Γιώργος Σαχίνης

Οι New York Times για τη Nueva Germania της Παραγουάης

Λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξη της Nueva Germania (Νέα Γερμανία), μιας μικρής αγροτικής κοινότητας που ιδρύθηκε από "καθαρόαιμους" Γερμανούς μετανάστες στα τέλη του 19ου αιώνα, με τον ευγονικό και ρατσιστικό σκοπό να γίνει "αποικία της Αρείας φυλής" στην Παραγουάη.

Η Nueva Germania πέτυχε στη ρατσιστική αποστολή της, αλλά απομεινάρια της γκρεμισμένης γερμανικής κουλτούρας της είναι ακόμη ζωντανά, όπως αποκαλύπτουν οι New York Times.

Το 1887 δύο από τους πιο γνωστούς Γερμανούς αντι-σημίτες της εποχής ίδρυσαν την αποικία σε μια απομακρυσμένη ζούγκλα της Παραγουάης, με 14 γερμανικές οικογένειες που υποτίθεται ότι «είχαν εξεταστεί και τηρούσαν τους κανόνες της φυλετικής καθαρότητας». Ο Μπέρνχαρντ Φέρστερ και η σύζυγός του, Ελίζαμπετ, αδελφή του φιλοσόφου Φρειδερίκου Νίτσε, είχαν ένα παράλογα φιλόδοξο σχέδιο: τίποτε λιγότερο από τη δημιουργία μιας αποικίας από την οποία «μια προηγμένη δύναμη Αρείων θα εξαπλωνόταν και θα κατακτούσε όλη τη Νότια Αμερική».

Το μισαλλόδοξο "όραμα" έγινε συντρίμμια. Η μοίρα επιφύλαξε άλλο μέλλον για αυτήν τη νέα πατρίδα. «Κάποιοι μπόρεσαν να επιβιώσουν μέσα σε μεγάλες αντιξοότητες. Κάποιοι επέστρεψαν στη Γερμανία και κάποιοι αυτοκτόνησαν», λέει στους New York Times η Λίντια Φίσερ, μια 38χρονη ξανθιά γυναίκα, απόγονος μιας από τις πρώτες οικογένειες που εγκαταστάθηκαν στη Νέα Γερμανία.

Οι άνθρωποι αυτοί υπέφεραν από αρρώστιες, από κακές σοδειές και από τη μεγαλομανία των Φέρστερ, οι οποίοι διοικούσαν με αυταρχισμό την αποικία από την κομψή τους έπαυλη, ονόματι Φέρστερχοφ. Μέσα σε μόλις δύο χρόνια όλα έγιναν στάχτη και σήμερα το Φέρστερχοφ είναι ερειπωμένο. Λίγο καιρό αφότου ίδρυσε την αποικία με όραμα τον «εξαγνισμό και την αναγέννηση της ανθρώπινης φυλής», ο Φέρστερ απογοητεύτηκε οικτρά από την έλλειψη προόδου της Νέας Γερμανίας. Αυτοκτόνησε το 1889 καταπίνοντας ένα μείγμα μορφίνης και στρυχνίνης.

Αλλά το πρώτο κύμα των εποίκων στη Nueva Germania ενισχύθηκε τις επόμενες δεκαετίες από κάποιες άλλες γερμανόφωνες οικογένειες. Η Παραγουάη ήταν πάντα ανοιχτή για Γερμανούς μετανάστες, ιδίως μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στη διάρκεια της 35χρονης δικτατορίας του στρατηγού Αλφρέντο Στρέσνερ, ο οποίος ήταν γιος ζυθοποιού που είχε μεταναστεύσει από τη Γερμανία.

Ο Γιόζεφ Μένγκελε, ο ναζιστής γιατρός που έκανε φριχτά πειράματα σε ανθρώπους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, διέφυγε στην Παραγουάη μετά τον πόλεμο και έζησε με το πραγματικό του όνομα στο Χόχεναου, μια γερμανική αγροτική κοινότητα κοντά στα σύνορα με την Αργεντινή και τη Βραζιλία. Λέγεται ότι είχε περάσει και από τη Νέα Γερμανία.

Η Ελίζαμπετ Φέρστερ-Νίτσε δεν πρόλαβε να δει την Παραγουάη να δίνει καταφύγιο σε Γερμανούς εγκληματίες πολέμου, όμως συμβούλευε και στήριζε τους ναζιστές μέχρι να πεθάνει το 1935 σε ηλικία 89 ετών. Ο Αδόλφος Χίτλερ την κήδεψε δημοσία δαπάνη.

Πηγή: zougla.gr

Σχόλια