default-image

Παλάτια στα βοσκοτόπια του Ιονίου

Απόψεις
Παλάτια στα βοσκοτόπια του Ιονίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έναντι 8,5 περίπου εκατ. ευρώ, ο εμίρης του Κατάρ Χαλίφα Αλ Θάνι και άλλοι Καταριανοί αγόρασαν την Οξειά και άλλα πέντε μικρά νησάκια στο Ιόνιο. Το τελευταίο διάστημα οι Εχινάδες νήσοι έχουν μπει στο στόχαστρο πλούσιων Αράβων. Άγνωστες είναι όμως οι προθέσεις τους ως προς την αξιοποίηση των νέων τους αποκτημάτων. Περιβαλλοντικές οργανώσεις, πάντως, βάζουν φρένο σε ενδεχόμενα σχέδια μετατροπής της περιοχής σε τουριστικό προορισμό. Αν ο εμίρης θέλει να χτίσει μια καλύβα και να μείνει εκεί είναι ευπρόσδεκτος, τονίζουν χαρακτηριστικά. Της Ιουλίας Κιλέρη

Οι Εχινάδες νήσοι αποτελούν ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή απέναντι από τον Αστακό και το γνωστό λιμάνι στο Πλατυγιάλι. Η διαδικασία πώλησης μετρά ήδη ενάμιση περίπου χρόνο. Μιλώντας στο tvxs.gr, ο δήμαρχος Ιθάκης, Ιωάννης Κασσιανός γνωστοποίησε πως ήδη εδώ και μια εβδομάδα έξι νησάκια των Εχινάδων νήσων ανήκουν στον εμίρη του Κατάρ και άλλους Καταριανούς. Η Οξειά πουλήθηκε έναντι 4,9 εκατ. ευρώ, άλλα 3,5 εκατ. ευρώ δόθηκαν για άλλα πέντε νησάκια στην περιοχή. Τόσο η Οξειά, όσο και άλλα μικρότερα νησιά είναι ιδιωτικά και διοικητικά ανήκουν στην Ιθάκη.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, ο εμίρης θέλει να φτιάξει ένα παλάτι και, όπως υποστηρίζει, «παρόλο που θεωρείται προστατευόμενη περιοχή, πάλι υπάρχουν τρόποι. Εγώ δεν είμαι ειδικός, αλλά υποθέτω ότι οι δικηγόροι που ασχολούνται τα ξέρουν αυτά. Απ' ό,τι ξέρω δεν απαγορεύεται το χτίσιμο, αρκεί να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις πιο αυστηρές από άλλες περιπτώσεις».

«Για μας είναι ευπρόσδεκτος, να τον κάνουμε και δημότη. Τα λεφτά του μας φέρνει ο άνθρωπος...», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κασσιανός.

«Αν θέλει μπορεί να χτίσει καλύβα...»

Ο Φορέας Προστασίας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η WWF, είναι πάντως ξεκάθαροι. Ο νόμος προβλέπει ότι στα νησάκια, που βρίσκονται εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου -Αιτωλικού και ανήκουν στο δίκτυο περιοχών Natura, μπορούν να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα. Γεωργία, βόσκηση, μελισσοκομία, ξύλινο αναψυκτήριο κ.α. συναφή. Συνεπώς το παλάτι που θέλει να χτίσει ο εμίρης μάλλον προσκρούει στη νομοθεσία. Πόσω μάλλον τα σενάρια που θέλουν την περιοχή να μετατρέπεται σε τουριστικό προορισμό...

«Όλη αυτή η φιλολογία περί τουριστικής ανάπτυξης ανήκει μόνο στη φαντασία όσων διαχειρίζονται τα νησιά, αλλά δεν πατούν σε μία νομοθεσία», τονίζει στο tvxs.gr ο πρόεδρος του Φορέα Προστασίας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, Νίκος Αναγνόπουλος.

«Γιατί να πάει κάποιος και να αγοράσει τη συγκεκριμένη περιοχή που έχει όρους προστασίας; Εκτός κι αν θέλει να την προστατεύσει... να το κάνει για να φτιάξει περίπτερα ενημέρωσης για τη βιοποικιλότητα της περιοχής; Να φτιάξει αγροικία που προβλέπεται; Μου ακούγεται λίγο παράξενο... Οι όροι προστασίας της περιοχής είναι πολύ συγκεκριμένοι», επισημαίνει από την πλευρά της η υπεύθυνη πολιτικής του WWF, Θεοδότα Νάντσου.

Αξιοποίηση μόνο με αλλαγή νομοθεσίας

Η κ. Νάντσου ξεκαθαρίζει πως για να αξιοποιηθεί η περιοχή θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία και «αυτό δεν πρέπει να συμβεί». Όπως υπογραμμίζει, «το να αλλάζεις φωτογραφικά τη νομοθεσία για να βολέψεις επενδύσεις, φέρνει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που υποτίθεται ότι θέλεις να επιδιώξεις. Φέρνει ανασφάλεια δικαίου και τελικά όποιος θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα κάνει τι; Συνεννοήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας ή κοιτάζει τι ισχύει πού και με ποιους όρους και που μπορεί να κάνει ότι θέλει. Δεν λες εγώ διάλεξα αυτό και φτιάξε μου τη νομοθεσία που θέλω». 

Η Οξειά είναι σε εθνικό πάρκο, άρα σε ένα από τα υψηλότερα καθεστώτα προστασίας για το φυσικό χώρο, διευκρινίζει η κ. Νάντσου και εκφράζει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο αλλαγής της νομοθεσίας αναφορικά με το καθεστώς αυτό. «Να έρθει κάποιος και να πει αυτό το νησάκι το βγάζουμε από το καθεστώς προστασίας.... Αυτή η περίπτωση θα ήταν τραγελαφική. Θα μπορεί να χτυπηθεί με νομικά μέσα, γιατί δεν επιτρέπεται και από το Σύνταγμα αλλά και από τις αποφάσεις του ΣτΕ, να υποβαθμίσεις την κατάσταση προστασίας μιας περιοχής. Αυτό σύμπλεγμα των υγροτόπων του Μεσολογγίου, μαζί με τη γύρω περιοχή και τα νησάκια, αλλά κυρίως οι υγρότοποι είναι διεθνούς σημασίας. Είναι μία από τους 10 υγροτόπους διεθνούς σημασίας που έχει η Ελλάδα. Όλο το σύμπλεγμα είναι περιοχή που προστατεύεται από την κοινοτική νομοθεσία, είναι εθνικό πάρκο, δεν είναι πάρκο της γειτονιάς μας».

Κατά την προσωπική άποψη του κ. Αναγνόπουλου, στην περιοχή μπορεί να υπάρξει μια ήπια τουριστική ανάπτυξη. Ο Φορέας έχει καταθέσει σχετική πρόταση στο υπουργείο Περιβάλλοντος ήδη από το 2011, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα κτίρια να είναι διάσπαρτα, να μην ξεπερνούν τα πέντε μέτρα ύψος κτλ. «Αυτό όμως που θα νομοθετήσει είναι το ΥΠΕΚΑ, η κυβέρνηση. Ας το δουν λοιπόν υπεύθυνα. Πάνω από όλα η περιοχή είναι εθνικό πάρκο. Τελεία. Αυτό όποιος θέλει από την κυβέρνηση το αλλάζει. Μέχρι όμως να το αλλάξει, ισχύει», υπογραμμίζει.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Προ ημερών και με αφορμή τα δημοσιεύματα αναφορικά με το ενδεχόμενο «τουριστικής αξιοποίησης» της Οξειάς, ο Φορέας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποιεί αναλυτικά το νομικό καθεστώς της νήσου. Όπως τονίζει, η νήσος Οξειά και το σύμπλεγμα Εχινάδων νήσων βρίσκεται εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου - Αιτωλικού, Κάτω Ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Εύηνου και νήσων Εχινάδων (ΚΥΑ 22306/ΦΕΚ 477/31.5.2006) και συγκεκριμένα στη ζώνη Προστασίας Φύσης (ΠΦ)4, όπου επιτρέπονται οι εξής χρήσεις:

Η γεωργία στις υφιστάμενες κατά την έκδοση της Κοινή υπουργική απόφαση 1319/1993 (ΦΕΚ 755Β) ελαιοκαλλιέργειες

Η βόσκηση και οι παραδοσιακές εγκαταστάσεις εσταυλισμού μέχρι την εκπόνηση και έγκριση μελέτης βοσκοϊκανότητας. Ο τρόπος κατασκευής των εγκαταστάσεων και η αισθητική ένταξη τους στο περιβάλλον καθορίζεται από τη μελέτη βοσκοϊκανότητας.

Η μελισσοκομία

Η κατασκευή υποδομής στις ακτές για την εξυπηρέτηση των υδατοκαλλιεργειών

Η ήπια αναψυχή για ανάπτυξη της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Για το νησιωτικό σύμπλεγμα, απαιτείται η εκπόνηση ειδικής μελέτης προκειμένου να τεκμηριωθεί η έκταση, οι όροι δόμησης και η υποδομή στην οποία θα αναπτυχθεί η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και η ήπια αναψυχή σύμφωνα με τη φέρουσα ικανότητα του οικοσυστήματος και η έκδοση σχετικού Κανονισμού Διοίκησης και Λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης.

Η εγκατάσταση υποδομής για την εξυπηρέτηση των επιτρεπόμενων χρήσεων και δραστηριοτήτων, όπως μικρή αγροτική κατοικία επιφάνειας μέχρι 80 τ.μ., αποθήκες φύλαξης αγροτικών εργαλείων επιφάνειας μέχρι 50 τ.μ., κλπ. Η δόμηση επιτρέπεται με τους όρους που αναφέρονται στην παρ. Α2.6 του παρόντος άρθρου.

Για τις επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες ορίζονται κατώτατο όριο κατάτμησης και αρτιότητας τα δέκα (10) στρέμματα

Επίσης, η νήσος Οξειά περιλαμβάνεται στο δίκτυο περιοχών Natura 2000 [ΤΚΣ (SCI) - GR 2310001 και ΖΕΠ (SPA) - GR 2310015].

Σημειώνεται επίσης ότι ο Κανονισμός Διοίκησης και Λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου είναι υπό εκπόνηση, ενώ έχει υποβληθεί πρόταση τροποποίησης της ΚΥΑ στο ΥΠΕΚΑ το καλοκαίρι του 2011.

Τέλος, σημειώνεται ότι κανένα αίτημα τουριστικής αξιοποίησης της νήσου δεν έχει διαβιβαστεί για γνωμοδότηση στο Φορέα Διαχείρισης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News