default-image

Συγκλονιστικές εικόνες από γιγάντιο κυκλώνα στον Κρόνο

Απόψεις
Συγκλονιστικές εικόνες από γιγάντιο κυκλώνα στον Κρόνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αποστολή Cassini της NASA κατάφερε για πρώτη φορά να ζουμάρει σε έναν γιγαντιαίο κυκλώνα που βρίσκεται στο βόρειο πόλο του Κρόνου.

Μεγέθη που προκαλούν δέος

Η επιφάνεια που καλύπτει ο τερατώδης κυκλώνας καλύπτει 25 φορές το μέγεθος της Ελλάδας και 12 φορές της Αγγλίας. Το μάτι της πολικής δίνης έχει διάμετρο 2.000 χιλιόμετρα, 20 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το μάτι ενός μέσου κυκλώνα στη Γη.

Τα φωτεινά σύννεφα που διακρίνονται στην περιφέρεια της δίνης κινούνται με ταχύτητα 530 χιλιομέτρων την ώρα.

Μάλιστα, ο κυκλώνας περιστρέφεται μέσα σε έναν μυστηριώδες, εξαγωνικό μετεωρολογικό σύστημα που είχε εντοπιστεί σε προηγούμενα περάσματα του Cassini και βαφτίστηκε "το εξάγωνο".

Η γιγάντια πολική δίνη «μοιάζει πολύ με τους κυκλώνες της Γης», σχολιάζει ο Άντριου Ίνγκερσολ, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Cassini στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Caltech). «Βρίσκεται όμως στον Κρόνο, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, και τροφοδοτείται με κάποιο τρόπο από τις μικρές ποσότητες υδρατμών που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα υδρογόνου του Κρόνου», συνεχίζει.

Σημειώνεται ότι η αποστολή Cassini της NASA έφτασε στο σύστημα του Κρόνου πριν από εννέα χρόνια και το διαστημικό σκάφος εκτοξεύτηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1997.

Οι υπεύθυνοι της αποστολής δήλωσαν ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ο κυκλώνας μαίνεται στον Κρόνο εδώ και πολλά χρόνια, όμως για πρώτη φορά φωτογραφήθηκε στα ορατά μήκη κύματος, καθώς ο βόρειος πόλος του πλανήτη ήταν τυλιγμένος στο σκοτάδι ενός πολυετούς χειμώνα, ο οποίος διαρκεί 29 γήινα χρόνια.

Οι ίδιοι χρειάστηκε να ρυθμίσουν προσεκτικά την τροχιά του Cassini έτσι ώστε το σκάφος να περνά περιοδικά πάνω και κάτω από τον ισημερινό του Κρόνου.

Η φωτογράφηση του κυκλώνα από το σκάφος της NASA έγινε το Νοέμβριο, ενώ η επεξεργασία της ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες.

Πηγή: news247.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News