Γιώργος Σαχίνης

Όπλα που εκτοξεύουν πλαστικές σφαίρες διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ.

Πρώτη «επίσημη» εμφάνιση

Το όπλο αποτυπώνει για πρώτη φορά ο φακός έξω από τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, κατά την κατάληψη των αλληλέγγυων για τη βίλα Αμαλίας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Περίπου 130 όπλα, που εκτοξεύουν σφαίρες από καουτσούκ φέρεται να έχει στην διάθεσή της η ΕΛ.ΑΣ. και ήδη εμφάνισε ένα από αυτά την Τετάρτη, κατά τις επιχειρήσεις σε καταλήψεις κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας.

Το εν λόγω όπλο φωτογραφήθηκε στα χέρια άνδρα των ΕΚΑΜ, έξω από τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ κατά την επιχείρηση απομάκρυνσης των αλληλέγγυων στην κατάληψη της βίλας Αμαλίας, με ένα τέτοιο όπλο ανά χείρας

Σύμφωνα με Το Βήμα, το νέο όπλο λέγεται Manuhrin MR-35 Punch Gun («Όπλο Γροθιά») και ξεκίνησε να κατασκευάζεται την δεκαετία του '90.

Πρόκειται για όπλα γαλλικής κατασκευής που στοιχίζουν περίπου 700 έως 800 ευρώ και τα οποία μπορεί να εκτοξεύσουν σε λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα, πέντε σφαιρίδια καουτσούκ, τα οποία κτυπούν τους ανθρώπινους στόχους, με ταχύτητα περίπου 112 μέτρων το δευτερόλεπτο.

Το κτύπημα από σφαίρα καουτσούκ προκαλεί σοκ και έντονο πόνο. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο εγχειρίδιό του, ειδικά αν η ρίψη της πλαστικής σφαίρας γίνει από μακριά, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος ο στόχος να κτυπηθεί στο κεφάλι ή σε άλλο ευαίσθητο σημείο και να προκληθεί σοβαρός τραυματισμός, ακόμη και θάνατος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σχετικό έγγραφο προσδιορίζεται ως «ελάττωμα» του εκτοξευτήρα σφαιρών καουτσούκ αν επιχειρείται η βολή να γίνει σε απόσταση από τον «στόχο» μεγαλύτερη από επτά μέτρα.

Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν οι κατασκευαστές, η σχετικά ελαφριά αυτή σφαίρα μπορεί να επηρεασθεί από πλευρικούς ανέμους. Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να χτυπηθεί ο στόχος σε «λάθος» σημείο ή ακόμη και να δεχθεί το πλήγμα λάθος άνθρωπος.

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι γιατί αποφασίσθηκε τα όπλα αυτά να βγουν ειδικά τώρα από τις αποθήκες των Ειδικών Δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ., δεδομένου ότι τις τελευταίες εβδομάδες δεν σημειώνονται επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας ή σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σημειώνεται ότι αναφορές για χρήση τέτοιου όπλου είχαν υπάρξει και προ διετίας στα επεισόδια της Κερατέας, χωρίς όμως να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο. Ανάλογες αναφορές υπήρξαν και στις κινητοποιήσεις για τα μεταλλεία στη Χαλκιδική.

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια