"Αθλητικές Ιστορίες": Στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Ελλάδα του 2005, ο πρώτος σκόρερ λεγόταν Νίκος Ζήσης

Μπάσκετ
"Αθλητικές Ιστορίες": Στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Ελλάδα του 2005, ο πρώτος σκόρερ λεγόταν Νίκος Ζήσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια "σημαία" του ελληνικού μπάσκετ, στον αυριανό τελικό με τη φανέλα της πρώτης του αγάπης, της ΑΕΚ, στα Δυο Αοράκια...

Το μεγαλύτερο όνομα (από τους Έλληνες) που θα αγωνιστούν στον αυριανό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος στα Δυο Αοράκια, είναι αναμφίβολα ο Νίκος Ζήσης. Βλέπετε, βάσει καριέρας, το μεγαλύτερο όνομα από τους ξένους είναι ο συμπαίκτης του στην Ένωση Μάριο Τσάλμερς με δύο δαχτυλίδια πρωταθλητή στο ΝΒΑ!

Ο Ζήσης ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από την πρώτη ομάδα μπάσκετ που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα: Από την Χ.Α.Ν.Θ. Ήταν το 1996, με τον Ζήση σε ηλικία 13 ετών.

*Το 2000 και όντας μόνο 17 ετών μετακομίζει στην Αθήνα για λογαριασμό της ΑΕΚ. Έκανε το ντεμπούτο του στην Ευρωλίγκα το 2001, όταν αγωνίστηκε σε δύο παιχνίδια σε ηλικία 18 ετών. Το 2002 είχε πλέον καλό ρόλο και στον πέμπτο του και τελευταίο χρόνια με τα κιτρινόμαυρα, έφτασε να βάζει 11,5 πόντους και να παίζει κατά μέσο όρο 31 λεπτά. Στην ΑΕΚ αγωνίστηκε με επιτυχία για 5 χρόνια, κατακτώντας ένα Πρωτάθλημα Ελλάδας και ένα Κύπελλο Ελλάδας.

*Από το 2005 μέχρι το 2007 ήταν στην Ιταλία για λογαριασμό της Μπενετόν Τρεβίζο,με την οποία κατέκτησε ένα Πρωτάθλημα Ιταλίας ένα Κύπελλο και ένα Σούπερ Καπ Ιταλίας. Τον Ιούνιο του 2007 και αντί 1,7 εκατομμυρίων ευρώ σε απολαβές, ο Ζήσης έγινε ο τέταρτος Έλληνας παίκτης που πήγε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με την οποία έφτασε συν τοις άλλοις στην κορυφή της Ευρώπης, κατακτώντας την Ευρωλίγκα ανδρών. Το καλοκαίρι του 2009 υπέγραψε στην ιταλική Μοντεπάσκι Σιένα. Στη Σιένα έμεινε για τρία χρόνια κατακτώντας ισάριθμα Πρωταθλήματα Ιταλίας. Το 2012 υπέγραψε στην ισπανική Μπιλμπάο Μπασκέτ. Το 2013 υπέγραψε συμβόλαιο στη ρωσική Ούνικς Καζάν με την οποία κέρδισε το κύπελλο Ρωσίας. Από το Δεκέμβριο του 2014 μέχρι τον Ιούνιο του 2015 αγωνίστηκε στην Φενερμπαχτσέ, μετά από επιλογή του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς.

*Το καλοκαίρι του 2015 μετακόμισε, στη Γερμανία για τα χρώματα της Μπάμπεργκ με την οποία κατέκτησε στο εθνικό πρωτάθλημα. Το 2017 ανανέωσε το συμβόλαιό του με του την ομάδα μέχρι το 2019 επίσης κατέκτησε το κύπελλο και το πρωτάθλημα Γερμανίας για το 2017 πανηγυρίζοντας το νταμπλ. Στις 17 Φεβρουαρίου 2019 κατέκτησε το κύπελλο Γερμανίας, με τον ίδιο να βγαίνει MVP αφού είχε 19 πόντους, 8 ασίστ, 3 ριμπάουντ και πέτυχε το νικητήριο καλάθι για το 83-82. Το καλοκαίρι του 2019 μετά από τέσσερα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στην Μπάμπεργκ, ο Ζήσης αποχώρησε από την Βαμβέργη και την γερμανική ομάδα.

*Στις 7 Σεπτεμβρίου 2019, η γερμανική ομάδα τίμησε το Νίκο Ζήση για τα όσα προσέφερε στον σύλλογο τα τέσσερα χρόνια και τα συνολικά 247 ματς που αγωνίστηκε σε αυτόν (2015/2019), κατακτώντας 2 πρωταθλήματα Γερμανίας, 1 Κύπελλο Γερμανίας και 1 SuperCup και για τον λόγο αυτόν, απέσυρε τη φανέλα με το νούμερο 6.

*Στις 15 Ιουλίου 2019, συμφώνησε με την ισπανική Μπανταλόνα, μέχρι το καλοκαίρι του 2021.

*Τον περασμένο μήνα (Ιανουάριο του 2020) επέστρεψε στην ΑΕΚ και το ελληνικό πρωτάθλημα μετά από δεκαπέντε χρόνια.

                                             

           Ο Νίκος Ζήσης στη "Ν.Κ."

Ο Νίκος Ζήσης μίλησε στη "Ν.Κ." για τον αυριανό τελικό και κράτησε χαμηλούς τόνους λέγοντας:

"Κοιτάμε αυτόν τον τελικό, είναι ένα μονό παιχνίδι, όλα μπορούν να γίνουν σε 40 λεπτά. Εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε για το παιχνίδι ψυχολογικά και τακτικά και να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό την Κυριακή. Γνωρίζουμε ότι θα είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι που κρίνει έναν τίτλο και ξέρουμε πόσο πολύ το θέλει ο σύλλογος, η ομάδα και ο κόσμος μας", τόνισε αρχικά και πρόσθεσε για το μήνυμα που στέλνει στον κόσμο: "Το μήνυμα είναι ότι θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, θα τα δώσουμε όλα για το τρόπαιο. Όπως είπα συμβόλαιο με την επιτυχία δεν υπογράφεις αλλά αυτό που πρέπει να είναι δεδομένο, είναι το ότι θα δώσουμε ότι έχουμε και δεν έχουμε στο παρκέ ανεξάρτητα πως θα πάει το παιχνίδι".

                                                  Όταν ο Ζήσης ήταν πρώτος σκόρερ της πρωταθλήτριας Ευρώπης Εθνικής                                          

 Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά για τον Νίκο Ζήση. Το παρακάτω στοιχείο της προσωπικής του καριέρας όμως και μόνο φτάνει: Στο Ευρωμπάσκετ του 2005 ήταν ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής Ελλάδος που έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου στο Βελιγράδι: Ο Ζήσης με μέσο ορό 10,6 πόντους σε κάθε παιχνίδι, ήταν και ο παίκτης-κλειδί που έδωσε την ασίστ για το ιστορικό τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη στον ημιτελικό με την Γαλλία 5 δευτερόλεπτα πριν την λήξη του αγώνα (τελικό σκορ: 67-66 υπέρ της Ελλάδας).

Ο Ζήσης πήγε με φόρα το 2006 στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας, ωστόσο αναγκάστηκε να αποχωρήσει από αυτό λόγω του ότι υπέστη τριπλό κάταγμα στο ζυγωματικό από αντιαθλητικό χτύπημα του αντιπάλου του Άντερσον Βαρεχάο, στον αγώνα μεταξύ Ελλάδας και Βραζιλίας, στις 23 Αυγούστου 2006. Το 2007 και το 2008 κατέκτησε την 4η και 5η θέση στο Ευρωμπάσκετ στην Ισπανία και στην Ολυμπιάδα στο Πεκίνο αντίστοιχα. Το 2009 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2009 στην Πολωνία. Υπήρξε αρχηγός της Εθνικής για δυο χρόνια το 2014 και 2015.

*Στις 24 Μαΐου 2016 ανακοίνωσε, πως αποχωρεί από την Εθνική ομάδα, μετά από 15 χρόνια παρουσίας. Με την Εθνική αγωνίστηκε σε 189 αγώνες (τέταρτος στην ιστορία) έχοντας 1455 (μ.ο: 7.70) πόντους (δέκατος πέμπτος σκόρερ στην ιστορία).

*Στις 24 Φεβρουαρίου 2018, ο Ζήσης βραβεύτηκε από την ΕΟΚ για την προσφορά του στην Εθνική Ομάδα και το ελληνικό μπάσκετ.                                                         

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News