Γιώργος Σαχίνης

Ένα «μίνι σχέδιο Μάρσαλ» για τα μάτια του κόσμου

Διθυραμβικά ήταν τα σχόλια για την «στροφή» της Ευρώπης από τη λιτότητα στην ανάπτυξη, όπως αυτή αποτυπώθηκε μέσω της επιστολής του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για χορήγηση δανείων από την κρατική γερμανική τράπεζα επενδύσεων (KfW) αλλά και μέσω των πληροφοριών του Reuters που αναφέρουν πως η ΕΕ μετατοπίζει πλέον το κέντρο της πολιτικής της από τη λιτότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Έχουμε μια πολύ παιδιάστικη συμπεριφορά. Κάθε μικρή είδηση, έστω καλή, τη διογκώνουμε, μάλλον γιατί το έχουμε ανάγκη», δηλώνει ο Χαράλαμπος Γκότσης οικονομολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, εξηγώντας πως το «μίνι σχέδιο Μάρσαλ» του Σόιμπλε, όπως το χαρακτήρισε και το Spiegel, είναι τόσο αδύναμο που ουσιαστικά είναι αδιάφορο και δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Όπως αναφέρει κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το πρόγραμμα της ΕΕ για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. «Καμία στροφή απλά προσπάθεια εξισορόπησης», σχολιάζει η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Άννυ Ποδηματά. 

 
«Για την ανάπτυξη πολλά λέγονται λίγα γίνονται» τονίζει ο Χαράλαμπος Γκότσης μιλώντας στο tvxs.gr και σημειώνει πως πρόκειται κυρίως για μια επικοινωνιακή πολιτική από την πλευρά του Σόιμπλε και της γερμανικής κυβέρνησης.
 
Όπως εξηγεί αρχικά ο Σόιμπλε άδειασε τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατηγορώντας τον πως αυτός ευθύνεται για τις καθυστερήσεις στα προγράμματα για την ανεργία των νέων. Την Τρίτη Γαλλία και Γερμανία βρέθηκαν να συμφωνούν σε ένα «σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων». «Το Δεκέμβριο υποτίθεται ότι είχαν λάβει κάποιες αποφάσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης στην Ευρώπη κυρίως των νέων. Δεν έγινε τίποτα και το επαναφέρουν σήμερα», σημειώνει ο κ. Γκότσης.
 
Ο καθηγητής αναφέρει πως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων που προβλέπει χορήγηση 6 δις σε βάθος επταετίας δεν είναι αρκετό. «Ναι μεν είναι μια βοήθεια αλλά δεν λύνεται το πρόβλημα», τόνισε. «Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν υπάρχει γρήγορη λύση, δεν υπάρχει μεγάλο σχέδιο», δήλωσε ο Βέρνερ Χόγιερ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕΠ). Σύμφωνα με το κ. Γκότση ο ίδιος ο Χόγιερ έχει επισημάνει πως «χρειάζεται και μεγαλύτερο ποσό και μικρότερος χρόνος για να μπορέσουν βοηθηθούν οι χώρες».
 
Η επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθεί η Γερμανία φαίνεται πως είναι και αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχεται από το Γερμανικό τύπο. Αυτές οι πιέσεις ενισχύονται από το γεγονός πως σε λίγους μήνες θα πραγματοποιηθούν οι γερμανικές εκλογές. «Πολλά δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο αναφέρουν πως ενώ η Γερμανία πληρώνει τις υπόλοιπες χώρες, απομονώνεται και αναγνωρίζεται ως ο «κακός» της Ευρώπης. Τα φιλοκυβερνητικά γερμανικά μέσα σημειώνουν πως θα πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή στην πολιτική της Γερμανίας και ιδιαίτερα στη σιδερένια στάση της Μέρκελ προς το Νότο», λέει ο κ. Γκότσης.
 
Αναφερόμενος στο «μίνι σχέδιο Μάρσαλ» του Σόιμπλε υπογραμμίζει δύο παρατηρήσεις που έχουν αγνοηθεί από όσους πανηγυρίζουν στην Ελλάδα για τη «στροφή» της Γερμανίας. Η πρώτη είναι πως το σχέδιο αφορά πρωτίστως την Ισπανία και στη συνέχεια την Πορτογαλία. Σε αυτές τις δύο χώρες υπάρχουν αδελφά ινστιτούτα της KfW, της πρώην τράπεζα για την επανόρθωση της Γερμανίας. Σε τρίτη φάση το σχέδιο ενδέχεται να προχωρήσει και στην Ελλάδα. Εδώ γεννιούνται ερωτήματα σχετικά με τη στάση της Γερμανίας σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητές της. Ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση.
 
Η δεύτερη παρατήρηση και ίσως η πιο σημαντική είναι πως οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για ένα σχέδιο ύψους «μονοψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων». Στη συνέχεια πληροφορίες ανέφεραν ότι το ποσό που συζητείται να δοθεί στην Ισπανία είναι περίπου 1 δις ίσως και 800 εκ. «Είναι δυνατό με αυτά τα χρήματα να διασωθεί χώρα στο μέγεθος της Ισπανίας, αλλά και της Πορτογαλίας και της Ελλάδας;» διερωτάται ο κ. Γκότσης. «Χώρες με ανεργία στο 27% και τεράστια ύφεση θα ανακάμψουν με ένα, δύο ή και τρία δις;», συνέχισε.
 
«Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο αν χαλαρώσει από τη μία η νομισματική πολιτική σε σχέση με τις χώρες της περιφέρειας και από την άλλη αν βρεθεί τρόπος για να υπάρξει ρευστότητα για τις τράπεζες του Νότου», δηλώνει ο Χαράλαμπος Γκότσης και καταλήγει:  
 
«Έχουμε πρόβλημα ρευστότητας, όπως και οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι. Πληρώνουμε για κεφάλαια κίνησης 6% έως 9% επιτόκιο, όταν η Γερμανία πληρώνει 0,8%. Για τα μακροχρόνια δάνεια τα επιτόκια είναι υψηλά και για τις υπόλοιπες χώρες. Έτσι δημιουργείται το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας μεταξύ του Βορρά και του Νότου. Επιχειρήσεις του Νότου δεν είναι σε θέση με τόσο υψηλά επιτόκια να ανταγωνιστούν τις αντίστοιχες γερμανικές, καθώς η πρόσβαση στο κεφάλαιο για επενδύσεις δεν είναι ίδια. Άρα οι γερμανικές εξαγωγές θα τρέχουν και εμείς απλά θα κοιτάζουμε». 


Ποδηματά: Όχι «στροφή» απλά προσπάθεια εξισορόπησης

Το tvxs.gr επικοινώνησε και με την αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Άννυ Ποδηματά για την αλλαγή που σύμφωνα με τις πληροφορίες πραγματοποιείται στην ευρωπαϊκή πολιτική. «Δεν υπάρχει στροφή με την έννοια πως δεν εγκαταλείπεται η προσήλωση που υπάρχει στις πολιτικές της λιτότητας. Αυτό που γίνεται είναι απλά μια προσπάθεια εξισορόπησης, την οποία δεν υποβαθμίζω και ασφαλώς δεν υποτιμώ», δήλωσε και συνέχισε:
 
«Βλέπω ότι γίνεται μια προσπάθεια εξισορόπησης ώστε να προωθηθούν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα πολιτικές που έχουν την προοπτική να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης και να τονώσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας στην Ευρώπη».
 
Η κ. Ποδηματά αποδίδει αυτή την προσπάθεια εξισορόπησης στο «ένστικτο επιβίωσης της Ευρώπης». «Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη σε υψηλά ποσοστά ανεργίας, ιδίως των νέων. Βεβαίως σε Ελλάδα και Ισπανία τα ποσοστά αυτά είναι ανατριχιαστικά, αλλά γενικότερα η ανεργία σε όλη την Ευρώπη είναι σε υψηλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή οι δείκτες της οικονομικής ανάκαμψης αναθεωρούνται συνεχώς προς τα κάτω το τελευταίο διάστημα».
 
«Αυτά τα δύο συνδέονται και με μία πολύ ανησυχητική αύξηση του ευρωσκεπτικισμού. Αν δεν υπάρξουν κινήσεις συγκεκριμένες που να παράγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα σε πολύ σύντομο χρόνο θα μπούμε σε μια πορεία μη αναστρέψιμη η οποία θα αποτυπωθεί πρώτα και κύρια στις ευρωεκλογές που θα γίνουν σε ένα χρόνο από σήμερα», τόνισε.  

Σχόλια