Φιλία Σαριδάκη

Έπεσαν οι «μάσκες» για τα εμβόλια!

Γράφει η Φιλία Σαριδάκη

Το μεγάλο παζάρι για τα εμβόλια ξεκίνησε. Οι μάσκες έπεσαν και αντί για το αρραγές μέτωπο ενάντια στο μεγάλο εχθρό και την ενωμένη Ευρώπη που μάχεται για το κοινό καλό, είδαμε κυβερνήσεις που ακονίζουν τα «μαχαίρια» τους, αξιωματούχους που απειλούν με δικαστικές διαμάχες και συμφωνίες «κάτω» από το τραπέζι για τις πολύτιμες παρτίδες.

Είναι πολλά τα λεφτά…είναι πολλά τα συμφέροντα...ένας πακτωλός χρημάτων πίσω από την μεγαλύτερη ανακάλυψη των τελευταίων δεκαετιών ,όπως παρουσιάστηκε.

Η αρχή έγινε με τις συστηματικές καθυστερήσεις των εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες, η συνέχεια έγινε με την αποκάλυψη «κρυφών» συμφωνιών, τη σκυτάλη πήρε η βιαστική αλλαγή των όρων (άραγε με ποιο δικαίωμα;), οι καταγγελίες για παραπάνω χρεώσεις, οι διαρροές για διοχεύτευση των εμβολίων σε άλλες χώρες και φυσικά οι απειλές για δικαστικό επίλογο στην υπόθεση.

Τελικά ποιος δουλεύει ποιον σε αυτή τη μεγάλη εμπορική συμφωνία απέναντι στην απειλή της τρομακτικής πανδημίας; Ποιος «παίζει» με ανθρώπινες ψυχές και αγωνίες τη στιγμή που τα νοσοκομεία «φουλάρουν» και ιός σκοτώνει;

Ποιος καθορίζει την τιμή όταν το εμβόλιο και η ζωή μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά;

Πάντως κανείς δεν τρέφει πλέον αυταπάτες. Δεν έχουν όλοι ίση πρόσβαση στο εμβόλιο, δεν εξασφαλίζουν όλες οι χώρες την ποσότητα που χρειάζονται, δεν προχωρούν με τον ίδιο ρυθμό οι εμβολιασμοί σε όλες τις γωνιές της υφηλίου.

Οι πιο πλούσιες χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού, είχαν προαγοράσει τις μισές δόσεις των εμβολίων κατά της covid - 19, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam. Πριν καν κυκλοφορήσουν, πριν διατεθούν στο κοινό. Όσο για την συλλογική ανοσία (αν ποτέ επέλθει) στις 84 πιο φτωχές χώρες; Τοποθετείται γύρω στο… 2025 πρώτα ο Θεός!

Άλλωστε όπου φτωχός και η μοίρα του. Ο ιός –που δεν κάνει διακρίσεις- μπορεί να περιμένει. Κι αν χτυπήσει νωρίτερα την «πόρτα» σου, κάνε το σταυρό σου να έχεις ασφάλεια και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Και κάπως έτσι οι μάσκες πέφτουν για το κοινό παγκόσμιο μέτωπο απέναντι στον εχθρό…

Όσοι κυριαρχούν στη διπλωματική σκακιέρα θα «κλέψουν» πιο γρήγορα τις παρτίδες κάτω από τη μύτη των λιγότερο ισχυρών.

Όσοι έχουν τα χρήματα θα αποκτήσουν το «όπλο» ενάντια στον πανίσχυρο ιό. Οι υπόλοιποι στην ουρά. Αρκεί να σταθούν τυχεροί και να επιβιώσουν μέχρι να έρθει η σειρά τους…

(φωτογραφία Intime)

 

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια