Γιώργος Σαχίνης

Αγγλία του 1945 και Ελλάδα του 2013

Αγγλία 1945. Αμέσως μετά τη λήξη του πολέμου προκηρύσσονται εκλογές. Αντίπαλοι είναι ο θριαμβευτής και ήρωας του πολέμου Ουίνστον Τσώρτσιλ και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας Κλέμεντ Άττλη, ένα «άχρωμο ανθρωπάκι» κατά τον Στάλιν!
Προς γενική έκπληξη της παγκόσμιας κοινότητας, νικητής των εκλογών είναι ο Άττλη, ο οποίος συνέλαβε την «εθνική θέληση για ειρήνη».
Οι Άγγλοι άφησαν πίσω τους τις ηρωικές στιγμές του πολέμου, έστρεψαν την πλάτη τους στον Τσώρτσιλ, ο οποίος δεν είχε αντιληφθεί τη νέα εποχή και επέμενε να λέει: «Δεν θα είμαι εγώ εκείνος που θα διαλύσει τη Βρετανική Αυτοκρατορία!», και επέλεξαν το «άχρωμο ανθρωπάκι» που ανέλαβε να σώσει τους συμπολίτες του από την καταστροφή και να ανορθώσει μια ρημαγμένη χώρα.
Τι έκανε ο Άττλη απλά και μεθοδικά:
• Δημιούργησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το καμάρι των Βρετανών μέχρι και σήμερα, ένα σύστημα που ακόμα και η Θάτσερ δεν τόλμησε να αγγίξει.
• Εθνικοποίησε πολλές βαριές βιομηχανίες.
• Εθνικοποίησε την Τράπεζα της Αγγλίας για να ελέγξει τη ροή του χρήματος.
• Κατάρτισε τεράστιο πρόγραμμα εθνικής ανοικοδόμησης.
• Επέλεξε να σώσει τους Εγγλέζους από την πείνα οργανώνοντας συσσίτια παντού.
• Δημιούργησε νέο εθνικό σύστημα ασφάλισης, επέβαλε τον νόμο και την τάξη.
• Πάνω απ' όλα έκανε μια κορυφαία επιλογή: Αγνόησε τους μεγαλοϊδεατισμούς των Βρετανών, κατάλαβε ότι η Βρετανία των 5 ηπείρων και των ανοιχτών θαλασσών δεν έχει μέλλον και άφησε τη Βρετανική Αυτοκρατορία να καταρρεύσει!
Με αυτά και άλλα πολλά, ο Άττλη κατάφερε μέσα σε 7 χρόνια (1945-1951) να κρατήσει την Αγγλία όρθια και παγκόσμια δύναμη.
Τις επιλογές του δικαίωσαν πολλά χρόνια αργότερα οι συμπατριώτες του που το 2004 τον επέλεξαν ως τον καλύτερο πρωθυπουργό της χώρας τους για τον 20ό αιώνα!

Ανατροπές
Ελλαδα 2013. Οι Έλληνες ζούμε ανάλογες καταστάσεις. Ο οικονομικός πόλεμος έχει ήδη αφήσει φανερά τα σημάδια του. Η κρίση πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε πολιτική και κοινωνική. Το υπάρχον πολιτικό σύστημα καταρρέει, τα πολιτικά κόμματα αλλάζουν ηγεσίες, ονομασίες, προσανατολισμούς, διασπώνται, νέοι πολιτικοί σχηματισμοί προκύπτουν... αλλά δεν φαίνεται να μπορούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στην κοινωνία.
Οι κοινωνικές ανατροπές θα είναι βίαιες και μη ελεγχόμενες από συνδικάτα και σωματεία. Μεγάλες ομάδες πληθυσμού, οι πιο αδύναμες, βρίσκονται έτσι κι αλλιώς εκτός συστήματος ασφάλειας και πρόνοιας. Αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε παιδεία, υγεία, περίθαλψη, εργασία, κατοικία, τροφή. Εκτός συστήματος λοιπόν θα αναζητήσουν και την οποιαδήποτε διέξοδό τους.
Σε αυτές τις φρικαλέες και εκτροχιασμένες συνθήκες παύει να λειτουργεί και το ίδιο το σύστημα. Είναι λοιπόν βέβαιο ότι σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε η ελεύθερη αγορά, η ελεύθερη οικονομία, ο ελεύθερος ανταγωνισμός. Δεν μπορούν να δώσουν λύσεις γιατί πολύ απλά δεν έχουν κανένα νόημα.
Το κράτος είναι εκείνο που οφείλει να παρέμβει δυναμικά παντού.
• Το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να αποκαταστήσει το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών. Μην ξεγελιέται κανένας. Χωρίς ασφάλεια η κοινωνία γρήγορα θα μετατραπεί σε ζούγκλα. Αν αφεθεί η επίλυση του προβλήματος σε οργανωμένες, δυναμικές, φασιστοειδείς μειοψηφίες, τότε η κατάσταση θα τεθεί εκτός ελέγχου.
• Άμεσα πρέπει να παρέμβει για να σώσει τον πληθυσμό από την πείνα, το κρύο, τις αρρώστιες που εμφανίζονται ξανά, έπειτα από πολλά χρόνια, οργανώνοντας συσσίτια, κατασκηνώσεις, κοινωνικά ιατρεία, καταλύματα για τους άστεγους νεόπτωχους.
•Το κράτος πρέπει να πάρει ξανά στα χέρια του τα βασικά δίκτυα υποδομών (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, δρόμους, συγκοινωνίες, λιμάνια, αεροδρόμια, τράπεζες κ.ά.).
• Η όποια ανάπτυξη δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθεί στα χέρια των «επενδυτών», ντόπιων και ξένων. Αυτοί στοχεύουν στο κέρδος, ενώ την ώρα της κρίσης πρωτεύει η σωτηρία της χώρας και του λαού.
Είναι ώρα να απαλλαγούμε όλοι από ιδεοληψίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Με 2.000.000 άνεργους και ανασφάλιστους, με βασικές δομές της κρατικής μηχανής να τίθενται καθημερινά εκτός λειτουργίας, με κλειστά σχολεία στη Βόρεια Ελλάδα λόγω έλλειψης θέρμανσης, με τα νοσοκομεία χωρίς φάρμακα και υλικά, με την αστυνομία, το λιμενικό, το ναυτικό χωρίς καύσιμα, με τόσα άλλα που καθημερινά ζούμε, είναι πραγματικά ακατανόητο και εγκληματικό να συνεχίζουμε τη συζήτηση για τα αίτια της κρίσης ενώ η χώρα βυθίζεται.
Ο Άττλη δεν ήταν ούτε κομμουνιστής ούτε σοσιαλμανής. Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η σωτηρία του λαού του και η ανόρθωση της Αγγλίας. Το πέτυχε! Μήπως πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του;

Σχόλια