default-image

Σε ιδιωτικές εταιρείες η φύλαξη των κέντρων κράτησης

Απόψεις
Σε ιδιωτικές εταιρείες η φύλαξη των κέντρων κράτησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε εταιρείες security πρόκειται να ανατεθεί η φύλαξη των Κέντρων Κράτησης Μεταναστών σε Παρανέστι Δράμας, Κορίνθο και Ορεστιάδα: Μεταξύ των διαγωνιζόμενων, η G4S, που έχει δεχτεί έντονες κριτικές για την κακομεταχείριση μεταναστών σε 3 κέντρα στη Μ. Βρετανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΕUobserver, η υποβολή προσφορών για το διαγωνισμό έχει ολοκληρωθεί ήδη από τον Ιανουάριο του 2014.

Μεταξύ των διαγωνιζομένων, η βρετανική G4S, η μεγαλύτερη επιχείρηση προσφοράς υπηρεσιών ασφαλείας στον κόσμο, αλλά και οι Mega Sprint Guard, JCB Security and Facility και Swedish Systems Security.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το συνολικό έργο της φύλαξης των τριών κέντρων κράτησης αποτιμάται στα 14 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με το news247, η προκήρυξη προβλέπει ειδική εκπαίδευση των ιδιωτών σε κέντρα εκπαίδευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ τονίζεται πως η δράση των ιδιωτικών εταιρειών θα είναι συμπληρωματική στο έργο των φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην προκήρυξη, για το πρώτο υποέργο, αυτό του κέντρου κράτησης Κορίνθου, το ποσό ανέρχεται στα 5.273.520 ευρώ και αφορά 86 άτομα.

Αντίστοιχα, για το κέντρο στο Παρανέστι της Δράμας, όπου θα απασχοληθούν 72 άτομα, το κόστος θα ανέλθει σε 4.415.040 ευρώ ανά έτος.

Τέλος στο κέντρο κράτησης Φυλακίου Ορεστιάδας, το κόστος ανέρχεται σε 2.422.140 ευρώ για 79 άτομα προσωπικό.

Όπως επισημαίνει στο EUobserver, ο Michael Flynn, ο οποίος απασχολείται στο Global Detention Project, η ανάθεση του έργου της φύλαξης των κέντρων κράτησης μεταναστών σε ιδιωτικές εταιρείες είναι ένα όλο και συχνότερο φαινόμενο: «Θα πρέπει να διατηρούμε ορισμένες επιφυλάξεις όταν ένα κράτος προσκαλεί μια κερδοσκοπική επιχείρηση να αναλάβει τη διαχείριση μιας δομής που σχετίζεται με την κράτηση μεταναστών. Εισάγοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία, η στρατηγική και ο σχεδιασμός απομακρύνονται από τις άρτιες συνθήκες κράτησης και την ασφάλεια των ατόμων προς την επίτευξη ή μη κέρδους για την εταιρεία.

Αυτό είναι αναπόφευκτο. Πρόκειται για την ίδια την φύση της επιχείρησης», δηλώνει χαρακτηριστικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News