Μανουέλ Σίλβα Τζούνιορ: Βραζιλιάνος με κρητική ψυχή...

Ποδόσφαιρο
Μανουέλ Σίλβα Τζούνιορ: Βραζιλιάνος με κρητική ψυχή...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι "Αθλητικές Ιστορίες" ενός σπουδαίου ποδοσφαιριστή και άνθρωπου που είναι δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη...

O Μανουέλ (Μανόλης) Σίλβα Τζούνιορ δεν είναι απλά ένας ποδοσφαιριστής που πέρασε με επιτυχία από την Ελλάδα. Αγάπησε τη χώρα μας και κόλλησε το "Grecia" δίπλα στο όνομά του στο Facebook ενώ αγάπησε και την Κρήτη κάνοντας τον Εργοτέλη "ομάδα της ζωής του"!

Μετά το Αγρίνιο, τον Παναιτωλικό και την ολοκλήρωση της καριέρας του, ο Τζούνιορ επέστρεψε στη Βραζιλία και εκεί παίζοντας ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ξεκίνησε την έντονη δραστηριότητά του και τις συνεχείς προσπάθειες για να βοηθήσει την κοινότητά του στη "χώρα του καφέ, της σάμπα και του ποδοσφαίρου". Ο Τζούνιορ θέλησε να είναι δίπλα στους συγγενείς, τους φίλους, τους γείτονες, τους ανθρώπους με τους οποίους μεγάλωσε.

Η ζωή αποδείχθηκε γενναιόδωρη για τον Σίλβα Τζούνιορ. Κατάφερε να κάνει μια αξιόλογη καριέρα και να βγάλει χρήματα που για τα δεδομένα της περιοχής του, της Μαρανγκουάπε (πόλη γεμάτη φαβέλες και φτώχεια), είναι εξωπραγματικά. Ωστόσο, δεν ξέχασε ποτέ τη γενέτειρά του. Σαν να είχε υποσχεθεί στον εαυτό του όταν πριν από χρόνια άφηνε τη Βραζιλία – αρχικά – για την Πορτογαλία κσι στη συνέχεια για την Ελλάδα, ότι θα επέστρεφε για να βοηθήσει. Με όποιον τρόπο μπορεί. Και το κάνει!

Έχει αναλάβει πλήθος πρωτοβουλιών στην κοινότητά του. Διοργανώνει γιορτές για τη νεολαία και όχι μόνο, ομιλίες, τουρνουά ποδοσφαίρου και αθλοπαιδιών, παιχνίδια, μοιράζει γλυκά και δώρα και γενικότερα προσπαθεί να βοηθήσει όσο μπορεί τους συντοπίτες του να ξεφύγουν από τη δύσκολη πραγματικότητα της καθημερινότητας. Και όλα αυτά με ένα απίστευτο τρόπο, με χιούμορ, με διάθεση να κάνει πολλά χωρίς να ψάχνει τηην προβολή και τη διαφήμιση. Μέσα σε αυτά, ο Τζούνιορ είναι οργανωμένος και πολιτικά, όχι μόνο τώρα που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, όταν ακόμα αγωνιζόταν στον Εργοτέλη και επισκεπτόνταν την πατρίδα του μόνο το καλοκαίρι. Έχει διεκδικήσει, μάλιστα, το χρίσμα του τοπικού «άρχοντα». Και ο Εργοτέλης έχει τη δική του θέση σ’ όλο αυτό, είτε μέσα από φανέλες που όπως θα δείτε… κυκλοφορούν στην περιοχή (κεντρική φωτογραφία), είτε μέσω φωτογραφιών του Τζούνιορ με την κρητική ομάδα, που εμφανίζονται σε πανό, αφίσες και αυτοκόλλητα. Οι φωτογραφίες αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό τις συνθήκες που επικρατούν στην Μαρανγκουάπε των 100.000 ψυχών. Και αυτό από μόνο του δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία σε όσα έκανε και κάνει αυτός ο ξεχωριστός άνθρωπος. Μανουέλ Σίλβα Τζούνιορ, ο "Έλληνας" ή καλύτερα ο Κρητικός κυρίες και κύριοι. Γιατί στη χώρα του μιλάει για την ομάδα που αγάπησε αλλά και για το νησί με τους ανθρώπους που μοιάζουν σε πολλά (όπως πιστεύει και έχει δίκιο) με τους Βραζιλιάνους…

                                             

                           Με κουστούμι στην προπόνηση

Ο Τζούνιορ ή Ζούνιορ με την πορτογαλική προφορά είχε πάντα μεγάλη αγάπη στο καλό ντύσιμο. Πήγαινε στις προπονήσεις του Εργοτέλη στο βοηθητικό του Παγκρητίου νωρίτερα από τους περισσότερους! Αλλά πως πήγαινε; Με κουστούμι και ακριβά παπούτσια! Η εικόνα του όμως αυτή ανέβαζε όλους τους συμπαίκτες του που έδιναν τον καλύτερο εαυτό τους. Και όταν έγινε αρχηγός, ένα παραπάνω! Έτσι καλοντυμένος ήρθε στο Ηράκλειο και το περασμένο Σάββατο βρέθηκε στο Παγκρήτιο για να δει τον Εργοτέλη. Τον ρωτήσαμε μετά το ματς "σου άρεσε το ματς;" και απάντησε αφοπλιστικά "μου αρέσει η ομάδα μου"...

                                        Και με την έγκριση Σάντος στον Εργοτέλη

Ο Μανουέλ Σίλβα Τζούνιορ γεννήθηκε στην πόλη Παουλίστα της Βραζιλίας στις 24 Σεπτεμβρίου του 1976. Μετά τη Γκρέμιο του Γκαραχουένσε και την Γκαραχουένσε το 2002 πέρασε τον Ατλαντικό και βρέθηκε στην Πορτογαλία για την Πάκος Φερέιρα. Το καλοκαίρι του 2006 προτάθηκε στον Εργοτέλη και μάλιστα με τις καλές συστάσεις του Φερνάντο Σάντος (όταν ρωτήθηκε για την περίπτωσή του) υπέγραψε στην ομάδα του Ηρακλείου. Έπαιξε στον Εργοτέλη για έξι χρόνια (147 συμμετοχές-14 γκολ), έγινε και αρχηγός και έκλεισε την καριέρα του στην Ελλάδα παίζοντας από το 2012 μέχρι το 2014 στον Παναιτωλικό και κάνοντας και λίγες συμμετοχές στη Λάρισα. Το 2017 (στα 41 του) έκλεισε την καριέρα του στη Βραζιλία με την Μπέλο Ζαρντίμ.

Aς δούμε τι έλεγε το ρεπορτάζ στις 6 Ιουλίου του 2006, ημέρα που είχε ανακοινωθεί η μεταγραφή του Τζούνιορ στον Εργοτέλη: "Η μεταγραφική ενίσχυση του Εργοτέλη συνεχίζεται. Μετά τον Αλέκο Κακλαμάνο, ο Μανουέλ Σίλβα Τζούνιορ θα αποτελέσει το νέο μέλος του έμψυχου δυναμικού του συλλόγου, όπως ανακοίνωσε η ΠΑΕ την Πέμπτη (6/7).

Ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής προέρχεται από την Πορτογαλία και την Πάσος Φερέιρα και υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας δύο ετών. Γεννήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου του 1976 και το πλήρες όνομά του είναι Μανουέλ ντε Ολιβέιρα ντα Σίλβα Τζούνιορ. Στον πορτογαλικό σύλλογο ανήκε από το 2002 (προερχόμενος από τη βραζιλιανική Γκρέμιο) και την περσινή σεζόν είχε 33 συμμετοχές στην Superliga και εννέα γκολ (τα τρία με πέναλτι).

Από εκεί και πέρα, χωρίς προβλήματα συνεχίστηκε η προετοιμασία της ομάδας στα Χάνια Πηλίου, καθώς όλοι οι παίκτες της ομάδας συμμετείχαν στην πρωινή (10:00 πμ) και στην απογευματινή προπόνηση (19:00). Το βράδυ της Πέμπτης (6/7) αναμένεται να ενσωματωθεί στην αποστολή και ο Αλέκος Κακλαμάνος."

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News