default-image

Οι ιδέες όσο "άρρωστες" κι αν είναι αντιμετωπίζονται με ιδέες όχι με νόμους.

Απόψεις
Οι ιδέες όσο "άρρωστες" κι αν είναι αντιμετωπίζονται με ιδέες όχι με νόμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη φασαρία γίνεται για το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, το οποίο με πρόσχημα τον περιορισμό της δράσης της Χρυσής Αυγής ουσιαστικά τιμωρεί την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Το σχέδιο νόμου Ρουπακιώτη ενοχοποιεί τις ιδέες, τη γνώμη, ακόμα και την ιστορική έρευνα, όταν θεωρεί την παρότρυνση προς εχθροπάθεια, αλήθεια τι βάρβαρος γλωσσικός νεολογισμός.

Βασική αρχή του Ποινικού μας Δικαίου αλλά όλων των σύγχρονων συστημάτων Ποινικού Δικαίου στις κοινοβουλευτικές Δημοκρατίες, είναι ότι προβλέπονται και τιμωρούνται πάντα ποινικά κολάσιμες πράξεις, των οποίων η αντικειμενική υπόσταση περιγράφεται αναλυτικά στο γράμμα του νόμου, και ποτέ δεν τιμωρούνται οι ιδέες, οι γνώμες οι απόψεις και η σκέψη. Ποτέ δεν δικάζεται προληπτικά η σκέψη και η ιδέα πριν αυτή γίνει πράξη.

Μόνο τα φασιστικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα τιμωρούν την σκέψη και τις ιδέες. Οι ενοχλητικές ιδέες, οι λανθασμένες σκέψεις ακόμα και οι ολοκληρωτικές ή φασιστικές ιδέες θα πρέπει να καταπολεμούνται πάντα με άλλες συγκροτημένες, προοδευτικές και δημοκρατικές ιδέες, πότε με ποινική καταστολή.

Αλλά και από την  άποψη της πολιτικής σκοπιμότητας αν δει κανείς το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη πάλι θα καταλήξει στο αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό φαινομενικά επιδιώκει, δηλαδή μέσω της ποινικής καταστολής και απαγόρευσης των «εχθροπαθών» ιδεών και σκέψεων θα γιγαντώσει και θα «ηρωοποιήσει» αυτό που φαινομενικά θέλει να καταπολεμήσει.

Είναι κατανοητή η αγωνία του κ. Ρουπακιώτη να λύσει τα υπαρξιακά αδιέξοδα που του προκαλεί η συμμετοχή του στην μνημονιακή τρικομματική κυβέρνηση, αλλά είναι εντελώς ακατανόητη η πρεμούρα του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει αυτόν τον νόμο.

Η Χρυσή Αυγή δεν αντιμετωπίζεται με νόμους, αντιμετωπίζεται με ιδέες και πολιτική. Όταν τα μέλη της διαπράττουν αξιόποινες πράξεις, που να είστε σίγουροι ότι θα διαπράττουν, να συλλαμβάνονται και να τιμωρούνται - νόμοι υπάρχουν και είναι επαρκέστατοι, αρκεί να εφαρμόζονται.

Χρήστος Κουτσονάσσιος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News