωρία του αδελφού της, ενέπνευσε τη Φοξ να γίνει μια «ακτιβίστρια κάνναβης», όπως περιγράφει η ίδια τον εαυτό της.

Μητέρα δύο παιδιών, παρακολούθησε τις διαμαρτυρίες, και ίδρυσε τη δική της επιχείρηση, η οποία αρχικά ήταν σε θέση να πουλάει μαριχουάνα για ιατρικούς σκοπούς. Εκείνη εισήλθε επίσης στην ομάδα πίεσης «Μητέρες για την μαριχουάνα».

Όπως και πολλά άλλα μέλη του κινήματος για τη νομιμοποίηση, η Φοξ είναι πεπεισμένη ότι η κάνναβη είναι ένα από τα καλύτερα φάρμακα και βοηθά στη θεραπεία πολλών ασθενειών, όπως του καρκίνου, της επιληψίας ή της νόσου Αλτσχάιμερ.

Αναφερόμενη, στην νομιμοποίηση της κάνναβης, τονίζει ότι από την πρώτη Ιανουαρίου, ο κόσμος έκανε ουρές έξω από το μαγαζί και κατά τους πρώτους τρεις μήνες η δημοτικότητα της επιχείρησης μεταφράστηκε σε κέρδη πολύ μεγαλύτερα από εκείνα των τριών τελευταίων ετών.

Σε άλλες περιοχές, όπου η μαριχουάνα δεν έχει νομιμοποιηθεί ακόμα, ξεφυτρώνουν συνέχεια χώροι που προορίζονται για καλλιέργειες, καθώς οι εταιρείες  προσπαθούν να προετοιμαστούν ώστε να καλύψουν την αγορά. Επιπλέον, εμφανίζονται νεοσύστατες εταιρείες  που προσφέρουν νέες τεχνολογίες και εφαρμογές για τους καταναλωτές, όπως ηλεκτρονικά τσιγάρα μαριχουάνας που μπορούν να αγοραστούν ως συσκευές μιας χρήσης ή ακόμη και ακριβά αντικείμενα design.

Παράλληλα, οι οικονομικοί επενδυτές αρχίζουν να συγκεντρώνουν χρήματα για να εισέλθουν στην γιγαντιαία αγορά το γρηγορότερο δυνατό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, υπάρχει μια δυνητική αγορά για την κάνναβη που θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τα 110 δισεκατομμύρια δολάρια (€ 81.000.000.000), τέσσερις φορές τα έσοδα που παράγονται κάθε χρόνο από τη βιομηχανία τσιγάρων.

Οι συγκρίσεις με την εποχή της έκρηξης του Ίντερνετ, ή ακόμα και με την άνοδο του χρυσού του 19ου αιώνα και με το τέλος της απαγόρευσης στη δεκαετία του 1930 και την τεράστια αύξηση της παραγωγής οινοπνεύματος, είναι αναπόφευκτες. Ως αποτέλεσμα, όλοι επιθυμούν να μπουν στο παιχνίδι- από τους ιδεαλιστές που ζητούν απελευθέρωση μέχρι τους σκληρούς επιχειρηματίες, και από τις ιδιοφυϊες με πρωτοποριακές ιδέες μέχρι τους τσαρλατάνους  που ψάχνουν το εύκολο κέρδος.

Οικονομική Αξιοποίηση της αποποινικοποίησης

Η πρόσφατη νομοθεσία φαίνεται να ήρθε να καλύψει και να αξιοποιήσει την μαζική απαίτηση για την ελεύθερη χρήση της κάνναβης. Πολλά προϊόντα έχουν ήδη ξεπουληθεί, ενώ το κάπνισμα μαριχουάνας έχει γίνει τόσο κοινωνικά αποδεκτό ώστε ακόμα και μια ορχήστρα ένωσε πρόσφατα τις δυνάμεις της με μια εταιρεία μαριχουάνας και οργάνωσε θεματική συναυλία κλασικής μουσικής για την κάνναβη, όπου το κοινό μπορούσε να καπνίσει ελεύθερα.

Από την πλευρά τους, οι κρατικοί υπάλληλοι ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι τα έσοδα του κλάδου αυξήθηκαν κατά 60% από τον Ιανουάριο. Εκτιμούν ότι οι φόροι και τα τέλη που επιβάλλονται από το κράτος, θα επιφέρουν έως και 134 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε ένα χρόνο. Το μέγεθος του ποσού γίνεται κατανοητό αν συγκριθεί με  τα 40 εκατομμύρια δολάρια που κερδίζει το κράτος σε δασμούς που επιβάλλονται επί των πωλήσεων αλκοόλ.

Όπως σημειώνει σε μια σύνοδο κορυφής για την κάνναβη και ένας επενδυτής, ο KC Stark, πρόκειται για ένα παιχνίδι για το μονοπώλιο της μαριχουάνας και για ένα φαύλο κύκλο κέρδους. Ο Stark, που επιδιώκει να αναδείξει την εταιρία του σε παγκόσμια δύναμη, όπως αυτή των Starbucks, ισχυρίζεται ότι έχει επενδύσει σε «δεκάδες» επιχειρήσεις που σχετίζονται με την κάνναβη. Είναι, επίσης, ιδιοκτήτης του κλαμπ Studio A64 στο Κολοράντο Σπρινγκς, όπου οι επισκέπτες μπορούν να τραγουδήσουν καραόκε και να καπνίζουν μαριχουάνα.

Οι ??φήμες που κυκλοφορούν σχετικά με τα μεγέθη και τα έσοδα που αποφέρει η βιομηχανία κάνναβης, έχουν ωθήσει πολύ κόσμο στο να ασχοληθεί με τον κλάδο. Ένας από αυτούς, ο Τριπ Κέμπερ, άνοιξε την επιχείρησή του το 2010 σε ένα ξύλινο υπόστεγο και κατά τη διάρκεια των τελευταίων 16 μηνών έχει αγοράσει μετοχές σε περισσότερες από 20 εταιρείες που σχετίζονται με την κάνναβη.

Ο Κέμπερ έχει, επίσης, μια εταιρεία που αναπτύσσει ένα λογισμικό για τον έλεγχο της διαχείρισης των αποθεμάτων κάνναβης, μια εταιρεία εξοπλισμού και μια επιχείρηση εισαγωγής και εξαγωγής. Όπως αναφέρει ο ίδιος, αγοράζει μετοχές σε εταιρείες σχεδόν κάθε μήνα. «Έχω μια ισχυρή οικονομική ομάδα που με βοηθάει και που συνέχεια μου λέει ότι πρέπει να σταματήσω να αγοράζω εταιρίες».

Ο περιορισμός του καρτέλ των ναρκωτικών

Όσο αφορά τα θετικά αποτελέσματα από την ανάπτυξη του κλάδου, ο Κέμπερ υπογραμμίζει ότι η βιομηχανία μαριχουάνας έχει δημιουργήσει δέκα χιλιάδες θέσεις εργασίας και ότι το κράτος σκοπεύει να επενδύσει τα πρώτα 40 εκατομμύρια δολάρια από τα φορολογικά έσοδα στα σχολεία της περιοχής.

Προσθέτει, μάλιστα, ότι με αυτό το τρόπο περιορίζεται και το πρόβλημα με τα καρτέλ των ναρκωτικών. «Κοιτάξτε το Μεξικό. Ογδόντα χιλιάδες άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί σε έξι χρόνια στη χώρα».

Μέχρι το τέλος του έτους, ο Κέμπερ εκτιμά ότι θα παράγει ένα τόνο κάνναβης σε προϊόντα διατροφής που θα πουλά μέσω της ιστοσελίδας του, διπλασιάζοντας την τρέχουσα παραγωγή. Όπως είπε ο επιχειρηματίας στο Spiegel, έχει ήδη επενδύσει εκατομμύρια σε μικρή αυτοκρατορία του.

Το πρόβλημα με τον χρηματοπιστωτικό τομέα

Από την άλλη, σύμφωνα με τον Κέμπερ και άλλους που ασχολούνται με τον κλάδο, δεν πρόκειται για μια επιχείρηση που απευθύνεται σε όσους δεν κατέχουν ήδη κάποιο κεφάλαιο. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι είναι ακόμα δύσκολο να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση της βιομηχανίας. Μέχρι πρόσφατα, ο ομοσπονδιακός νόμος στις Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευε στις τράπεζες ακόμη και το άνοιγμα λογαριασμών που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις μαριχουάνας. Έτσι, μέχρι και σήμερα, πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οργανισμοί δανεισμού αποφεύγουν  να συμμετέχουν στον κλάδο επειδή δε θέλουν να χαλάσουν την εικόνα τους.

Πολλές εταιρείες εξακολουθούν να λειτουργούν μόνο με μετρητά. Σύμφωνα με το Spiegel, μεταφέρουν χρήματα με θωρακισμένα φορτηγά, τα οποία είναι φορτωμένα με τις πληρωμές των φόρων της εταιρείας και  παραδίδονται στην τοπική εφορία. Όπως αναφέρει ένας από τους επιχειρηματίες,ο  Ντε Άνγκελο,  η διαδικασία αυτή είναι τελείως αναποτελεσματική καθώς οι ταμίες πρέπει να μετράνε για ώρες

Για να παρακάμψουν την αντιπαράθεση με τις τράπεζες, πολλές νεοσύστατες εταιρείες σχημάτισαν το ArcView, ένα δίκτυο επενδυτών και πραγματοποιούν ετήσια συνέδρια στο Ντένβερ, με σκοπό να ενώσουν τους επενδυτές με τους νέους, δημιουργικούς ανθρώπους που έχουν ακριβές επιχειρηματικές ιδέες.

Οικονομική ανάπτυξη και έλξη νέων επενδυτών

Ο Ντε Άνγκελο, που έχει αγωνιστεί για τη νομιμοποίηση της κάνναβης για τις ευεργετικές της ιδιότητες,  σημειώνει ότι είναι μέρος μιας γενιάς ιδεαλιστών που θα μπορούσε σύντομα να χαθεί, επειδή όλο και περισσότεροι άνθρωποι εισχωρούν  στην επιχείρηση με μόνο σκοπό το κέρδος.

Σύμφωνα με το Spiegel, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Τομ Μπόλιτς, ο οποίος έβγαλε πολλά χρήματα στη Silicon Valley, ως συν-ιδρυτής της online gaming εταιρείας Zynga. Όπως δηλώνει ο ίδιος, «είμαι περισσότερο οπαδός της μπίρας. Αλλά όταν άρχισα να ψάχνω για το επόμενο μεγάλο βήμα, βρέθηκα μπροστά στη βιομηχανία κάνναβης».

Ο Μπόλιτς, επένδυσε λοιπόν  ένα σημαντικό ποσό των χρημάτων του σε μια εταιρεία που αναπτύσσει συστήματα κλιματισμού για την καλλιέργεια κάνναβης. Προσθέτει ότι η πιο μεγάλη του επιθυμία είναι να αναδειχθεί η εταιρία σε ανταγωνιστή άλλων κολοσσιαίων επιχειρήσεων, όπως η General Electric.

Ο Μπόλιτς δεν είναι ο μόνος επαγγελματίας επενδυτής που ενδιαφέρεται για τον κλάδο. Πολλές εταιρίες επενδύουν στην ανάπτυξη εφαρμογών σχετικών με την κάνναβη για τα κινητά. Για παράδειγμα, η Boston Dutchess Capital  δημιούργησε το «Massroots», ένα κοινωνικό δίκτυο για τους οπαδούς της κάνναβης, παρόμοιο με το Instagram.

Την ίδια στιγμή, ένας συνεργάτης της Boston Dutchess Capital, ο Ντάγκλας Λέητον, που έχει μια μακρά ιστορία στον επενδυτικό κλάδο, θεωρεί ότι η ταχεία ανάπτυξη της βιομηχανίας της μαριχουάνας είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη. Ο ίδιος πιστεύει ότι η αγορά θα γνωρίσει ως και 1000% αύξηση τα επόμενα πέντε χρόνια.

Επενδυτές, όπως ο Λέητον είναι αισιόδοξοι ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προβεί σύντομα σε νομιμοποίηση της κάνναβης σε εθνικό επίπεδο, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει ότι θεωρεί ότι η μαριχουάνα είναι λιγότερο επικίνδυνη από το αλκοόλ.

Σύμφωνα με τον Λέητον, αυτό θα αποτελέσει κίνητρο για τις φαρμακευτικές εταιρίες και τις καπνοβιομηχανίες ώστε να μπουν στον κλάδο της μαριχουάνας. Προβλέπει ότι είναι πιθανό ορισμένες νεοσύστατες επιχειρήσεις να βγάζουν στο μέλλον δισεκατομμύρια δολάρια, ακριβώς όπως έγινε και με τις εταιρίες Ίντερνετ τη δεκαετία του '90.

Εντούτοις, η ιδιοκτήτρια του 3D Κέντρου Κάνναβης πιστεύει ότι θα χρειαστεί καιρός μέχρι τα κέρδη των εταιριών να φτάσουν τόσο ψηλά. Η ίδια δήλωσε στo Spiegel ότι έχει ήδη βαρεθεί την κίνηση και τη φασαρία στο Ντένβερ και ελπίζει να πουλήσει την επιχείρησή της αυτό το καλοκαίρι. Τέλος, προσθέτει ότι ενώ επένδυσε 500.000 δολάρια για να πάρει την εταιρεία, σκοπεύει να την πουλήσει έναντι του ποσού των 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Επιμέλεια: Μικαέλα Κόλλια

Πηγή: tvxs.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News