Γιώργος Σαχίνης

Σάλος στις ΗΠΑ για το ηλεκτρονικό φακέλωμα εκατομμυρίων πολιτών

Οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις των τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ από την NSA και άλλες κυβερνητικές παρουσίες συνεχίζονται, με δημοσιεύματα της Washington Post και του Guardian να κάνουν λόγο για το πρόγραμμα PRISM, επικαλούμενα απόρρητα έγγραφα

Όπως αναφέρεται σχετικά, τόσο η NSA όσο και το FBI έχουν πρόσβαση στους κεντρικούς servers εννέα εταιρειών του χώρου του Ίντερνετ στις ΗΠΑ, κάτι που τους επιτρέπει να παρακολουθούν συνομιλίες μέσω ήχου και βίντεο, φωτογραφίες, e-mails, έγγραφα και αρχεία συνδέσεων, με στόχο την παρακολούθηση ξένων στόχων.

Είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιείται η ύπαρξη του εν λόγω προγράμματος, το οποίο έχει τις ρίζες του στο πρόγραμμα παρακολούθησης άνευ εντάλματος του 2007 της κυβέρνησης Μπους. Όπως αναφέρει η Washington Post, στις εταιρείες που κατονομάζονται στο έγγραφο συμπεριλαμβάνονται η Microsoft, η Yahoo, η Google, η Facebook, η PalTalk, η AOL, το Skype, το YouTube και η Apple.


Η Google ανακοίνωσε ότι παρά τις προηγούμενες αναφορές ότι είχε αφήσει ένα «ανοιχτό παράθυρο» στις κυβερνητικές υπηρεσίες, ουδέποτε παρείχε τέτοιου είδους πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών της. Η Microsoft, από πλευράς της, ανακοίνωσε ότι δεν συμμετέχει εθελοντικά σε οποιοδήποτε κυβερνητικό πρόγραμμα συλλογής δεδομένων και ότι συμμορφώνεται μόνο «με τις διαταγές για αιτήσεις ειδικών λογαριασμών».

Ωστόσο, κατά την Washington Post, η εν λόγω εταιρεία ήταν η πρώτη που συνεργάστηκε με το PRISM. Σε αντίστοιχες αρνήσεις έχουν προχωρήσει επίσης η Apple, η Yahoo και η Facebook. Επίσης, όπως επισημαίνεται στο έγγραφο, στη λίστα πρόκειται πιθανώς να εισέλθει σύντομα και το Dropbox.


Το PRISM φαίνεται να αποτελεί τον «κληρονόμο» της «παράδοσης» συνεργασίας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών με 100 «έμπιστες» εταιρείες κατά τη δεκαετία του 1970. Η NSA χαρακτήριζε τον ευρύτερο τομέα ως Special Source Operations, και το PRISM φαίνεται να κατατάσσεται εκεί.

Η ουσία του είναι ότι, μέσω του PRISM, παρέχεται στην υπηρεσία η δυνατότητα παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών χωρίς πρώτα να απαιτείται δικαστική εντολή/ ένταλμα και σχετικό αίτημα προς την εκάστοτε εταιρεία. Φαίνεται πως στήθηκε έχοντας κατά νου το να «προσπεραστούν» τα μειονεκτήματα των ενταλμάτων της FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act) όσον αφορά την παρακολούθηση ξένων πολιτών που είναι ύποπτοι για τρομοκρατία.

Το FBI φαίνεται να λειτουργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και των εταιρειών του χώρου της τεχνολογίας.


Το όλο πρόγραμμα φαίνεται να διεξάγεται παράλληλα με ένα άλλο πρόγραμμα, υπό την κωδική ονομασία BLARNEY, που συλλέγει metadata- πληροφορίες τεχνικής φύσης σχετικά με το traffic και δικτυωμένες συσκευές.

Το ρεπορτάζ του Guardian

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια