Φιλία Σαριδάκη

«Άνοιξε- κλείσε» χωρίς έλεος

Γράφει η Φιλία Σαριδάκη

Εκεί που αρχίζεις να συνηθίζεις τη (λειψή) ζωή σου με τα λίγα και λιτά, πηγαίνεις στη δουλειά σου, τα παιδιά κάνουν μάθημα, το μαγαζί ανοίγει κάθε πρωί την πόρτα του για να υποδεχτεί πελάτες και η γειτονιά ξυπνάει και κοιμάται με έναν φυσιολογικό ρυθμό, έρχεται το «τσουνάμι» να ανατρέψει τη ζωή σου.

Το lockdown έγινε η νέα ζωή μας.

Το «ασανσέρ» η νέα πραγματικότητα.

Άνοιξε- κλείσε και ράβε- ξήλωνε χωρίς έλεος. Κάθε μέρα μέρα και νέες οδηγίες, νέες απαιτήσεις, νέες ανάγκες για να ανακόψουμε τον ρυθμό της πανδημίας που «σαρώνει» τα πάντα στο πέρασμά της.

Το ζητούμενο ήταν να επιτύχουμε την απόλυτη ισορροπία (τρόμου) ανάμεσα στην οικονομική πραγματικότητα και την υγειονομική κρίση, να συνδυάσουμε τις ανάγκες των ανθρώπων για επιβίωση και τις σκληρές απαιτήσεις των λοιμωξιολόγων για μέτρα κανόνες που θα δημιουργήσουν ένα ανάχωμα από τον ιό.

Και κάπως έτσι τα παιδιά «μαντρώθηκαν» πάλι στα σπίτια, οι μαγαζάτροες έκλεισαν και πάλι με πίκρα τα καταστήματα, εργαζόμενοι χάνουν το μεροκάματο, άνθρωποι σε κατάθλιψη βυθίζονται ακόμη περισσότερο στη μοναξιά. Το ανθρώπινο κόστος αυτής της πανδημίας λίγοι το έχουν σκεφτεί και ακόμη πιο λίγοι έχουν υπολογίσει τι θα βρούμε μπροστά μας όταν ο εφιάλτης τελειώσει. 

Τελικά το «ασανσέρ» μέτρων έγινε και ασανσέρ συναισθημάτων .Με τα πάνω και τα κάτω του. Μια δίνη που αδυνατείς να παρακολουθήσεις και όπου τελικά δεν ξέρεις πως θα ξυπνήσεις: με αισιοδοξία και ελπίδα, ή φόβο και ανασφάλεια.

Κάπου μάλλον το χάσαμε…Πολλοί υποτίμησαν τον αντίπαλο και λειτούργησαν χωρίς σχέδιο. Τα εμβόλια δεν έφτασαν στην ώρα τους. Τα τεστ στα σχολεία δεν ήταν ποτέ όσα υποσχέθηκε η κυβέρνηση, οι μεταλλάξεις είχαν μεγαλύτερη δυναμική απ’ ότι περίμεναν οι επιστήμονες ,οι πολίτες κουράστηκαν πιο γρήγορα από τα συνεχιζόμενα μέτρα, οι απαγορεύσεις δεν εφαρμόστηκαν ποτέ στο σύνολό τους, όλοι έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης.

Ωστόσο ευτυχώς μπορούμε να διδαχθούμε από την ιστορία που με μαθηματική ακρίβεια πάντα επαναλαμβάνεται. Και όπως και στο παρελθόν η πανδημία νικήθηκε, έτσι και τώρα θα νικηθεί. Με πολλές απώλειες… αλλά θα νικηθεί.Το θέμα είναι να μας στερήσει και την ψυχική υγεία...

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια