default-image

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας «καρφώνει» τα λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα

Απόψεις
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας «καρφώνει» τα λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεπερνά τους 9 μήνες η μέση διάρκεια ανεργίας στην Ελλάδα, που το 2009 είχε περιοριστεί κάτω από τις 8 ώρες, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, κατά τη διάρκεια του 2013 σε όλο τον κόσμο οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά σχεδόν 5 εκατομμύρια, ενώ αναμένεται να αυξηθούν κατά 13 εκατομμύρια επιπλέον μέχρι το 2018, καθώς εκτιμάται ότι κάθε χρόνο θα δημιουργούνται περίπου 40 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, όμως οι νέοι που θα βγαίνουν στην αγορά εργασίας θα ξεπερνούν τα 42,5 εκατομμύρια το χρόνο.

Σύμφωνα με την έκθεση, καθώς η ανάκαμψη από την οικονομική κρίση είναι αργή, στην Ελλάδα ο μέσος χρόνος ανεργίας φτάνει τους εννέα μήνες και στην Ισπανία τους οκτώ μήνες, ενώ ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου υπάρχουν σημάδια ταχύτερης ανάκαμψης, η μακροχρόνια ανεργία επηρεάζει πάνω από το 40% των ανθρώπων που αναζητούν εργασία.

Σημαντική είναι η παρατήρηση του ILO για τα αποτελέσματα της σκληρής λιτότητας στη χώρα. Όπως αναφέρεται στο κείμενο της έκθεσης, «ο ρυθμός και η αυστηρότητα με την οποία έχουν εφαρμοστεί οι πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής, η έλλειψη συνοχής με τις νομισματικές πολιτικές και η έλλειψη συντονισμού των πολιτικών έχουν εμποδίσει μία πιο στέρεα ανάκαμψη […] Συγκεκριμένα, πολλές οικονομίες της Ευρωζώνης συρρικνώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης και η σημερινή τους παραγωγή είναι κάτω από τα επίπεδα του 2007. Για παράδειγμα, αν η Ελλάδα είχε αναπτυχθεί κατά την περίοδο 2007-2013 με τον ίδιο ρυθμό όπως κατά τις δύο δεκαετίες πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση, η οικονομία της θα ήταν τώρα κατά 19,7% μεγαλύτερη σε σύγκριση με το 2007. Αντίθετα, συρρικνώθηκε κατά 23,5%».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News