Γιώργος Σαχίνης

Είναι αλήθεια;

Το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, Ιερός τόπος, όπου οι Ναζί εκτέλεσαν εκατοντάδες πατριώτες, στη λίστα των προς εκποίηση ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ!

Φαίνεται ότι είναι ακριβές, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διατυπώνει κάποιες δικαιολογίες για την γραφειοκρατία των υπουργείων που στέλνουν στοιχεία στο ΤΑΙΠΕΔ χωρίς "φιλτράρισμα". Πρόκειται, ωστόσο, για ιστορική πρόκληση πρωτοφανούς διάστασης και, κυρίως, για αποτύπωση της νοοτροπίας που επικρατεί σε μερίδα του κρατικού-κυβερνητικού μηχανισμού ότι...όλα πωλούνται στο βωμό της τρόϊκας.\

Η αποκάλυψη ήρθε από ερώτηση της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώς Φωτίου. Το ιστορικό Σκοπευτήριο της Καισαριανής βρίσκεται στη λίστα των 3.151 κρατικών «φιλέτων» που μεταβιβάστηκαν πρόσφατα προς εκποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τελεί υπό πώληση.

«Έχετε εντάξει σε αυτήν τη λίστα κάτι που είναι ανεπίτρεπτο ιστορικά. Έχετε εντάξει σε αυτήν τη λίστα, την έκταση του Σκοπευτηρίου Καισαριανής, 99 στρεμμάτων, φοβερής και τρομακτικής ιστορικής μνήμης για τον τόπο. Αυτή η έκταση δεν ξεπουλιέται, κύριε Υπουργέ. Είναι μεγάλο ατόπημα ότι την εντάξατε σε αυτή τη λίστα. Ο ΟΣΚ αυτήν την έκταση θα την απέδιδε στο Δήμο Καισαριανής. Εξηγήστε μου, σας παρακαλώ, πώς βρέθηκε η ιστορική έκταση του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής μέσα στην αξιοποίηση της περιουσίας του ΟΣΚ ΑΕ» είπε η κ. Φωτίου, απευθυνόμενη στον αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλογιάννη, χωρίς, όμως να λάβει απάντηση για την εν λόγω καταγγελία.

Το Σκοπευτήριο της Καισαριανής είναι προστατευμένος και αναγνωρισμένος ως ιστορικός τόπος από το υπουργείο Πολιτισμού, αφού κατά την διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής, δεκάδες αγωνιστές εκτελέστηκαν εκεί από τους κατακτητές.

Από τη στιγμή που "πωλείται", θεωρητικά θα μπορούσε να αγοραστεί ακόμα και από μια γερμανική εταιρεία και δίπλα στο μνημείο των εκτελεσθέντων από τους Ναζί να βρεθεί κάποιο γερμανικό πολυκατάστημα. Δεν θα συμβεί -πιθανότατα-, αποτελεί, ωστόσο, ένδειξη της νοοτροπίας των εκπτώσεων κάθε αξίας και θεσμού που επικρατεί, πλέον, στην Ελλάδα του Μνημονίου.

Αποκορύφωμα της κτηνωδίας ήταν η μαζική εκτέλεση 200 κομμουνιστών, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, την 1η Μάη του 1944 ως αντίποινα στη δολοφονία ενός Γερμανού στρατηγού και της συνοδείας του στην Λακωνία, που είχε γίνει σημειωθεί λίγες ημέρες νωρίτερα.

http://opinion24.gr

Σχόλια