default-image

Οι άστεγοι του Μουντιάλ, Της Λώρης Κέζα

Απόψεις
Οι άστεγοι του Μουντιάλ, Της Λώρης Κέζα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά - ελληνική παροιμία που ισχύει για όλο τον πλανήτη. Ισχύει και για τη Λατινική Αμερική, για τη Βραζιλία, εκεί όπου θα διεξαχθούν το Μουντιάλ 2014 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2016. Η καθαριότητα για τις αθλητικές περιστάσεις περιλαμβάνει απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων. Μιλάμε για μεγάλα σκουπίδια, σε μέγεθος κανονικού ανθρώπου. Περί ανθρώπων πρόκειται αλλά λογίζονται απορρίμματα. Αν κάποιος είναι άστεγος, εξομοιώνεται με τα σκουπίδια. Οσοι περισσεύουν λοιπόν βρίσκουν θέση στην πολεοδομική χωματερή ή με ένα ακόμη πιο πρακτικό πνεύμα, καίγονται.

Τους τελευταίους 15 μήνες κάηκαν ζωντανοί 195 άνθρωποι. Μισές δουλειές. Πώς να καθαρίσουν οι μεγαλουπόλεις της Βραζιλίας όταν ζουν στους δρόμους 1,8 εκατομμύριο άτομα; Για να γίνει σωστή καθαριότητα θα πρέπει να βομβαρδιστούν οι φαβέλες. Μια εκκαθάριση τέτοιας έκτασης θα ωφελήσει διπλά: αφ' ενός θα εξαφανιστούν τα ογκώδη έμψυχα σκουπίδια, αφ' ετέρου θα αδειάσει η γωνιά τους. Κρίμα είναι στο Ρίο να καταλαμβάνει το καλύτερο σημείο μια φαβέλα, με υπέροχη θέα στη θάλασσα. Εκεί μπορούν να ανεγερθούν πανέμορφες πολυτελείς κατοικίες.  

Δεν έχουν εντοπιστεί οι διοργανωτές της καύσης ζωντανών απορριμμάτων. Απλώς καταγράφεται το φαινόμενο. Το Εθνικό Κέντρο Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που τελεί υπό την αιγίδα της Καθολικής Εκκλησίας, συναντά φορείς και πολιτικά πρόσωπα για να  εκφράσει τις ανησυχίες για το επαναλαμβανόμενο έγκλημα. Κακά τα ψέματα, για να αλλάξει κάτι δεν αρκεί η εν Χριστώ αγάπη και τα συναφή.

Δεν αρκούν ιδέες για κοινωνικά προγράμματα που ξεκίνησαν από τον τέως πρόεδρο Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα. Χρειάζεται χρήμα. Και στη Βραζιλία κυκλοφορεί πολύ χρήμα. Τα δισεκατομμύρια υπερίπτανται  χάρη στις διευκολύνσεις στις βιομηχανικές ζώνες. Τα επόμενα χρόνια, χάρη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα κινηθούν επιπλέον κεφάλαια.

Ο τζίρος στο Μουντιάλ της Ν. Αφρικής ανήλθε στα 3,15 δισ. ευρώ(στοιχεία: «Pircewaterhouse Coopers»).  Εισιτήρια, διαφήμιση, τηλεοπτικά δικαιώματα είναι οι πηγές των εσόδων. Υπάρχει βεβαίως και η παράλληλη ανάπτυξη, την οποία χαίρονται σε ανάλογες διοργανώσεις οι κατασκευαστικές εταιρείες. Στη Βραζιλία αναγείρονται δυο νέα εντυπωσιακά γήπεδα. Πέρα από τον κύκλο εργασιών του χτισίματος, θα γίνει ακραία εκμετάλλευση των υπαρχόντων υποδομών. Εννέα από τα δώδεκα γήπεδα όπου θα φιλοξενήσουν τα ματς ανήκουν στις κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων αλλά θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες που ευελπιστούν σε κέρδη από το εμπόριο εντός των σταδίων.

Τα πράγματα λοιπόν είναι μοιρασμένα. Λίγοι θανατώνονται για να είναι καθαρές οι πόλεις, λίγοι πλουτίζουν από τις διοργανώσεις και οι πολλοί, οι μάζες, απολαμβάνουν μπάλα. Πλην όμως οι Βραζιλιάνοι ετοιμάζονται να δουν τους αγώνες από την τηλεόραση. Η αναβάθμιση των γηπέδων, καθιστά πανάκριβο το εισιτήριο: 23 ευρώ όταν ο βασικός μισθός είναι 245 ευρώ. Στα γήπεδα μπαίνουν πλέον καθίσματα ενώ ως τώρα οι μάζες έβλεπαν το ναρκωτικό τους στα όρθια.

Κι αν απογοητευτούν τα πλήθη από τη στέρηση του θεάματος, πώς θα φερθούν απέναντι στα εκατομμύρια τουριστών; Θα καταγραφούν άραγε κι άλλοι βιασμοί σε λεωφορεία; Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις λεπτομέρειες όμως υπάρχει κανόνας: η βία, η ανέχεια, ο αποκλεισμός οδηγούν πάντα σε νέα βία.  

Πηγή: Βήμα

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News