default-image

Ο εσταυρωμένος στρατιώτης! Μια απίστευτη ιστορία (video)

Απόψεις
Ο εσταυρωμένος στρατιώτης! Μια απίστευτη ιστορία (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιστορία του σταυρωμένου στρατιώτη αναφέρεται στην εκτεταμένη ιστορία ενός στρατιώτη των Συμμαχικών Δυνάμεων που υπηρετούσε στο καναδικό σώμα και που - κατά την διάρκεια του Α' Παγκόσμιο Πολέμου, σύμφωνα με μαρτυρίες -  τον είχαν σταυρώσει απο τις ξιφολόγχες του στην πόρτα του αχυρώνα (σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες η σταύρωση έγινε σ' ένα δέντρο). 

Τρεις μάρτυρες είπαν ότι είδαν ένα άγνωστο καναδό στρατιώτη κοντά στο πεδίο της μάχης του Ypres, στο Βέλγιο στις 24 Απριλίου 1915. Ωστόσο δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις οτι μια τέτοια σταύρωση πραγματικά συνέβη. Οι μαρτυρίες ήταν κάπως αντιφατικές καθώς δεν βρέθηκε ποτέ κάποιο σταυρωμένο σώμα και κανείς δεν γνώριζε τίποτα για την ταυτότητα του δήθεν σταυρωμένου στρατιώτη. Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου η ιστορία χρησιμοποιήθηκε από τους Ναζί ως παράδειγμα βρετανικής προπαγάνδας.

Οι Βρετανοί ξεκίνησαν μια επίσημη έρευνα μετά τον πόλεμο μόνο για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η ιστορία ήταν φανταστική απορρίπτοντας αναφορές αυτόπτων μαρτύρων ως συγκεχυμένες και αντιφατικές. 

Παρά το έργο διαφόρων μελετητών και ακαδημαϊκών τα ερωτηματικά για την ιστορία του στρατιώτη παραμένουν αναπάντητα. Ωστόσο ένα όνομα που φαίνεται να εμφανίζεται ξανά και ξανά είναι αυτό του λοχία Χάρι Μπαντ. Το 1984 η ιστορικός τέχνης Μαρία Τίπετ έχει βρει διάφορα έγγραφα στα Εθνικά Αρχεία της Οτάβα που δείχνουν ότι αυτός που σταυρώθηκε είναι ο Χάρι Μπάντ, όμως δεν ήταν ποτέ σε θέση να το πει με βεβαιότητα. Δυο χρόνια αργότερα ο ιστορικός Σεθ Φεντμαν ανακάλυψε - από τους συγγενείς του Χάρι Μπαντ - ότι αλληλογραφία της περιόδου υποδηλώνει ότι ο Μπαντ ήταν το θύμα της σταύρωσης, και πάλι όμως τίποτα το οριστικό. Η οικογένεια εξακολουθεί να είναι πεπεισμένη ότι ο Μπαντ δολοφονήθηκε εκείνη την μοιραία ημέρα του Απριλίου.

Το ερώτημα όμως είναι γιατί οι Γερμανοί να είχαν σκοτώσει τον Χάρι με αυτό τον συγκεκριμένο τρόπο; 

Ενδεχομένως επειδή δύο ημέρες πριν από το θάνατό του, η Γερμανία ξεκίνησε την πρώτη επίθεση "αερίου μουστάρδας" στα σύνορα. 

Χωρίς προειδοποίηση, 180.000 κιλά αερίου απελευθερώθηκαν κοντά στο Langemark στη Γαλλία, κοντά δηλαδή στο σημείο όπου πέθανε ο Χάρι.

Ο αέρας παρέσυρε το δηλητηριώδες νέφος πάνω από τα κεφάλια των ανυποψίαστων στρατευμάτων του Καναδά, της Γαλλίας και της Αλγερίας. 

Πανικόβλητοι και μη μπορώντας να αναπνεύσουν, εκείνο το πρωί έχασαν την ζωή τους πάνω από 5.000 άτομα. 

Οι Σύμμαχοι είχαν εξοργιστεί καθώς η επίθεση αυτή έσπασε τους διεθνείς κανόνες πολέμου και εκθέσεις δείχνουν ότι ως αντίποινα, καναδικά στρατεύματα σκότωσαν Γερμανούς αιχμαλώτους εν ψυχρώ, όπως ακριβώς είχαν σκοτώσει και αυτοί. 

Ο Χάρι Μπαντ συνελήφθη και οι Γερμανοί δεν έδειξαν καθόλου έλεος, με την σταύρωση του να ήταν πιθανώς μια προειδοποίηση προς τους Συμμάχους….

Δείτε την συγκλονιστική ιστορία του σταυρωμένου στρατιώτη στο παρακάτω βίντεο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News