Γιώργος Σαχίνης

Φτωχός και με ουράνιο ο ελληνικός φυσικός ζεόλιθος!

Η έκθεση του ΙΓΜΕ για την περιοχή Πετρωτά το 2011 λέει πολλά ενδιαφέροντα, όπως ότι…

1. Ο μέσος όρος περιεκτικότητας του ζεόλιθου στο ορυκτό δεν είναι 95% όπως ακούγεται στα ΜΜΕ αλλά γύρω στο 45%. Πολύ λίγο για να είναι εκμεταλλεύσιμος.

2. Εμφανίζει μικρή ιοντοανταλλαγή. Ευτυχώς, αυτό το πρόβλημα ελέγχεται.

3. Μέσα στο ορυκτό υπάρχει ουράνιο 6 φορές περισσότερο απο το κανονικό και Θόριο 4 φορές παραπάνω απο το κανονικό. Και τα δύο είναι τοξικά.

4. Δοκιμές χρήσης του συγκεκριμένου ζεόλιθου σε θερμοκήπιο δεν έδειξαν αύξηση της απόδοσης. Λογικό και αναμενόμενο.

Πριν τοποθετηθώ στο θέμα, θα σας πρότεινα να μελετήσετε τα άρθρα μου εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

Του καθ. δρ Γ. Ζουγανέλη

Η παρουσία του ουρανίου είναι κάτι που περιορίζει τη χρήση του ζεόλιθου αυτού των Πετρωτών που αναγκαστικά πρέπει να υποστεί επεξεργασία για να εμπλουτισθεί μέχρι το 95% ή παραπάνω, αυξάνοντας το κόστος του, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει τις εφαρμογές του μόνο σε βιομηχανικές ή χημικές.

Το ΥΠΕΚΑ θα έπρεπε να μη επιτρέπει την χρήση εφαρμογών του ζεόλιθου που εισέρχονται στη τροφική αλυσίδα είτε στη μορφή τροφών είτε στη μορφή λιπασμάτων χωρίς να αναγράφεται σε αυτές ο τόπος παραγωγής τους και τα ποσοστά στοιχείων και ιχνοστοχείων που περιέχουν.

Στο ερώτημα αν θα μπορούσε η κυβέρνηση να δώσει άδεια εξόρυξης στην εταιρεία που ενδιαφέρεται να κάνει εξόρυξη στα Πετρωτά, η γνώμη μου είναι ότι θα μπορούσε να τη δώσει με τον όρο η εταιρεία αυτή να ελέγχεται για τα προιόντα που πουλάει πρός χρήση στη τροφική αλυσίδα (τροφές, ζωοτροφές, λιπάσματα κλπ), όπως θα έπρεπε ήδη να γινόταν με τους ζεόλιθους που πουλούνται σε όλη την Ελληνική επικράτεια.  Αυτό η κυβέρνηση δεν έχει ούτε τις γνώσεις ούτε τις υποδομές να το κάνει.

Η οικονομοτεχνική μελέτη του ΙΓΜΕ για την οποία διαμαρτύρεται η εταιρεία που θέλει (για τους λόγους της) να κάνει εξόρυξη στα Πετρωτά, θα έπρεπε πάντως να είχε γίνει και αυτό μπορεί να έχει πολλές και ύποπτες ερμηνείες.

Δε φαίνεται ότι εκτός των άλλων στο ΥΠΕΚΑ έχουμε να κάνουμε με άτομα περιορισμένης τεχνολογικής εμπειρίας και αντίληψης;

Δε φαίνεται ότι είναι ανίκανα να δίνουν λύσεις; Εμείς τις δώσαμε σε δύο γραμμές. Δεν είμαστε το ίδιο…

Ένα άλλο σημείο είναι ότι, παρότι η εταιρεία που ενδιαφέρεται να κάνει την εξόρυξη έχει να κάνει με ένα ζεόλιθο κακής ποιότητας, υποστηρίζεται η επένδυσή της από Γερμανική Τράπεζα. Αυτό σημαίνει πολλά. Ο στόχος είναι άλλος. Δεν μου είναι εύκολο να τον αποκαλύψω.

Χωρίς να σας εξηγήσω το γιατί, κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει να πιστεύει πλέον κανένας κανένα σε αυτή τη χώρα. ¨Εχουμε να κάνουμε με συμμορίες. Αυτή είναι η γενική μου εκτίμηση για όσα αντιλαμβάνομαι.

Πηγή: zcode-gr.blogspot.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Σχόλια