Γιώργος Σαχίνης

Η φτώχεια χτυπάει και τη Βρετανία

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Βρετανοί έχουν καταφύγει σε τράπεζες τροφίμων ώστε να αντιμετωπίσει την πείνα και την ανέχεια, σύμφωνα με στοιχεία οργανώσεων.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια δραματική αύξηση της «κρυφής πείνας» στη Βρετανία, όπως την αποκαλούν, με οικογένειες που αναγκάζονται να ζητήσουν βοήθεια λόγω της περικοπής των μισθών και των παροχών και τη συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Independent, οι αριθμοί τριπλασιάστηκαν το τελευταίο έτος και είναι πιθανό η αύξηση να συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς. Τα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με το γεγονός πως η Βρετανία είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, όπως σημειώνεται στην έκθεση της Oxfam και της Εκκλησιαστικής Δράσης για τη Φτώχεια.

Οι περικοπές στα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας αποτελούν τη μεγαλύτερη αιτία της αύξησης της ζήτησης για τις τράπεζες τροφίμων σε όλα τα μέρη της χώρας. Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις επισημαίνουν και τις καθυστερήσεις, αλλά και τις αδικίες στην χορήγηση των επιδομάτων. Σχετικά με αυτό το ζήτημα ζητούν να διενεργηθεί επείγουσα κοινοβουλευτική έρευνα, κατηγορώντας τους αρμόδιους υπουργούς πως έχουν αποτύχει να ελέγξουν το πρόβλημα.

«Πρόκειται για ένα εθνικό σκάνδαλο το γεγονός πως μισό εκατομμύριο Βρετανοί έχουν ανάγκη την επισιτιστική βοήθεια και μάλιστα ότι το φαινόμενο αυτό κλιμακώνεται. Κάτι πάει λάθος με το δίχτυ προστασίας που υποτίθεται πως θα βοηθούσε τις οικογένειες που έχουν ανάγκη» δήλωσε Imran Hussain, επικεφαλής της Ομάδας για την Παιδική Φτώχεια.

Το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί από την πτώση του βιοτικού επιπέδου πολλών ατόμων, που είδαν τους μισθούς τους ή τις ώρες εργασίας τους να κόβονται. Παράλληλα η άνοδος των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων είναι μια ακόμα αιτία που οδηγούνται οι οικογένειες στη φτώχεια.

Όπως επισημαίνεται το κόστος των βασικών τροφίμων έχει αυξηθεί κατά 35% ενώ το κόστος θέρμανσης ενός σπιτιού κατά 63% τα τελευταία πέντε χρόνια. Την ίδια περίοδο πολλά εισοδήματα αυξήθηκαν οριακά ή και καθόλου.

«Η συγκλονιστική αλήθεια είναι πως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Βρετανία στρέφονται προς την επισιτιστική βοήθεια. Οι περικοπές στον τομέα τις κοινωνικής ασφάλειας συνεχώς μεγαλώνουν και οδηγούν στην ένδεια, τις κακουχίες και την πείνα. Αυτό είναι απαράδεκτο να συμβαίνει στην έβδομη πλουσιότερη χώρα του πλανήτη», δήλωσε ο Mark Goldring, διευθύνων σύμβουλος της Oxfam.

Η Trussell Trust, ο μεγαλύτερος διαχειριστής τραπεζών τροφίμων στη Βρετανία, ανέφερε πως σχεδόν 350.000 άνθρωποι έλαβαν τρόφιμα το 2012, όταν το 2011 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 130.000. Ωστόσο επειδή η Trussell Trust είναι η μεγαλύτερη, αλλά όχι η μοναδική οργάνωση διανομής τροφίμων, εκτιμάται πως πάνω από 500.000 άνθρωποι κατέφυγαν σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις. Μάλιστα όπως σημειώνεται στον Independent αυτή είναι μια «συντηρητική εκτίμηση».

Ο Niall Cooper, διευθύνων σύμβουλος της Εκκλησιαστικής Δράσης για τη Φτώχεια, δήλωσε: «Το δίχτυ ασφαλείας για την προστασία των πολιτών έχει διαβρωθεί σε τέτοιο βαθμό που παρατηρείται μια αύξηση της πείνας. Οι τράπεζες τροφίμων δεν έχουν οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν αν αντικαταστήσουν την κρατική πρόνοια».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Tim Lang, πρώην σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες στην πολιτική των τροφίμων της Βρετανίας, μιλώντας στον Independent, εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με το γεγονός πως οι τράπεζες τροφίμων εξελίσσονται σε «θεσμό» και η Βρετανία επιστρέφει σε ένα «Ντικενσιανό μοντέλο ευημερίας».

Ενδεικτικό είναι πως Trussell Trust έχει οργανώσει ένα πανεθνικό δίκτυο κέντρων διανομής τροφίμων με συνολικά 350 τράπεζες, επανδρωμένες με 30.000 εθελοντές.

«Βλέπουμε μια τεράστια αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που καταφεύγουν στην Trussell Trust επειδή έχουν χαμηλό εισόδημα και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες. Προσπαθούν να επιβιώσουν ενώ οι τιμές των βασικών τροφίμων και της θέρμανσης αυξάνονται και δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στους πολίτες», δήλωσε ο Chris Mould, διευθύνων σύμβουλος της Trussell Trust.

Σχόλια