Ο Στέφανος Βάβουλας θυμάται πως "υπέγραψε" το Ολυμπιακός-ΟΦΗ 4-5 στις "Αθλητικές Ιστορίες"

Ποδόσφαιρο
Ο Στέφανος Βάβουλας θυμάται πως "υπέγραψε" το Ολυμπιακός-ΟΦΗ 4-5 στις "Αθλητικές Ιστορίες"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο παλαίμαχος άσος του ΟΦΗ μιλάει σπάνια, σχεδόν ποτέ, αλλά αυτή τη φορά είχε λόγο...

Ο Στέφανος Βάβουλας αγαπήθηκε από την πρώτη μέρα που βρέθηκε στον ΟΦΗ. Και δεν γινόταν διαφορετικά αφού οι παλιοί θυμόντουσαν με αγάπη και θαυμασμό τον Βουρλιώτη (Μικρασιάτη) θείο του Δημήτρη, τον πρώτο ποδοσφαιριστή από την Κρήτη που έπαιξε στην Εθνική Ελλάδος...

Ο Στέφανος έγινε σύνθημα στα χείλη των φιλάθλων και χάρισε στους "ομιλίτες" μεγάλες χαρές και νίκες κόντρα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό με προσωπικά του γκολ! Γνωρίζοντας πως ο ίδιος δεν παραχωρει (σχεδόν ποτέ) συνεντεύξεις θελήσαμε να κάνουμε την προσπάθεια για τις "Αθλητικές Ιστορίες" και να του θυμίσουμε το Ολυμπιακός-ΟΦΗ 4-5 στο Φάληρο όταν πριν 29 χρόνια υπέγραφε με δικό του γκολ μια ανατροπή σκορ από 4-0(!) και δη μέσα στην έδρα του Ολυμπιακού! Τι έγινε εκείνη τη μέρα; Πως οι παίκτες του ΟΦΗ πίστεψαν στην ανατροπή και έφτασαν σε αυτή; Ποιος παίκτης παρέσυρε ολόκληρο τον ΟΦΗ; Τι έγινε στο τέλος; Για όλα μας απάντησε ο Βάβουλας: "Καταρχάς θα σας πω ό, τι δεν μπορώ να ξεχάσω αυτό το παιχνίδι. Όχι γιατί ήταν κρίσιμο αλλά γιατί τέτοια ανατροπή δεν μπορεί να ξαναγίνει! Πράγματι μετά το 4-0 του Ολυμπιακού πολλοι θα περίμεναν να τα παρατήσουμε! Εμείς όχι! Παίζαμε ελεύθερα και όταν μειώσαμε σε 4-1 πήραμε θάρρος! Όταν έγινε το 4-2 αρχίσαμε να το πιστεύουμε! Είχαμε έναν τρομερό Βέρα εκείνη τη μέρα που έκανε το καλύτερο του παιχνίδι με τον ΟΦΗ! Μας έδωσε φτερά με αυτά που βλέπαμε να κάνει στο γήπεδο! Αφού έγινε το 4-4 έβλεπα στα μάτια των αντιπάλων ό, τι περιμένουν και τα χειρότερα. Ήρθε το φάουλ και ήξερα πως είχα την ευκαιρία να σκοράρω και να γράψουμε ιστορία με ένα ματς! Νομίζω πως ο Ράντος... ούτε που το είδε! Το χάρηκα πολύ, ο μίστερ (σ.σ. Γκέραρντ) είπε πως πρωταγωνιστές είμαστε εμείς που παίζουμε και στον Ολυμπιακό είχαν μεγάλη ένταση αμέσως μετά στα αποδυτήρια με τον κόσμο να φωνάζει! Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό το γκολ και αυτό το ματς!"

                                      "Καλύτερο από το γκολ στον Σαργκάνη"

Ζητήσαμε από τον Βάβουλα να συγκρίνει το φάουλ-γκολ στο Φάληρο με αυτό που είχε πετύχει κόντρα στον Παναθηναϊκό (για το 2-1) με αντίπαλο τερματοφύλακα τον Σαργκάνη: "Ναι ήταν καλύτερο αυτό στο Καραϊσκάκη", μας λέει και προσθέτει: "Αυτό το φάουλ δεν το είδε ο Ράντος, είχε τρομερή δύναμη το σουτ!"

Τέλος, ο Στέφανος μας θυμίζει και κάτι που έμμεσα έχει σχέση με τον Ολυμπιακό. "Όταν αποκλείσαμε τη Σλάβια Πράγας ο Ολυμπιακός είχε στο στόχαστρο τον Κούκα. Τον μάρκαρα εγώ, δεν έκανε τίποτα στο Ηράκλειο και ο Ολυμπιακός άλλαξε στόχο! Αυτό το ματς και αυτά τα γκολ με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό θα μου μείνουν για πάντα!"

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι έγινε στο αλησμόνητο διπλό του ΟΦΗ. Μπορεί το παιχνίδι να ήταν αδιάφορο αφού οι Πειραιώτες θα τερμάτιζαν οριστικά στην 4η θέση και η κρητική ομάδα στην 6η, αλλά η αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό στο "Γ.Καραϊσκάκης" για την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος της περιόδου 1989-90 έχει μείνει στην ιστορία και μνημονεύεται φυσικά μέχρι και σήμερα. Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν μάλιστα μόλις δέκα ημέρες μετά τον μεταξύ τους τελικό του Κυπέλλου, όπου οι "ερυθρόλευκοι" επικράτησαν στο ΟΑΚΑ του ΟΦΗ με 4-2.

Ενώ όλα έδειχναν ότι ο Ολυμπιακός που τότε είχε στον πάγκο του τον Ίμρε Κόμορα, θα έφτανε σε μία άνετη επικράτηση, ο ΟΦΗ του Ευγένιου Γκέραρντ έκανε το... απίστευτο και δη με πρωταγωνιστή τον πρώην προπονητή του, Χάιμε Βέρα.

Χωρίς γκολ το πρώτο μισάωρο του αγώνα, στο 31' ωστόσο ο Ντέταρι άνοιξε το σκορ για τους "Ερυθρόλευκους" και στο 42'-44' οι Μητρόπουλος, Κωφίδης έστειλαν τους Πειραιώτες στο ημίχρονο με το εμφατικό 3-0. Σαν να μην έφτανε αυτό για τους φιλοξενούμενους, στο 50' έγινε και το 4-0 από τον Τσιαντάκη, αλλά αυτό που θα ακολουθούσε δεν χωρούσε ούτε σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Γιάννης Μαρινάκης μειώνει για τον ΟΦΗ και στο 62' ο Βέρα θα κάνει το 4-2. Ενώ τα λεπτά κυλούσαν κι όλα έδειχναν ότι τίποτα δεν θα αλλάξει, ήρθε ο Μπατσινίλας -που είχε μπει αλλαγή αντί του Γ.Μαρινάκη- στο 85' για να πάει το παιχνίδι στο γκολ και στο επόμενο λεπτό ο Βέρα ισοφαρίζει για την κρητική ομάδα Σαν να μην έφτανε αυτό για τους γηπεδούχους, στο 94' ο ΟΦΗ σημείωσε και πέμπτο γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Βάβουλα, υπογράφοντας μία ανεπανάληπτη ανατροπή.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ίμρε Κόμορα): Ράντος, Αλεξίου, Αποστολάκης, Καραταΐδης, Παχατουρίδης, Σαββίδης (76’ Καλογερόπουλος), Κωφίδης, Ντέταρι, Τσαλουχίδης, Τσιαντάκης, Μητρόπουλος (76’ Σοφιανόπουλος).

ΟΦΗ (Ευγένιος Γκέραρντ): Χανιωτάκης, Ν.Παπαδόπουλος, Πατεμτζής, Τσίμπος, Βάβουλας, Γκουλής, Βέρα, Π.Μαρινάκης (46’ Παπαβασιλείου), Νιόπλιας, Γ.Μαρινάκης (67’ Μπατσινίλας), Κάβουρας

        * Μονομαχία Νίκου Νιόπλια-Λάγιος Ντέταρι                          

              Άσχημη προϊστορία για τον ΟΦΗ και στα καλύτερά του χρόνια

 Με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό η προϊστορία των αγώνων με τον ΟΦΗ είτε στο Ολυμπιακό Στάδιο, είτε-κυρίως-στο "Καραϊσκάκη" είναι σε μεγάλο βαθμό υπέρ της ομάδας του Πειραιά.

Η ομάδα του Ηρακλείου παραδοσιακά είχε μεγάλα προβλήματα όταν έπαιζε στην έδρα των "ερυθρόλευκων" ακόμα και στα καλύτερά της χρόνια (με Γκέραρντ), αφού σε 47 παιχνίδια μετράει 41 ήττες και 5 ισοπαλίες. Όπως καταλάβατε, υπάρχει και ένα μοναδικό παιχνίδι και μάλιστα στο Φάληρο, το οποίο κέρδισε ο ΟΦΗ και για το παιχνίδι αυτό μας μιλάει σήμερα στο κεντρικό ρεπορτάζ της σελίδας "Αθλητικές Ιστορίες" ο Στέφανος Βάβουλας.

Πρόκειται για το 4-5 πριν από 29 χρόνια, στη μεγαλύτερη ανατροπή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ήταν 27/5/1990, για την 34η αγωνιστική της Α’ Εθνικής, όταν λίγο πριν την συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα το σκορ ήταν 4-0 και το παιχνίδι έληξε με 4-5.

Υπάρχει βέβαια και μια μικρότερη ανατροπή από τον ΟΦΗ, σε παιχνίδι που έληξε ισόπαλο.

Στις 29/10/2011, η κρητική ομάδα βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-0, αλλά τελικά πήρε βαθμό ισοφαρίζοντας σε 2-2 και κρατώντας το σκορ. Ο Ολυμπιακός είχε προηγηθεί σε αυτό το παιχνίδι με γκολ του Τζιμπούρ στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους και είχε πετύχει το 2-0 με τον Μιραλάς στο 62ο λεπτό. Ωστόσο στο 72΄ο Μάντζιος είχε μειώσει σε 2-1 και στο 77΄ο Γεωργίου είχε πετύχει το τελικό 2-2...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News