Η πιο αποστειρωμένη σεζόν, ever!

Απόψεις
Η πιο αποστειρωμένη σεζόν, ever!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτ΄λη τη σεζόν ποιος θα τη σώσει;

Η πρώτη έγνοια των ειδικών ήταν να μας κρατήσουν ζωντανούς και η δεύτερη να «σώσουν» την οικονομία μας. Αυτό είναι όμως μια κουβέντα όταν είναι γνωστό ότι η Ελλάδα βασίζεται όσο τίποτα άλλο στους ξένους επισκέπτες και τα πορτοφόλια τους.

Στην Κρήτη ολόκληρες στρατιές επιχειρήσεων και ξενοδοχειακών μονάδων «φυτοζωούν», χιλιάδες εργαζόμενοι φοβούνται τα χειρότερα και οι τουριστικές ζώνες ερήμωσαν μόνο επειδή σταμάτησαν οι πτήσεις. Σκεφτείτε τι θα γίνει αν δεν έρθουν τουρίστες με τις βαλίτσες τους γεμάτες (ή λιγότερες γεμάτες) καλοκαιρινά ρούχα και …χρήματα που θα ξοδέψουν στον τόπο μας.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ήδη αγωνιούν και έχουν μιλήσει για τους φόβους τους. Λένε ότι όχι μόνο ότι τα ξενοδοχεία θα μοιάζουν με…νοσοκομεία ή φυλακές λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα πρέπει να εφαρμοστούν ,αλλά προειδοποιούν και για την εργασιακή «ζούγκλα» που θα κληθούν, κακά τα ψέματα, να αντιμετωπίσουν. Ποιος εγγυάται ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις, μειώσεις μισθών, εργαζόμενοι – λάστιχο και τι θα γίνει στην πράξη αν υπάρξει κρούσμα σε ξενοδοχείο;  Όπως λένε με πίκρα οι εργαζόμενοι «η κυβέρνηση δυστυχώς ανοίγει την κερκόπορτα για την εκ περιτροπής εργασία βαφτίζοντας την «Προσωπικό Ασφαλούς Λειτουργίας» δημιουργώντας κατά  συνέπεια  μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων».

Είναι η πιο δύσκολη αλλά πιο σημαντική σεζόν των τελευταίων ετών και επειδή το lockdown άφησε πίσω του άδεια ταμεία, ανασφάλεια και κατακόρυφη πτώση του τζίρου, τώρα θα πρέπει να έρθει η ανάκαμψη και  αισιοδοξία. Δεν αποκλείεται παρά τις οδηγίες που ανακοινώθηκαν να υπάρξουν κενά, παραλείψεις και παλινωδίες. Μα, αν δεν «παλέψουμε» για το τουριστικό μας προϊόν θα το κάνει κάποιος άλλος με μεγαλύτερη επιτυχία, και αν δεν θα πάρουμε το δικό μας μερίδιο από την μικρότερη «πίτα» φέτος, ίσως και να μείνουμε απ’ έξω. Το ρίσκο ενέχει κινδύνους που θα αποδειχθούν ή όχι στην πορεία, αφού δεν αποκλείεται το κύμα τουριστών να φέρει και αύξηση κρουσμάτων και οι όποιες παραλείψεις να δημιουργήσουν εμπόδια στη λειτουργία των μονάδων.

Αλλά όπως όλα είναι πρωτόγνωρα, έτσι και αυτή την πρωτοφανή κατάσταση θα πρέπει να αντιμετωπίσουν η κυβέρνηση και οι άνθρωποι του τουρισμού. Με ευελιξία, καίριες αποφάσεις όταν προκύπτουν προβλήματα, ενίσχυση των ξενοδόχων που ζουν μια πρωτοφανή οικονομική «χασούρα» και διαμορφώνοντας μια «ασπίδα» για τους εργαζομένους οι οποίοι θα δεχτούν το «παλιρροϊκό» κύμα των συνεπειών της πανδημίας.

Το σίγουρο είναι ότι ξεκινάει η πιο… «αποστειρωμένη» σεζόν στην πρόσφατη ιστορία με μάσκες, αντισηπτικά, προϊόντα μιας χρήσης και σχολαστικούς κανόνες καθαριότητας. Τώρα, αν μέσα σε αυτό το χαμό θα μπορέσει κανείς να ζήσει ανέμελες διακοπές, αυτό είναι άλλο κεφάλαιο…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News