default-image

Τύμπανα εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και Ε.Ε.

Απόψεις
Τύμπανα εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε τροχιά εμπορικού πολέμου εισήλθαν Κίνα και Ευρώπη, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε καταρχήν δεκτή τη πρόταση του αρμόδιου επιτρόπου Κάρελ Ντε Γκουχτ για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές φωτοβολταϊκών πάνελ από τη Κίνα. Το ύψος των δασμών θα αποφασιστεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Ήδη από χθες που το θέμα ήρθε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα μετά από αποκαλυπτικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, στις εμπορικές αγορές επικράτησε αναταραχή, δεδομένης της μόνιμης συνήθειας του Πεκίνου να απαντά δυναμικά (αν όχι εκδικητικά) σε κάθε είδους εμπορικές κυρώσεις. Μάλιστα σε σημερινή ανακοίνωση του, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, αν και έκανε έκκληση για συνέχιση του διαλόγου για το θέμα, μίλησε ανοιχτά για το κίνδυνο οι δύο πλευρές να οδηγηθούν σε έναν εμπορικό πόλεμο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε να διερευνά αν η Κίνα εφαρμόζει αθέμιτες εμπορικές πρακτικές από τον Σεπτέμβριο, μετά από καταγγελίες Ιταλών και δη, Γερμανών κατασκευαστών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι οι Κινέζοι παραγωγοί επιδοτούνται να παράγουν σε 20πλάσιο βαθμό από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας τους, και σε ποσότητα που πλέον φτάνει για να καλύψει σχεδόν το σύνολο της παγκόσμιας ζήτησης. Και ειδικά στην ΕΕ, η Κίνα, από την ανύπαρκτη παρουσία της στο κλάδο μέχρι πριν λίγα χρόνια, έφτασε πλέον να ελέγχει πάνω από το 80% της αγοράς φωτοβολταϊκών πάνελ, με εξαγωγές ύψους 21 δισ. ευρώ, φτάνοντας σε όρια αθέμιτου ανταγωνισμού.

Υπολογίζεται, άλλωστε, ότι τα κινεζικά πάνελ είναι έως και κατά 45% φτηνότερα από τα ευρωπαϊκά, πιέζοντας ασφυκτικά τις κορυφαίες ευρωπαϊκές βιομηχανίες του κλάδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στις εταιρείες που έφεραν το θέμα στη Κομισιόν, βρίσκεται η γερμανική SolarWorld, που από κορυφαία γερμανική εταιρεία του είδους έφτασε πλέον να απειλείται από αυξημένα χρέη που ξεπερνούν τα 900 εκατ. ευρώ, και από τη περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της, ενώ ήδη η μικρότερη Q-Cells αναγκάστηκε να κηρύξει πτώχευση. Εξέλιξη που ενέτεινε και τη πίεση προς τη γερμανική κυβέρνηση.

Η Κομισιόν, λοιπόν, βρέθηκε προφανώς σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς από τη μία πλευρά οφείλει να ακολουθήσει τους εμπορικούς κανονισμούς, και από την άλλη δεν επιθυμεί να δυσαρεστήσει το Πεκίνο, σε ένα διάστημα που οι εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών θεωρούνται κρίσιμες για την στήριξη της οικονομίας της Ευρώπης και την έξοδο από τη κρίση. Επίσης, υπάρχουν πολλές φωνές εντός της ενωμένης Ευρώπης από χώρες της περιφέρειας -που δεν έχουν παραγωγή στο είδος- αλλά και μικροεισαγωγείς ενεργειακών προϊόντων που συνεχίζουν να επιθυμούν την εισαγωγή φτηνών πάνελ, με ανάλογες φτηνές τιμές λιανικής, στην ευρωπαϊκή αγορά.

Όμως, η σχετική θετική σύσταση του αρμόδιου Βέλγου επιτρόπου, στάθηκε καθοριστική για την καταρχήν αποδοχή της πρότασης για την επιβολή δασμών, που υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθούν γύρω στο 47%.  

Πάντως, αναλυτές επισημαίνουν ότι στόχος του κ. Ντε Γκουχτ ήταν προφανώς να πιέσει το Πεκίνο να συρθεί πλέον σε μια διαπραγμάτευση για το θέμα, και πιο συγκεκριμένα σε συμφωνία για το καθορισμό μιας μίνιμουμ τιμής για όλα τα ηλιακά πάνελ που πωλούνται στην Ευρώπη, έτσι ώστε να μειωθεί η ψαλίδα μεταξύ των πολύ φτηνών κινεζικών προϊόντων και των ακριβότερων ευρωπαϊκών. Άλλωστε, οι δασμοί δεν θα τεθούν σε εφαρμογή πριν την καταγραφή και δημοσίευση της απόφασης της Κομισιόν στα επίσημα βιβλία της (κάτι ανάλογο με την εφημερίδα της κυβερνήσεως), δίδοντας χρόνο για παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για το θέμα.

Θυμίζουμε ότι αντιμετωπίζοντας μια ανάλογη κατάσταση, με λουκέτα σε αμερικανικές εταιρείες του κλάδου και απώλειες θέσεων εργασίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν επίσης στα τέλη της περσινής χρονιάς στην επιβολή υψηλών δασμών στις εισαγωγών ενεργειακών προϊόντων, και φτηνών φωτοβολταϊκών πάνελ από τη Κίνα. Μάλιστα, την καταγγελία προς τις αμερικανικές αρχές ανταγωνισμού έκανε ομάδα εταιρειών μεταξύ των οποίων ήταν και πάλι η γερμανική SolarWorld, η οποία διαθέτει εργοστάσια και στις ΗΠΑ.

Της Μαριλίζ Φασουλοπούλου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News