default-image

Σε ακόμα χειρότερη θέση η ελληνική οικογένεια

Απόψεις
Σε ακόμα χειρότερη θέση η ελληνική οικογένεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για 20η φορά φέτος, από το 1993 οπότε και καθιερώθηκε, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας με θέμα την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και της αλληλεγγύης των γενεών.

«Βρίσκουμε την ημέρα αυτή την οικογένεια -και ιδιαίτερα την πολύτεκνη- σε ακόμη χειρότερη θέση, τόσο από τη γενικευμένη φτώχεια της χώρας όσο και από σωρεία παράλογων νομοθετημάτων», σημειώνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (Α.Σ.Π.Ε) σε σχετική ανακοίνωσή της. Μερικά από τα μέτρα που έχουν οδηγήσει την ελληνική οικογένεια σε αυτή την κατάσταση είναι: η πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου για κάθε παιδί της οικογένειας, οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ίδιες για τους άγαμους και τους πολύτεκνους, η κατάργηση των πολυτεκνικών επιδομάτων, η φορολογία στα ακίνητα.

Αδιαφορώντας για τη στήριξη της οικογένειας, φτωχοποιούνται τα παιδιά, οι γονείς καταντούν στο κοινωνικό περιθώριο, η κοινωνία γερνάει με τραγικές οικονομικές και ασφαλιστικές επιπτώσεις, με το 65% των νέων να είναι άνεργοι και να μεταναστεύουν προς ανεύρεση εργασίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από κορυφαίους διεθνείς δημογράφους που περιλαμβάνεται στο βιβλίο, με τίτλο «Ρυθμός Γονιμότητας και τη Μείωση του Πληθυσμού: Δεν Υπάρχει Χρόνος για τα Παιδιά;», ο παγκόσμιος πληθυσμός πρόκειται να μειωθεί το 2050. Στις σοβαρές συνέπειες θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, η έλλειψη εργατικού δυναμικού, η μείωση της κατανάλωσης και η σημαντική πίεση στις γυναίκες να καλύψουν τα κενά της αγοράς εργασίας, παράλληλα με τη φροντίδα για τους συγγενείς, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Το βιβλίο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στο μέλλον, οι οικογένειες μπορεί να χρειαστούν πολύ περισσότερη βοήθεια για να καταφέρουν να συνδυάζουν εργασιακή και οικογενειακή ζωή.

«Η Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας δίνει αφορμή σε όλους να ξανασκεφτούν και να αποφασίσουν για πράξεις και μέτρα που θα στηρίξουν την οικογένεια στις νέες δύσκολες συνθήκες, κάτι που το Σύνταγμα αλλά και πλήθος Διεθνών Συμβάσεων, κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ, προβλέπουν και επιτάσσουν», προσθέτει η Α.Σ.Π.Ε.

Πηγή: ΑΣΠΕ, COFACE, enet.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News