Γιώργος Σαχίνης

«Εγκλωβισμένοι» στο πατρικό τους οι νέοι της κρίσης

«Εγκλωβισμένοι» στα πατρικά τους είναι οι νέοι στην Ευρώπη λόγω της οικονομικής κρίσης σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Σε χώρες της νότιας αλλά και τις ανατολικής Ευρώπης μεγάλο ποσοστό των νέων αδυνατούν να φύγουν από το σπίτι των γονιών τους, αν και η επιθυμία τους είναι να ανεξαρτητοποιηθούν.


Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του 2011, όπως αναφέρεται στο Spiegel, σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Σλοβακία και η Μάλτα, πάνω από το 50% των νέων ηλικίας 25 με 34 ετών συνεχίζουν να ζουν στο σπίτι των γονιών τους. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία είναι πάνω από το 40%.

Κοινά χαρακτηριστικά σε χώρες με μεγάλο ποσοστό νέων που συνεχίζουν να κατοικούν στο σπίτι των γονιών τους είναι εκτός από την οικονομική κρίση και ο Καθολικισμός, αλλά και οι επισφαλείς συνθήκες στην αγορά εργασίας.
 
Τα ποσοστά στη νότια και ανατολική Ευρώπη έρχονται σε πλήρη αντίθεση με εκείνα που καταγράφονται στον ευρωπαϊκό βορρά. Ενδεικτικά στη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία ποσοστό μικρότερο από 5% των νέων 24 έως 34 ετών συνεχίζει να ζει στο σπίτι των γονιών του, ενώ στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε περίπου 15%.
 
Ένα παρόμοιο φαινόμενο το οποίο ονομάστηκε «γενιά Μπούμερανγκ» εντοπίζεται και στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με σχετικές εκθέσεις στις ηλικίες 24 έως 34 ετών περίπου το 29% επέστρεψε στο πατρικό σπίτι τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα το 78% αυτών που επέστρεψαν δηλώνουν ευχαριστημένοι με την επιλογή τους και τη ζωή τους.  

Σχόλια