default-image

Λαφοντέν: Χρειαζόμαστε ξανά τα εθνικά νομίσματα

Απόψεις
Λαφοντέν: Χρειαζόμαστε ξανά τα εθνικά νομίσματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ευρώ απέτυχε, υποστηρίζει το ιστορικό στέλεχος του Die Linke

Πυκνώνουν στην Ευρώπη τα κρούσματα αμφισβήτησης του κοινού νομίσματος. Μετά την πρόταση του ΑΚΕΛ περί εγκατάλειψης του Μνημονίου και εξόδου της Κύπρου από το Ευρώ, ο ιστορικός ηγέτης της γερμανικής αριστεράς Όσκαρ Λαφοντέν υιοθετεί την άποψη για δύο παράλληλα νομίσματα σε κάθε χώρα - μέλος της Ευρωζώνης. «Με ενδιαφέρον και απόλυτο σεβασμό» διαμηνύει ότι παρακολουθεί την ευρύτερη συζήτηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο συνέντευξης την οποία παρέθεσε ο Όσκαρ Λαφοντέν στη γερμανική εφημερίδα Saarbrucker Zeitung, εκτυλίχθηκε ο ακόλουθος διάλογος:

Ερ. Το Die Linke ήταν το μοναδικό κόμμα που ψήφισε στη Βουλή εναντίον όλων των πακέτων διάσωσης. Πραγματοποιείτε μία προεκλογική εκστρατεία κατά του Ευρώ;

Απ. Προσωπικά, ως ευρωπαϊστής εκ πεποιθήσεως, στήριζα για πολλά χρόνια το Ευρώ. Κι αυτό διότι θεωρούσα ότι θα μπορούσαμε να συντονίσουμε την οικονομική πολιτική των κρατών - μελών, κυρίως στον τομέα των μισθών. Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη. Στη Νότια Ευρώπη αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό και οι μισθοί και οι δαπάνες, ενώ στη Γερμανία σημειώθηκε μαζικό dumbing* μισθών. Τώρα, θα έπρεπε να επιστρέψουμε στα προηγούμενα εθνικά νομίσματα της Ευρώπης, με εκατέρωθεν συμφωνίες για τη ρύθμιση των νομισματικών ισοτιμιών. Παράλληλα με το Ευρώ πρέπει να εισάγουμε ξανά τα εθνικά νομίσματα.

(*εξαγωγή και πώληση προϊόντων σε τιμή χαμηλότερη (ή ακόμη και κάτω του κόστους) από ό,τι στην εγχώρια αγορά ή σε διεθνές επίπεδο με σκοπό την εκμηδένιση των ανταγωνιστών)

Ερ. Με αυτήν τη θέση προφανώς το Die Linke υπερθεματίζει την άποψη του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, το οποίο προβάλλει το σύνθημα, «θέλουμε πίσω το Μάρκο», στην προεκλογική εκστρατεία.

Απ. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία θέλει να εγκαταλείψει τα νομίσματα στο έλεος της αγοράς και της σπέκουλας. Αυτό δεν μπορεί να έχει προοπτική. Η καθοριστική διαφορά στη δική μου πρόταση είναι ότι επιστρέφουμε ξανά σε μια συντεταγμένη διαδικασία ρύθμισης των νομισματικών ισοτιμιών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News