default-image

«Bραβείο της ντροπής» στο Νταβός για Goldman Sachs και Shell

Απόψεις
«Bραβείο της ντροπής» στο Νταβός για Goldman Sachs και Shell

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs, σύμβολο των κακών πρακτικών του χρηματοπιστωτικού τομέα, και η πετρελαϊκή εταιρεία Shell, η οποία κατηγορείται ότι έχει συμβάλει στη μείωση των αιώνιων πάγων της Αρκτικής, διακρίθηκαν σήμερα με το «βραβείο της ντροπής 2013» που τους απονεμήθηκε στο περιθώριο του Νταβός.

Τα βραβεία αυτά απονέμονται κάθε χρόνο στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) του Νταβός σε επιχειρήσεις που κατηγορούνται για «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και επειδή διέπραξαν «ιδιαίτερα σοβαρά περιβαλλοντικά εγκλήματα».

Το 2012, τα βραβεία αυτά είχαν απονεμηθεί στην αμερικανική τράπεζα Barclays και στο βραζιλιάνικο όμιλο πρώτων υλών Vale.

H Goldman Sachs παίρνει το βραβείο της επιτροπής, η οποία έκρινε πως η αμερικανική τράπεζα υπήρξε ένας «κεντρικός πρωταγωνιστής της παγκοσμιοποίησης, τροφοδοτώντας τα κέρδη μερικών ελάχιστων κατεχόντων μέσω τεράστιων ανισοτήτων και της ένδειας μεγάλων στρωμάτων του πληθυσμού».

Σύμφωνα με τον Μίκαελ Μπαουμγκάρτνερ, μέλος της επιτροπής, «η Goldman Sachs είναι όχι μόνον ένας από τους κύριους ωφελημένους της οικονομικής κρίσης, αλλά κατέχει επίσης μια κυρίαρχη θέση στο καζίνο των πρώτων υλών». Η τράπεζα άρχισε να αποσταθεροποιεί τις τιμές και αν οι τιμές των τροφίμων σπάσουν και πάλι όλα τα ρεκόρ, όπως το 2008, εκατομμύρια άνθρωποι θα πεινάσουν και θα εξαθλιωθούν.

Η αγγλο-ολλανδική εταιρεία Shell έλαβε το βραβείο του κοινού, έπειτα από ον-λάιν ψηφοφορία 41.800 ανθρώπων.

Η Shell κατηγορείται ότι συνέβαλε στην κλιματική αλλαγή μέσω των υπεράκτιων πετρελαϊκών εγκαταστάσεών της στην Αρκτική.

Με αυτές τις γεωτρήσεις, η Shell «ποντάρει σ' έναν από τους τελευταίους φυσικούς παράδεισους στη γη και θέτει σε κίνδυνο 4 εκατομμύρια προσωπικό καθώς και μια απίστευτη πανίδα».

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News