default-image

ΒΟΥΝΤΟΥ: Placebo εναντίον nocebo

Απόψεις
ΒΟΥΝΤΟΥ: Placebo εναντίον nocebo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αφορμή την επάνοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ο ανεξάρτητος βουλευτής Β' Αθηνών Μίμης Ανδρουλάκης έκανε το ακόλουθο σχόλιο:

«Ο success guru στις διεθνείς τελετές μαύρης μαγείας του υπεραισιόδοξου κλαμπ Positive Thinking καλεί μαινόμενος τους οπαδούς του να κραυγάσουν όλοι μαζί τρεις φορές:

-Don't worry, Don't worry, Don't worry! -Optimism, Optimism, Optimism!

-Win, Win, Win! -Smile, Smile, Smile! -Get rid of the negative people in your life! (Ξεφορτωθείτε τους αρνητικούς ανθρώπους στη ζωή σας!)

Απαγορεύονται τα κακά νέα! -Φως στο τούνελ! -Επιτέλους  ήλιος!

Ο catastrophe guru επαναλαμβάνει τελετουργικά με τους ωρυόμενους πιστούς του υπεραπαισιόδοξου κλαμπ Negative Thinking:

-Καταστροφή! -Αποκάλυψη! -666! Ιερεμίας, Δανιήλ, Ιωάννης, Δάντης! -Όσο χειρότερα τόσο καλύτερα! -Pessimism, Pessimism, Pessimism! -Απαγορεύονται τα καλά νέα! -Το φως στο τούνελ είναι ο Ήλιος του Θανάτου!

Οι πρώτοι βλέπουν μόνο επιτυχίες και ευκαιρίες εκεί που οι δεύτεροι προσέχουν ψυχαναγκαστικά μόνο τις αποτυχίες, τους κινδύνους, τα προβλήματα. Θεραπευτική αγωγή placebo διά της θεραπευτικής αυθυποβολής. Nocebo, αρρωσταίνουμε διά της αρνητικής αυθυποβολής. Positive Thinking, η ανέμελη υπεραισιοδοξία στην άνοδο, το ψυχολογικό υπόβαθρο της φούσκας που έφερε την ακολουθία των τριών κρίσεων την προηγούμενη δεκαετία (χρηματιστηριακή, χρηματοπιστωτική, δημοσίου χρέους). Negative Thinking, η αυτοεπιβεβαιούμενη αρνητική προσδοκία στην κάθοδο των αγορών. Δυο εναλλασσόμενοι ψυχολογικοί κύκλοι στο boom και bust των αγορών. Εμείς με σειρά βιβλίων τη δεκαπενταετία που πέρασε σας καλούσαμε επίμονα να φοβάστε όταν οι πολλοί σ' ευφορία τρέχουν σαν κοπάδι αμέριμνοι στην ίδια κατεύθυνση και να είστε άφοβοι όταν οι πολλοί τρέμουν από φόβο και πανικόβλητοι το βάζουν στα πόδια στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Σήμερα ξανά υποδεικνύουμε:

Ούτε placebo, ούτε nocebo. Crisis management μακράς διάρκειας σε συνθήκες ασταθούς ισορροπίας, με τρία και μισό σενάρια, με ψυχρή στάθμιση των συν πλην, με συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης νέας κατάστασης, στη μεταβαλλόμενη "ψυχική" διάθεση των αγορών στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News