Γιώργος Σαχίνης

H κρίση στη Συρία κινδυνεύει να εξαπλωθεί

Οι ελπίδες για λύση του αδιεξόδου στη Συρία επικεντρώνονται, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, στη σχεδιαζόμενη για τις αρχές Ιουνίου ειρηνευτική διάσκεψη, η οποία διοργανώνεται από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία

Ρωσία: Επί της αρχής συμφωνία της Δαμασκού να συμμετάσχει στην ειρηνευτική διάσκεψη

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η συριακή κυβέρνηση συμφώνησε επί της αρχής να συμμετάσχει στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη που πρότεινε η Μόσχα και η Ουάσινγκτον και άσκησε κριτική στην απόπειρα - όπως την χαρακτήρισε - υπονόμευσης των ειρηνευτικών προσπαθειών.


«Η Δαμασκός έχει εκφράσει την ετοιμότητά της επί της αρχής να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη προκειμένου να βρουν οι Σύροι από μόνοι τους μία πολιτική οδό προς μία λύση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς.


Με θέμα τη λήψη απόφασης σχετικά με το αν θα συμμετάσχει στην επικείμενη ειρηνευτική διάσκεψη συνεδρίασε χθες και η συριακή αντιπολίτευση που βρίσκεται στην εξορία.


Ο Εθνικός Συριακός Συνασπισμός ξεκίνησε τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να εκλέξει ηγεσία. Ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού, Καλέντ Σαλέχ, δήλωσε ότι το 60μελές σώμα υποστηρίζει τη διεξαγωγή «κάθε συνεδρίου που πιθανώς βοηθήσει ώστε να αλλάξει η κατάσταση και να δοθεί ένα τέλος στη δικτατορία».


Ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν σκοπεύει να πάρει μέρος στην ειρηνευτική διάσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Γενεύη, εάν δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ είναι πρόθυμος να εγκαταλείψει την εξουσία.
DW: Κίνδυνος εξάπλωσης

Στην επίτευξη λύσης στη Συρία, η Ρωσία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο από τη στιγμή που ασκεί σημαντική επιρροή στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, εκτιμά ο Τομ Κένιγκς, ειδικός σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στο κόμμα των γερμανών Πρασίνων και επικεφαλής της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Ο γερμανός ειδικός θεωρεί μάλιστα ότι το Ιράν θα πρέπει να συμμετάσχει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. «Αν και ακόμα δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία διεξαγωγής η πίεση για την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων είναι μεγάλη», εκτιμά ο Τομ Κένιγκς σε συνέντευξή του στην Νοτιοδυτικογερμανική Ραδιοφωνία SWR.


Ανοιχτό παραμένει ακόμα ποιοι θα συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διάσκεψη. Κατά την άποψη του γερμανού ειδικού δεν υπάρχει θέση στο τραπέζι του διαλόγου για όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές: «Υπάρχουν ομάδες που πρέπει να αποκλειστούν, όπως η παραστρατιωτική οργάνωση Αλ Νούζρα, που αποτελεί μέρος της Αλ Κάιντα. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η υπονόμευση της αντιπολίτευσης στη Συρία από ακραίες δυνάμεις έχει ως συνέπεια καμιά χώρα να μην επιθυμεί να προμηθεύσει ανοιχτά με όπλα στους αντικαθεστωτικούς.

Έπειτα ακόμα και τα όπλα που φθάνουν στη Συρία πηγαίνουν συχνά σε τρομοκράτες, όπως συμβαίνει με τον εξοπλισμό που στέλνει για παράδειγμα το Κατάρ. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται από τη μια πλευρά διπλωματικές προσπάθειες και από την άλλη η χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας».


«Σε κίνδυνο οι όμορες χώρες»

Ο ειδικός Τομ Κένιγκς προειδοποιεί για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης από τη Συρία στο γειτονικό Ισραήλ και το Λίβανο: «Κυρίως ο Λίβανος κινδυνεύει, μιας και τις τύχες της χώρας ορίζουν σήμερα πολιτικά οι δυνάμεις που στηρίζουν τον Άσαντ και εκείνες που στηρίζουν την αντιπολίτευση.

Για το Ισραήλ ελλοχεύει ο κίνδυνος συμμαχίας της Χεζμπολάχ του Λιβάνου με δυνάμεις του Άσαντ. Ας μη ξεχνούμε ότι το Ισραήλ είχε επέμβει στρατιωτικά πριν από μερικά χρόνια στο Λίβανο», καταλήγει ο γερμανός ειδικός.

Νίκη Άσαντ «βλέπει» η Γερμανία

Οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών (BND) θεωρούν πλέον πιθανή την επικράτηση των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, μολονότι σε παλαιότερη ανάλυσή τους εκτιμούσαν ότι η αντιπολίτευση θα είχε ήδη νικήσει στον συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του περιοδικού Der Spiegel, η BND χαρακτηρίζει το στρατό του συριακού καθεστώτος πιο ισχυρό από ποτέ και ικανό να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους.


Επικαλούμενο δηλώσεις τις οποίες έκανε ο επικεφαλής της BND, Γκέρχαρντ Σίντλερ, σε μυστική συνάντηση που είχε με πολιτικούς αξιωματούχους, υπεύθυνους για θέματα ασφαλείας, το περιοδικό αναφέρει ότι το καθεστώς Άσαντ, το οποίο πέρσι βρισκόταν σε επισφαλή θέση, έχει και πάλι οδική πρόσβαση ώστε να ανεφοδιάζει τα άρματα και τα αεροπλάνα του σε καύσιμα και τους στρατιώτες με όπλα, γεγονός που οδήγησε στην ανάκτηση της δύναμής του.


Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, ο κ. Σίντλερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο κυβερνητικός στρατός της Συρίας να γνωρίσει νέες επιτυχίες στις επιχειρήσεις του.


Το 2012, ο κ. Σίντλερ εκτιμούσε ότι το συριακό καθεστώς επρόκειτο να καταρρεύσει στις αρχές του 2013. Η εκτίμηση αυτή βασιζόταν στην κατάσταση της επιμελητείας του στρατού και στον αυξανόμενο αριθμό των λιποτακτών, κυρίως δε στην αποστασία υψηλόβαθμων αξιωματικών.
Τείχος κατασκευάζει η Τουρκία

Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να κατασκευάσει ένα "τείχος ασφαλείας" σε ένα μικρό τμήμα των συνόρων της με τη Συρία, ώστε να τα ελέγχει καλύτερα, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Τελωνείων και Εμπορίου Χαγιατί Γιαζιτζί.

Το τείχος, μήκους 2,5 χιλιομέτρων, θα κατασκευαστεί σε μια ζώνη κοντά στο μεθοριακό φυλάκιο του Τσιλβέγκιοζου, στην επαρχία Χατάι, απέναντι από το συριακό χωριό Μπαμπ αλ Χάουα, εξήγησε ο Γιαζιτζί μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι NTV.

"Θα αποτελείται από συρματοπλέγματα και από ένα τοίχο στον οποίο θα τοποθετηθούν κάμερες παρακολούθησης" ώστε να εμποδιστούν όσοι προσπαθούν να διεισδύσουν στην περιοχή από τη Συρία, είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι η κατασκευή αυτή θα βελτιώσει την ασφάλεια στη μεθόριο.

Στις 11 Φεβρουαρίου, από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Τσιλβέγκιοζου έχασαν τη ζωή τους 17 άνθρωποι και άλλοι 30 τραυματίστηκαν. Η Άγκυρα επιρρίπτει την ευθύνη για την επίθεση αυτή στη Δαμασκό.

Οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν εξάλλου την Τρίτη να κλείσουν για ένα μήνα το μοναδικό συνοριακό πέρασμα με τη Συρία που ελέγχεται ακόμη από τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, με αφορμή τη διπλή επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα που στοίχισε τη ζωή σε 51 ανθρώπου στην πόλη Ρεϊχανλί.

Η Αντιπολίτευση αξιώνει την παραίτηση Άσαντ

Η συριακή αντιπολίτευση που βρίσκεται στην εξορία, συνεδρίασε την Πέμπτη με θέμα τη λήψη μιας απόφασης σχετικά με το αν θα συμμετάσχει στην επικείμενη ειρηνευτική διάσκεψη, κάτι που οι ΗΠΑ και η Ρωσία θεωρούν πως είναι αναγκαίο για τη λήξη του διετούς εμφυλίου πολέμου.


Ο Εθνικός Συριακός Συνασπισμός ξεκίνησε τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να εκλέξει ηγεσία. Ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού, Καλέντ Σαλέχ, δήλωσε ότι το 60μελές σώμα υποστηρίζει τη διεξαγωγή «κάθε συνεδρίου που πιθανώς βοηθήσει ώστε να αλλάξει η κατάσταση και να δοθεί ένα τέλος στη δικτατορία».

Ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν σκοπεύει να πάρει μέρος στην ειρηνευτική διάσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Γενεύη, εάν δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ είναι πρόθυμος να εγκαταλείψει την εξουσία.


Ο Άσαντ, ο οποίος έχει αψηφήσει τις εκκλήσεις για τη συμμετοχή του στη διάσκεψη, δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής εάν θα λάβει μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ανησυχία του ΟΗΕ για τη χρήση χημικών όπλων

Ο ΟΗΕ λαμβάνει όλο και περισσότερες αναφορές περί χρήσης χημικών όπλων στην διετή ήδη εμφύλια σύρραξη στην Συρία καθώς η βία κλιμακώνεται στο έπακρο, υποστήριξε ανώτατο στέλεχος του Οργανισμού.

«Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν εξακολουθεί να ανησυχεί βαθύτατα για τις καταγγελίες περί της χρήσης χημικών όπλων», είπε απευθυνόμενος προς τα μέλη του ΣΑ του Οργανισμού ο ειδικός του απεσταλμένος για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή Ρόμπερτ Σέρι.


«Εν μέσω των αυξανόμενων αναφορών για την χρήση χημικών όπλων, για ακόμη μία φορά προτρέπουμε τη συριακή κυβέρνηση να επιτρέψει να προχωρήσουν οι έρευνες δίχως άλλη χρονοτριβή», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η αποστολή που έχει επιφορτιστεί να ερευνήσει τις αιτιάσεις αυτές έχει κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να συγκεντρώσει και να αναλύσει τις διαθέσιμες πληροφορίες», είπε ο Σέρι. Μία επιτροπή ειδικών στα χημικά όπλα του ΟΗΕ ήδη είναι έτοιμη εδώ κι έναν μήνα αναμένοντας την άδεια να εισέλθει στη Συρία, όπως υπάρχουν πολλά διπλωματικά αδιέξοδα, ενώ επίσης προκύπτουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλειά της.


Ο Σέρι αναφέρθηκε επίσης στην επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, όπου ο ΟΗΕ εκτιμά πως ίσαμε 80.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου ξεκίνησε η λαϊκή εξέγερση τον Μάρτιο του 2011.

«Ο ΓΓ ανησυχεί βαθύτατα επίσης και για την κλιμακούμενη βία στη Συρία. Η ανθρωπιστική κρίση συνεχίζει να επιδεινώνεται, με έναν για κάθε τρεις Σύρους να έχει ανάγκη πλέον από επείγουσα βοήθεια. Ο ένας στους τέσσερις, δε, έχει εκριζωθεί από το σπίτι του/της», επεσήμανε ο ίδιος.


Ο Σέρι επανέλαβε τις ελπίδες που εναποθέτει ο ΟΗΕ στην επιτυχία της Ρωσοαμερικανικής πρωτοβουλίας για μία ειρηνευτική συνδιάσκεψη στη Γενεύη, προσθέτοντας πως ο διεθνής Οργανισμός «είναι πλήρως προσηλωμένος στη βοήθεια που πρέπει να δοθεί στους Σύρους ώστε να επιτύχουν μία πολιτική λύση».

Το μήνυμα της Μόσχας στη συριακή αντιπολίτευση

Η διπλωματία της Ρωσίας υποστήριξε πως η συριακή αντιπολίτευση ακόμη δεν έχει δώσει χειροπιαστά δείγματα προσήλωσης στις προσπάθειες για να οργανωθεί μία ειρηνευτική σύνοδος με την συμμετοχή της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Αξιολογούμε θετικά την εποικοδομητική αντίδραση της συριακής ηγεσίας στην πρόταση (για τη διεξαγωγή μιας συνόδου)», υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πριν από την έναρξη των συνομιλιών του με τον Σύρο αναπληρωτή ΥΠΕΞ Φάισαλ Μέκνταντ στη Μόσχα.

«Ευελπιστούμε επίσης πως θα ακολουθήσει μία εξίσου εποικοδομητική αντίδραση από τις διάφορες ομάδες της αντιπολίτευσης. Έως τώρα, πάντως, τα νέα δεν είναι ευοίωνα», πρόσθεσε.

«Φίλοι της Συρίας»: Απόσυρση Ιρανών ανταρτών και Χεζμπολάχ από τη Συρία

Η συμμαχία «Φίλοι της Συρίας» κάλεσαν το Ιράν και τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ να αποσύρουν άμεσα τους αντάρτες από τη συριακή επικράτεια, ενώ χαρακτήρισαν την ένοπλη παρουσία τους στη χώρα ως απειλή για την σταθερότητα της περιφέρειας.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη λήξη διάσκεψης στο Αμάν, η συμμαχία δήλωσε ότι οποιαδήποτε μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία, που θα προταθεί από την ειρηνευτική πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Ρωσίας, πρέπει να έχει δικαιοδοσία στον στρατό και την εκτελεστική εξουσία, η οποία βρίσκεται τώρα στα χέρια του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Τα 11 Δυτικά και Αραβικά έθνη που συμμετείχαν στη διάσκεψη, καθώς και η Τουρκία, που αποτελούν τη βασική ομάδα της συμμαχίας, προειδοποίησαν ότι θα υπάρξουν «σοβαρές επιπτώσεις» εάν η χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του Άσαντ επιβεβαιωθεί.

Πηγή: DPA, Deutsche Welle, Reuters, AFP, AP

Σχόλια