Το "εμβόλιο ψυχολογίας" έσωσε τον ΟΦΗ...

Ποδόσφαιρο
Το "εμβόλιο ψυχολογίας" έσωσε τον ΟΦΗ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γράψαμε αρκετές φορές από τη μέρα που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του ΟΦΗ ο Νίκος Νιόπλιας για τα θετικά στοιχεία που έδωσε στην κρητική ομάδα και συνοδεύτηκαν βέβαια από τα αποτελέσματα που τόσο έλειπαν! Αφήσαμε περισσότερο και τους «ποδοσφαιράνθρωπους» με τους οποίους κάναμε συνεντεύξεις να μιλήσουν αυτοί για…εμάς!

Προλαβαίνοντας όμως τα προηγούμενα χρόνια να δημιουργήσω καλές φιλίες με ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στον ΟΦΗ και γενικότερα στη μεγαλύτερη κατηγορία, θέλω να πιστεύω πως γνωρίζω ποιο είναι το «ευαίσθητο σημείο» του κάθε ποδοσφαιριστή και αθλητή μετά βέβαια από την υγεία που είναι πάνω απ’ όλα: Η ψυχολογία! Αν λοιπόν ο Ευγένιος Γκέραρντ είχε κάποια «δυνατά στοιχεία» που τον έκαναν να γράψει ιστορία σε αυτή την ομάδα, σίγουρα το δίπλωμα της ψυχολογίας ήταν αυτό που σε συνδυασμό με τους παίκτες με προσωπικότητα (την οικονομική σταθερότητα την έχει και τώρα ο ΟΦΗ) έφεραν τις γνωστές επιτυχίες. Όπως και τότε έτσι και τώρα ο ΟΦΗ έχει κάποιους ποδοσφαιριστές με προσωπικότητα και κλάση! Σίγουρα τότε ήταν περισσόρεροι-πάντα με τα δεδομένα της κάθε εποχής-με κοινό σημείο ότι χρειάζονταν ένα προπονητή που θα τους τονώσει την αυτοπεποίθηση και θα  τους κάνει να δώσουν το 100% Μην ξεχνάμε πως ο ΟΦΗ βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό, ειδικά στα πρώτα χρόνια του Γκέραρντ, σε ποδοσφαιριστές που δεν κατάφεραν να μείνουν ή να καθιερωθούν στον Παναθηναϊκό αλλά και σε παίκτες από μικρότερες κατηγορίες (Κρητικοί και μη Κρητικοί). Ο Ολλανδός ήταν «μάστορας» στο κομμάτι της ψυχολογίας και απογείωσε τις καριέρες όλων των παικτών, κάνοντας κάθε παίκτη ξεχωριστά να πιστέψει πως δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτούς των ομάδων που διεκδικούσαν τίτλους! Παίκτες που άλλοι είχαν μια ψυχολογική πτώση όταν είχαν βρεθεί στον ΟΦΗ από τους «πράσινους» (π.χ. Χαραλαμπίδης) και παίκτες που ήταν «ψαρωμένοι» κάνοντας το άλμα και έπρεπε γρήγορα να φτάσουν σε επίπεδο που μέχρι…χθες ήταν το όνειρό τους! Ένα από αυτά τα παιδιά που έπρεπε…να ξεψαρώσουν γρήγορα σαν ποδοσφαιριστές στα πρώτα τους βήματα, ήταν και ο σημερινός  τεχνικός του ΟΦΗ Νίκος Νιόπλιας! Μόνο πως αυτός κατάφερε και να γίνει παίκτης της ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου και να παίξει σε Μουντιάλ αλλά και να γίνει «σφουγγάρι» μαθαίνοντας από τον Γκέραρντ πως κάνεις έναν ποδοσφαιριστή να φτάσει στο μάξιμουμ και με νοοτροπία νικητή! Ο Νιόπλιας έκανε όλους τους παίκτες του ΟΦΗ να αισθανθούν χρήσιμοι και πιο σωστά πολύτιμοι, έκανε ηγέτη τον Ντε Γκουζμάν την ώρα που ο Νέιρα έμενε εκτός από τραυματισμούς και δημιουργόταν αγωνιστικό και…ψυχολογικό κενό, έκανε και τους αμυντικούς που είχαν φτάσει στα…Τάρταρα με το μεγάλο παθητικό να γίνουν απροσπέλαστοι στα Πλέι Οφ! Και βέβαια κρίνοντας από τα αποτελέσματα έκανε μια ομάδα που αγνοούσε την…νίκη, να αγνοεί την ήττα! Σαφώς και ήταν θέμα ψυχολογίας και μετά έγιναν όλα τα υπόλοιπα! Ο πιο καλός ο μαθητής του Γκέραρντ ήταν ο Νιόπλιας! Του Γκεραρντάκη που αν ζούσε, στις 7 Μαϊου θα γιόρταζε με τα «παιδιά του» κι ένα κρασάκι στην Ελιά!

Και κάτι τελευταίο αλλά καθόλου ασήμαντο! Πίκρανε πολλούς ο ΟΦΗ και μαζί και αυτούς που ήθελαν να σωθεί πάση θυσία η ομάδα του Αλέξη Κούγια και όχι η κρητική ομάδα! "Τους κάρφωσε" ένα πρωτοσέλιδο την επόμενη μέρα της μεγάλης και καθαρής νίκης του ΟΦΗ στο Αλκαζάρ που έβγαζε την ΑΕΛ «κατακρεουργημένη» από την διαιτησία και τον ΟΦΗ «υπερευνοημένο»! Οι Κρητικοί φίλαθλοι που παρακολουθουν την επικαιρότητα γνωρίζουν, αρκεί πλέον και (στο σύνολό τους) να μην ξεχάσουν…

Πηγή φωτογραφίας: INTIME

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News