Γιώργος Σαχίνης

Πέρυσι έβγαζαν δισ. με την Grexit, τώρα ποντάρουν στη διάσωση...

Οι Financial Times αποκαλύπτουν ποιά hedge funds ετοιμάζονται να επενδύσουν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Μέχρι πριν ενάμισι χρόνο πόνταραν στη χρεοκοπία και την έξοδο (Grexit) της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Κάποια εξ αυτών, όπως το γνωστό Third Point που εμφανίστηκε ως υποψήφιος αγοραστής του ΟΠΑΠ, φαίνεται ότι κέρδισε 500 εκατ. επειδή "έπαιξε" υπέρ της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. 'Αλλα, όπως κάποια ελεγχόμενα από τους μεγαλοκερδοσκόπους Σόρος και Πόλσον, λέγεται ότι έχουν κερδίσει δισεκατομμύρια την εποχή που η Ελλάδα έμπαινε στο μνημόνιο. Τώρα, οι...αξιόπιστοι και αξιότιμοι κύριοι των hedge funds επιστρέφουν...με καλά νέα. Με τον τίτλο «Top hedge funds bet on Greek banks» οι Financial Times δημοσιεύουν τα ονόματα των επενδυτών που ρίχνουν χρήματα στις ελληνικές τράπεζες, καθώς πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα κερδίσει το μεγάλο στοίχημα της ανάκαμψης.

Ο συντάκτης αναφέρει πως ορισμένα από τα μεγαλύτερα hedge funds στον κόσμο διοχετεύουν χρήματα στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο προσδοκώντας σε πιθανές αποδόσεις. Μάλιστα αναφέρει πως οι επενδυτές παρά το ότι η χώρα εξακολουθεί με νύχια και με δόντια να πετύχει την επαναφορά της οικονομίας σε ορθή τροχιά, πιστεύουν στην ανάκαμψη. Συγκεκριμένα αναφέρει πως ανάμεσα στους επενδυτές βρίσκονται οι Farallon Capital, York Capital Management, QVT Financial και Dromeus. Αυτά είναι μερικά από τα ονόματα των hedge funds που αναμένεται να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας.

Παράλληλα το ενδεχόμενο επενδύσεων στις τράπεζες φέρεται να εξετάζουν η Third Point, η οποία τον προηγούμενο χρόνο αποκόμισε 500 εκατομμύρια δολάρια αγοράζοντας φτηνά κρατικά ελληνικά ομόλογα και η CQS, το μεγαλύτερο πιστωτικό hedge fund στην Ευρώπη. Από την άλλη Farallon, York, CQS και Third Point αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η QVT δεν απάντησε στο αίτημα της εφημερίδας για σχόλιο την Παρασκευή.

Τα hedge funds είναι από τους θεσμούς που ενεπλάκησαν σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 550 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις.

Ορισμένοι διαχειριστές hedge fund, όπως γράφει η iefimerida.gr, πιστεύουν ότι το στοίχημα στις τράπεζες της χώρας μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο προσοδοφόρο από ό,τι τα προηγούμενα στοιχήματα στην ανάκαμψη των ελληνικών αγορών.

«Είναι η μητέρα όλων των στοιχημάτων ανάκαμψης» δήλωσε ο Αχιλλέας Ρίσβας, γενικός διευθυντής στη Dromeus η οποία ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο hedge fund επικεντρωμένο στην Ελλάδα. «Η κατάσταση είναι απείρως ελκυστική λόγω της ασυμμετρίας στις εκκαθαρίσεις».

Οι ιδιωτικές επενδύσεις στην Alpha Bank θα συμπληρωθούν με ένεση ρευστότητας 4 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ.

Τα hedge funds δελεάζονται να συμμετάσχουν λόγω των πιθανόν αποδόσεων που μπορεί να αποκομίσουν μέσω των ειδικών δωρεάν warrant που δίνονται με τις νέες μετοχές.

«Η τρόικα δημιούργησε τελικά μία απίστευτα καλή συμφωνία για τα hedge funds» αναφέρει διαχειριστής χαρτοφυλακίου για μία από τις προαναφερθείσες εταιρίες. Είχε προϋπολογιστεί ότι τα funds θα έπαιρναν «περίπου το ένα τρίτο» από ό,τι τελικά ζήτησαν, δήλωσε δείχνοντας το μέγεθος του ενδιαφέροντος.

Τα warrant της Alpha Bank είναι ανταλλάξιμα σε εξαμηνιαία βάση, με αντάλλαγμα από 7,3 έως 9 μετοχές που θα αγοράσουν από το ΤΧΣ, στην τιμή έκδοσης της μετοχής.

«Είναι δωρεάν κέρδος με περιορισμένο πτωτικό κίνδυνο» δήλωσε ο κ. Ρίσβας και συμπλήρωσε: «Κίνηση της τάξεως του 50% στην τιμή της μετοχής θα οδηγήσει σε αύξηση κατά 400% στην αξία του warrant».

Αν και οι ελληνικές αρχές θέλουν να επαναλάβουν την επιτυχία της άντλησης κεφαλαίων που καταγράφεται στην περίπτωση της Alpha Bank και σε άλλες τράπεζες, τα hedge funds είναι πιο επιφυλακτικά. Ορισμένα εξετάζουν το ενδεχόμενο παράλληλης συμμετοχής στην ανακεφαλαιοποίηση της Piraeus Bank. Πολλοί όμως, δηλώνουν ότι η περίπτωση είναι διαφορετική για την Εθνική Τράπεζα, που είναι πιο πιθανή υποψήφια για σχεδόν ολοκληρωτική κρατικοποίηση.

Σχόλια