Γιώργος Σαχίνης

Ιερισσός: Κλίμα τρομοκρατίας καταγγέλλουν οι κάτοικοι μετά τις Σκουριές

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η αστυνομία προσάγει δεκάδες κατοίκους καθημερινά και υπό την απειλή ότι θα κατηγορηθούν για απείθεια τους εξαναγκάζει να δώσουν δείγμα γενετικού υλικού - Αφεθηκαν ελεύθεροι οι δυο προσαχθεντες της Χαλκιδικης.

Σε μια περίπτωση, δε, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δύο οικογενειάρχες «εξαφανίστηκαν» για πέντε ώρες από τα σπίτια τους, καθώς η αστυνομία δεν επιβεβαίωνε ότι είχαν προσαχθεί.

Τα δύο άτομα προσήχθησαν στις 17:00 το απόγευμα και οι οικογένειές τους δεν γνώριζαν για την τύχη τους για περισσότερες από πέντε ώρες. Τόσο οι στενοί συγγενείς τους, όσο και οι δικηγόροι τους καλούσαν στο αστυνομικό τμήμα Πολυγύρου και στην αστυνομική διεύθυνση Χαλκιδικής, ωστόσο αξιωματικοί δήλωναν πληρη άγνοια για τις προσαγωγές, γεγονός που κορύφωσε την αγωνία των οικογενειών.

Τελικά, λύση στο «μυστήριο» έδωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, που ζήτησε να συναντηθεί με τον αστυνομικό διευθυντή.

Όπως σημειώνει η Εφημερίδα των Συντακτών, η κ. Ιγγλέζη δήλωσε: «Εδώ εξαφανίζονται άνθρωποι. Έπρεπε να έρθω εδώ από 70 χλμ μακριά για να μάθουμε που βρίσκονται δύο οικογενειάρχες με παιδιά. Ο αστυνομικός διευθυντής μου δήλωσε αναρμόδιος, αφού επί ώρες δεν σήκωνε τα τηλέφωνα. Τους αντιμετώπισαν σαν κοινούς εγκληματίες. Τους εξανάγκασαν να δώσουν γενετικό υλικό, τους πήραν αποτυπώματα και τους φωτογράφισαν. Είναι απίστευτα αυτά που ζούμε τις τελευταίες μέρες στον τόπο μας».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, περισσότερες από 50 είναι οι προσαγωγές κατοίκων της περιοχής από την Κυριακή. Πολλοί προσαχθέντες αναφέρουν ότι η αστυνομία τους παίρνει γενετικό υλικό με απειλές. Όπως καταγγέλλουν: «Σε κρατούν 7 - 8 ώρες στο αστυνομικό τμήμα και ζητούν να δώσεις σάλιο για ταυτοποίηση DNA. Αν αρνηθείς, σου λένε ότι θα κατηγορηθείς για απείθεια κι ότι θα σε κρατήσουν όλη τη νύχτα ώς την άλλη μέρα το πρωί. Αρκετοί έχουν υποκύψει στον εκβιασμό και τις απειλές. Πρόκειται για τρομοκρατία ενός ολόκληρου τόπου».

Τι μεταδιδόταν χθες αργά το βράδυ

Αυτή τη στιγμή στην Ιερισσό Χαλκιδικής, πλήθος γυναικών βρίσκεται συγκεντρωμένο μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα όπου διαμαρτύρονται για

1. Την έντονη παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή και τον εκφοβισμό των πολιτών κάθε ηλικίας

2. Την παραβίαση κάθε έννοιας νομιμότητας και συνταγματικότητας

3. Την "εξαφάνιση" δύο συμπολιτών μας

Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στην Αστυνομική Δ/νση Χαλκιδικής, οι πρακτικές της αστυνομίας έχουν ξεπεράσει κάθε έννοια νομιμότητας, συνταγματικότητας και ηθικής: συνεχείς αστυνομικές περιπολίες, παρακολούθηση πολιτών και κατατρομοκράτηση τους - μεταξύ τους παιδιά και γέροντες - έντονη παρουσία κουκουλοφόρων αστυνομικών καθόλη τη διάρκεια της ημέρας σε δρόμους και πλατείες, τυφλές προσαγωγές και παράνομη λήψη γενετικού υλικού (DNA).

Η αποκορύφωση της τρομοκρατίας ήρθε με την κινηματογραφική "απαγωγή" από την ΕΛ.ΑΣ. δύο συμπολιτών μας το μεσημέρι, των οποίων η τύχη αγνοείται. Δικηγόροι και συγγενείς δεν έχουν την παραμικρή ενημέρωση για το πού βρίσκονται.

Θεωρούμε ότι αυτή η πρακτική δεν έχει στόχο την εύρεση των δραστών των γνωστών επεισοδίων στις Σκουριές αλλά χρησιμοποιείται σαν μοναδική ευκαιρία τρομοκράτησης των πολιτών που είναι αντίθετοι στα σχέδια της καναδικής Eldorado Gold στη Β. Χαλκιδική.

Καλούμε την κυβέρνηση, τα κόμματα και τους βουλευτές του Eλληνικού Kοινοβουλίου καθώς και κάθε θεσμικό φορέα εντεταλμένο για την τήρηση της νομιμότητας να διασφαλίσει τα κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. Καλούμε φορείς και ευαίσθητους πολίτες σε συμπαράσταση για να προστατευτούν τα δικαιώματα μας για τη υγεία, τη ζωή και το μέλλον της περιοχής μας.

Συντονιστικό Συλλόγων και Φορέων Σταγείρων- Ακάνθου

(με πληροφορίες από «Εφημερίδα των Συντακτών», «Βήμα»)      

Σχόλια