Γιώργος Σαχίνης

Έτος Ελ Γκρέκο στην Ισπανία, και η γενέτειρα του το Ηράκλειο ...κύριε ;

Η Ισπανία τιμά φέτος, με την ευκαιρία της 400ης επετείου του θανάτου του τον Ελ Γκρέκο με μεγάλες εκθέσεις στις οποίες παρουσιάζονται έργα από τα κορυφαία Μουσεία του κόσμου

Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος γεννήθηκε στην Κρήτη , αλλά έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Τολέδο της Ισπανίας. Η έκθεση στην εν λόγω πόλη θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Ιουνίου. Ο κεντρικός εκθεσιακός χώρος θα είναι το Μουσείο Σάντα Κρουθ και θα υποστηρίζεται από εκθέσεις σε πέντε μικρότερους χώρους.

Ογδόντα έργα έχουν έρθει ως δάνεια από τα μεγαλύτερα Μουσεία του κόσμου: το Λούβρο, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, την Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο, το Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη και το Μουσείο του Πράδο στη Μαδρίτη.

Δεύτερη έκθεση που προγραμματίζεται για φέτος έχει τίτλο «Ελ Γκρέκο: τέχνη και δεξιοτεχνία» και θα παρουσιαστεί από τις 8 Σεπτεμβρίου ως τις 9 Δεκεμβρίου. Η έκθεση που θα γίνει επίσης στο Τολέδο, παρουσιάζει τη δημιουργική διαδικασία που χρησιμοποιούσε ο ζωγράφος.

Βιβλία και χειρόγραφα

Στη Μαδρίτη, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Μουσείο του Πράδο έχει οργανώσει άλλη μία έκθεση, τη «Βιβλιοθήκη του Ελ Γκρέκο», κατά την οποία θα παρουσιαστούν βιβλία και χειρόγραφες σημειώσεις του ζωγράφου και η οποία θα διαρκέσει από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο.

Επίσης, από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 5 Οκτωβρίου, το Μουσείο του Πράδο θα φιλοξενήσει την έκθεση «Ελ Γκρέκο και Σύγχρονη Ζωγραφική», η οποία ασχολείται με την επίδρασή του σε καλλιτέχνες όπως ο Πάμπλο Πικάσο, ο Όσκαρ Κοκόσκα, ο Χοσέ Κλεμέντε Ορόσκο και ο Τζάκσον Πόλοκ.

Το ερώτημα είναι τι κάνει η Ελλάδα και μάλιστα το γενέθλιο για τον Δομήνικο Ηράκλειο (δεν το εντοπίζω γεωγραφικά αλλά ηθικά για να μην μπω στη διαμάχη πόλης και Φόδελε).

Σχόλια