Γιώργος Σαχίνης

Σοκ! Επανέρχονται οι φόβοι αναζωπύρωσης της κρίσης στον Ευρωπαικό Νότο

Από την Αγγελική Παπαμιλτιάδου

Αναβρασμός επικρατεί στις Βρυξέλλες και στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Κάποιες συγκυρίες και συγκεκριμένες μυστικές εκθέσεις δείχνουν ότι η ευρωζώνη κινδυνεύει με αναζωπύρωση της κρίσης όχι μόνο από τις πολιτικές και τις κοινωνικές εντάσεις αλλά και εξαιτίας δημοσιονομικών δυσκολιών. Οι σοβαρές εστίες κινδύνου, κατά τους τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες, κρύβονται στον άξονα Ελλάδα - Ισπανία- Ιταλία.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είναι αυτή που ανησυχεί περισσότερο γιατί οι εξελίξεις τρέχουν στον δικό της προεκλογικό κύκλο, τη στιγμή μάλιστα που ο αντίπαλός της Πιρ Στάινμπρουκ, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αθήνα την Τετάρτη, την κατηγορεί ευθέως ότι άργησε να λάβει αποφάσεις για τη χώρα μας.

Βεβαίως, οι εξελίξεις φαίνεται να ανησυχούν και την Ουάσιγκτον. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τ. Μπάιντεν, υπογράμμισε σε όλους τους τόνους στη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ ότι η Ε.Ε. πρέπει να προλάβει την κοινωνική έκρηξη στον Νότο.

Ποιες είναι, όμως, οι εστίες κινδύνου, όπως αυτές συζητιούνται στους διαδρόμους των Βρυξελλών;

1. Η κοινωνία στην Ισπανία αντιδρά πιο δυναμικά στα μέτρα λιτότητας απ' ό,τι στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Ραχόι να αποδυναμώνεται στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Στο Βερολίνο φοβούνται ότι το σκάνδαλο αναφορικά με τον πιθανό χρηματισμό του Ισπανού πρωθυπουργού μπορεί να φέρει πρόωρες εκλογές στη Μαδρίτη. Γι' αυτόν τον λόγο, ο Μ. Ραχόι έσπευσε χθες στο Βερολίνο και απέσπασε στήριξη από την Α. Μέρκελ.

2. Μια πιθανή εκλογική αναμέτρηση στην Ισπανία συμπίπτει και με τις εξελίξεις στην Ιταλία, όπου η άνοδος του Σ. Μπερλουσκόνι στις δημοσκοπήσεις μόνο τρόμο προκαλεί στους ηγέτες της Ε.Ε. Εκτιμάται ότι εάν ο Σ. Μπερλουσκόνι εκλεγεί τότε το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας θα πάει περίπατο, ενώ οι δίαυλοι επικοινωνίας θα είναι, όπως και στο παρελθόν, προβληματικοί. Θεωρείται επίσης ότι ο Σ. Μπερλουσκόνι δεν θα συγχωρέσει την προφανή στήριξη της Ε.Ε. στον Μ. Μόντι και την έμμεση παρότρυνση προς τους Ιταλούς ψηφοφόρους να τον ψηφίσουν.

3. Μπορεί η εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού να είναι εντός των στόχων, όμως οι κοινωνικές αντιδράσεις και το μίγμα που δημιουργούν οι απεργίες, τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις ιδιωτικοποιήσεις καθιστούν και την Ελλάδα χώρα υψηλού ρίσκου. Γι' αυτόν τον λόγο, η τρόικα αναμένεται στο τέλος Φεβρουαρίου να θέσει θέμα αλλαγής στη φιλοσοφία των ιδιωτικοποιήσεων. Με άλλα λόγια, θα ασκηθούν παρασκηνιακές πιέσεις για να αναλάβει το πρόγραμμα ομάδα ξένων εμπειρογνωμόνων (όπως έχει απειλήσει το ΔΝΤ σε περίπτωση όπου δεν πιαστούν οι στόχοι). Και σε αυτήν την περίπτωση, το Βερολίνο συνυπολογίζει το ρίσκο ατυχήματος και πρόωρων εκλογών, εάν κλιμακωθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις.

4. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, σε μυστικές συζητήσεις ανάμεσα σε Ευρωπαίους ηγέτες και τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, που έγιναν στο περιθώριο της διάσκεψης Ε.Ε. - Λατινικής Αμερικής, στο Σαντιάγο της Χιλής πριν από 10 μέρες, φάνηκε ότι σχεδόν καμία χώρα της ευρωζώνης δεν θα καταφέρει να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Αυτό θα άνοιγε την όρεξη των αγορών για νέο σφυροκόπημα στα ευρωπαϊκά ομόλογα. Ήδη η Δευτέρα αποδείχθηκε πολύ δύσκολη μέρα, με τα spreads των ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας να ανεβαίνουν.

5. Η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες θα γίνει υπό τη σκιά της εξαγγελίας του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για το εάν η χώρα πρέπει να παραμείνει στην Ένωση. Όπως φαίνεται, ο Ν. Κάμερον δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω και ετοιμάζει φουλ επίθεση, με πρόσχημα τη μείωση της συνεισφοράς της χώρας του στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Φαίνεται μάλιστα πως οι δορυφόροι του Λονδίνου θα στηρίξουν την απαίτηση αυτή.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

Οι σκληροπυρηνικές χώρες του Βορρά, και πρώτη απ' όλες η Γερμανία, έχουν καταλάβει ότι για να ηρεμήσει ο Νότος πρέπει να δοθούν κονδύλια για την ανάπτυξη και την ανεργία. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να πατήσει και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διεκδικώντας ένα σχέδιο Μάρσαλ για την ανάπτυξη.

Ήδη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο έχει προειδοποιήσει τους ηγέτες για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μείωση των κονδυλίων. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι λεγόμενες πλούσιες χώρες δεν έχουν καμία διάθεση να αυξήσουν τα κονδύλια και έτσι οδεύουμε, για ακόμα μία φορά, σε επικοινωνιακά τρικ και σε εξαγγελίες για βοήθεια, που ουσιαστικά δεν θα υπάρξει.

Η Α. Μέρκελ γνωρίζει καλά ότι για να στηρίξει πολιτικά τους Σαμαρά, Ραχόι και Μόντι θα πρέπει να κάνει κάτι παραπάνω από επικοινωνιακά τρικ. Θα πρέπει να βρει κονδύλια. Και δεν έχει καμία διάθεση να το πράξει καθώς κάτι τέτοιο θα την έφερνε αντιμέτωπη με τους ψηφοφόρους της. Πόσο μάλλον που και η Βρετανία και άλλες χώρες ετοιμάζονται να ζητήσουν προνομιακή μεταχείριση ως προς τη συνεισφορά τους στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Πηγή: euro2day.gr

Σχόλια