Στα... χωράφια η Κρήτη αναστενάζει αλλά η αθλητική ηγεσία αγχώνεται για τους διαιτητές στα Play Off!

Σπορ
Στα... χωράφια η Κρήτη αναστενάζει αλλά η αθλητική ηγεσία αγχώνεται για τους διαιτητές στα Play Off!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως σας φαίνεται ο στίβος στη Νεάπολη (φωτο); Πως ακούγεται η δήλωση που μας έκανε ο Πομασκι ότι Τεντογλου και Εθνική θα έκαναν προετοιμασία μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο αν υπήρχαν οι υποδομές; Γιατί οι σφυροβολοι που εκπροσωπούν την Κρήτη σε Ολυμπιακούς Αγώνες κάνουν προπόνηση σε μια αλάνα έξω από τα Χανιά;;

Με αφορμή την εκπομπή "Αθλητικές Ιστορίες" που έχω την τιμή να έχω την επιμέλεια και την παρουσίαση στην ΚΡΗΤΗ TV είχα την ευκαιρία φέτος να επισκεφτώ γήπεδα και εκτός Ηρακλείου στα οποία-η αλήθεια είναι-είχα χρόνια να βρεθώ...

Θα ξεκινήσω από τη Νεάπολη Λασιθίου όπου συνάντησα πριν λίγες μέρες ένα σπουδαίο αθλητή-μαραθωνοδρόμο: Τον Μάνο Παρασκάκη. Ο Μάνος που λέτε που ξεκίνησε τον αθλητισμό για να βρει την όποια παρηγοριά όταν έχασε τη μικρή του κορούλα, τόσο άδικα, το αγγελούδι του, τη Μελίνα! Είναι γέννημα-θρέμμα της Νεάπολης, μιας ιστορικής κωμόπολης του Λασιθίου.

Είναι όμως υποχρεωμένος ωστόσο όταν θέλει να κάνει προπόνηση στο "στάδιο Μελιδονιώτης" της Νεάπολης να τρέχει μέσα στα χώματα και τα πετραδάκια καθώς ταρτάν δεν υπάρχει! Η φωτογραφία που βλέπετε είναι από τη Νεάπολη και την...προσπάθεια προπόνησης στο χώμα από τον Παρασκάκη! Το "κλικ" έγινε πριν λίγες ημέρες!

Πήγαμε εκεί και νιώσαμε άσχημα όταν είδαμε και δεκάδες παιδιά να θέλουν να τρέξουν πίσω από τον Μάνο και να μπουν στον αθλητισμό! Και νιώσαμε ακόμα πιο άσχημα όταν μας ρωτούσαν "κύριε, στο Ηράκλειο υπάρχουν καλύτεροι χώροι ώστε να μας φέρουν οι γονείς μας να προπονηθούμε;" Τουλάχιστον τα παιδιά είχαν και έχουν την τύχη να κάνουν προπόνηση με ένα σπουδαίο προπονητή του κλασικού αθλητισμού, τον Λευτέρη Ραφαιλάκη. Εκείνη τη μέρα συνεχίσαμε και πήγαμε και στην πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου, τον Άγιο Νικόλαο. Σε ένα στάδιο που κάποτε ερχόταν για προπονήσεις ο φοβερός και τρομερός Μίλτος Τεντόγλου με τον προπονητή ευεργέτη του ελληνικού αθλητισμού (για όσους δεν έχουν παρωπίδες), τον Γιώργο Πομάσκι. Εκεί είδαμε δεκάδες λακκούβες στο ταρτάν και πολλά παιδάκια να προσπαθούν να τρέξουν με κίνδυνο να τραυματιστούν ανά πάσα στιγμή!

Πριν λίγες μέρες στη συνέντευξη που κάναμε με τον Πομάσκι τον ακούσαμε να λέει πως "αν το στάδιο στον Άγιο πληρούσε τις προϋποθέσεις η Εθνική (με τον Τεντόγλου) θα το έκανε μόνιμη έδρα για την προετοιμασία της"! Ασχολήθηκε κανείς; Δόθηκε καμία απάντηση; Υπήρξε κάποια εξέλιξη; Ούτε μια ώρα δρόμος από το Ηράκλειο και το αεροδρόμιο "Ν.Καζαντζάκης" δεν είναι ο Άγιος!

Αλλά τι να λέμε τώρα όταν βλέπουμε αυτά τα γήπεδα-χωράφια στον γειτονικό νομό και όταν ξέρουμε πως οι κορυφαίοι αθλητές στα αγωνίσματα ρίψεων που εκπροσωπούν την Κρήτη σε Ολυμπιάδες κάνουν προπόνηση σε κανονικό χωράφι έξω από τα Χανιά και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός! Και ενώ υπήρχε λύση για το ειδικό προπονητήριο που απαιτεί το άθλημά τους (σφυροβολία)! Λύση σοβαρή και όχι με μεγάλο κόστος αλλά προτιμήθηκαν άλλα έργα για αθλήματα που κανείς δεν υποτιμάει αλλά συγκεντρώνουν το 0.5% λογικά των αθλητών συγκριτικά με τον κλασικό αθλητισμό! Την ίδια ώρα στα Χανιά που έχουν τον πρωταθλητή Ελλάδος σύλλογο στον στίβο, τον "Ελευθέριο Βενιζέλο", περιμένουν μάταια τη δυνατότητα άθλησης και γυμναστικής σε αίθουσα εντός του σταδίου! Ναι, στην πόλη του πρωταθλητή στον κλασικό αθλητισμό, επαναλαμβάνουμε! Δεν θα γράψουμε ότι υπάρχει μαγικό ραβδί που λύνει όλα τα προβλήματα, ούτε ότι δεν υπάρχουν ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις!

Ωστόσο όταν βλέπουμε-ακούμε-μαθαίνουμε για εγκαταστάσεις και διοργανώσεις που απαιτούν μεγάλο προυπολογισμό θα περιμέναμε μεγαλύτερη ευαισθησία για ολόκληρη την Κρήτη...που αναστενάζει σε αυτές τις αθλητικές εγκαταστάσεις που περιγράψαμε! Και λιγότερο άγχος της αθλητικής ηγεσίας για το...αν είναι οι καλύτεροι οι διαιτητές στα Play Off της Super League! Δεν χρειαζόταν τόσο άγχος για τους διαιτητές, για τους οποίους αγχώνονται άλλοι...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News