default-image

Υπό την εποπτεία της Κομισιόν οι εθνικοί προϋπολογισμοί

Απόψεις
Υπό την εποπτεία της Κομισιόν οι εθνικοί προϋπολογισμοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα προσχέδια των προϋπολογισμών των χωρών της ευρωζώνης θα ελέγχει η Κομισιόν, ώστε να διασφαλίζει την τήρηση των κανόνων της ΕΕ. Σε περίπτωση που διαπιστώνονται αποκλίσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητάει αλλαγές. Τις αυξημένες αρμοδιότητες της Κομισιόν ενέκρινε την Τετάρτη το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Όπως αναφέρει το Reuters, μετά από μήνες διαβουλεύσεων οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τις νέες αρμοδιότητες της Επιτροπής ώστε να επιτευχθεί η ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρώ και να αποτραπεί μια νέα κρίση χρέους. 

Ο νέος νόμος συμπληρώνει τους υφιστάμενους κανόνες για τους προϋπολογισμούς, στους οποίους προβλέπονται μεταξύ άλλων οικονομικές κυρώσεις για όσους είναι «δημοσιονομικά απείθαρχοι». Με το νέο νόμο  δίνεται στην Επιτροπή ένας ενισχυμένος ρόλος επόπτη των εθνικών προϋπολογισμών. Όπως σημειώνεται οι κυβερνήσεις έχουν τυπικά το δικαίωμα να αγνοήσουν τις συστάσεις ωστόσο πρακτικά αν αυτό συμβεί τότε θα βρεθούν αντιμέτωπες με τους ευρωπαϊκούς νόμους.

«Αυτοί οι νέοι νόμοι είναι βασικό στοιχείο στην οικοδόμηση ισχυρότερης οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη και την περαιτέρω θωράκιση της ΕΕ απέναντι στις οικονομικές κρίσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο νόμος αναμένεται να ψηφιστεί τον Μάρτιο και μεταξύ άλλων θα υποχρεώνει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να γνωστοποιούν τους προϋπολογισμούς στην Κομισιόν πριν από την 15η Οκτωβρίου ώστε να δίνετε το «πράσινο φως».

«Αυτό σημαίνει ότι η ευρωζώνη θα μπορεί να ωφεληθεί από ένα πιο ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό πλαίσιο καθορισμού πολιτικής, ήδη για τον δημοσιονομικό κύκλο του 2014», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Ολι Ρεν.

Σημειώνεται πως οι χώρες της ευρωζώνης ήδη συμφωνούν στη δημοσιονομική πολιτική της επόμενης χρονιάς. Η Κομισιόν καταθέτει προτάσεις που θα πρέπει να εγκριθούν από τις κυβερνήσεις. Ωστόσο με τον νέο νόμο δίνεται η δυνατότητα στην Κομισιόν να ζητά αλλαγές στα ήδη συμφωνηθέντα μεταξύ των κυβερνήσεων, ενώ παράλληλα η Επιτροπή θα μπορεί να θέσει υπό αυστηρή παρακολούθηση τους «απείθαρχους» που «κινδυνεύουν από οικονομικές δυσκολίες», όπως αναφέρει το Reuters. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News