Τα good news του κορωνοϊού και οι ήρωες της διπλανής πόρτας

Απόψεις
Τα good news του κορωνοϊού και οι ήρωες της διπλανής πόρτας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γράφει η Φιλία Σαριδάκη

Ζοφερό το σκηνικό μέσα στο οποίο ζούμε, όχι λόγω των μέτρων που επιβάλλονται που θεωρώ ότι δεν αποτελούν καμιά τρομακτική θυσία, αλλά λόγω των σκληρών εικόνων που βιώνουμε. Άνθρωποι αποχαιρετούν τους αγαπημένους τους, γιατροί αποφασίζουν ποιοι θα ζήσουν και ποιοι θα πεθάνουν, και οι Ιταλοί, Ισπανοί και Γάλλοι έχουν "γονατίσει" μα δεν έχουν χάσει κάθε ελπίδα απέναντι στον εχθρό.

Ίσως είναι ό,τι πιο αντιφατικό έχετε ακούσει, αλλά μέσα σε αυτό τον ζωντανό εφιάλτη υπάρχουν λίγα αλλά καλά νέα. Είναι μικρές αχτίδες φωτός που μας καθοδηγούν μέσα στο σκοτάδι και μας δίνουν ελπίδα ότι αυτή η μπόρα θα περάσει, ακόμα κι αν ο κόσμος μας θα έχει αλλάξει για πάντα.

Τα πιο ελπιδοφόρα ίσως νέα έρχονται από τη μακρινή Κίνα. Στη Γουχάν, που ήρθε αντιμέτωπη πρώτη με τον επικίνδυνο ιό, έκλεισαν τα προσωρινά νοσοκομεία που χτίστηκαν, για αρκετές ημέρες δεν υπήρξε κανένα εγχώριο κρούσμα, παρά μόνο "εισαγόμενα" και μειώθηκαν οι θάνατοι. Στην Κίνα των χιλιάδων θυμάτων, η ζωή επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα και αίρονται κάποιες απαγορεύσεις. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η χώρα ξεμπέρδεψε, ούτε ότι ο ιός δε θα επανέλθει πιο φονικός. Ωστόσο μέσα σε μερικούς μήνες κοίταξαν κατάματα τον φόβο τους και κατάφεραν να τον αντιμετωπίσουν.

Τα νέα από την Ιταλία είναι εφιαλτικά, αλλά όσο σκληρό κι αν ακούγεται η φωνή των Ιταλών είναι μια φωνή από το μέλλον. Έχοντας βιώσει επώδυνα λάθη και φονικές παραλείψεις, προειδοποιούν τους Έλληνες να μην τις επαναλάβουν. Τα μέτρα καθυστέρησαν στη γείτονα χώρα, κάποιοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις και το "πλήρωσαν" ακριβά. Αυτό μαζί με άλλες παραμέτρους που θα ερμηνεύσουν οι λοιμωξιολόγοι οδήγησαν στην τρομακτική εξάπλωση του ιού. Θα ήταν μνημειώδης ασυνειδησία να μη λάβουμε υπόψη μας τις προειδοποιήσεις τους. Βλέποντας την Ιταλία ξέραμε τι να περιμένουμε και τι να αποφύγουμε. Παράλληλα το γεγονός ότι στην Ελλάδα ελήφθησαν νωρίτερα τα μέτρα απαγόρευσης οδηγεί στην ελπίδα ότι το Σύστημα Υγείας μας "εξασφάλισε" λίγο χρόνο ώστε η πιο ραγδαία εξάπλωση του COVID-19 να μη μας βρει απροετοίμαστους.

Κι έπειτα είναι ο λαμπρός χώρος της Επιστήμης, το οπλοστάσιο που διαμορφώνεται μέσα στα εργαστήρια και ελπίζουμε να είναι έτοιμο εγκαίρως. Κινέζοι, Γερμανοί, Βρετανοί, Έλληνες, επιστήμονες κάθε εθνικότητας, έχουν μπει στην "κούρσα" για να διαμορφώσουν το εμβόλιο που θα σώσει ζωές ή εναλλακτικά μια αποτελεσματική θεραπεία. Τα εμβόλια απαιτούν σκληρή δουλειά, κλινικές δοκιμές, πολύμηνη μελέτη, αλλά πιθανόν τον επόμενο χρόνο η διάθεση του εμβολίου να είναι η πολυπόθητη είδηση που περιμένουμε.

Και για το τέλος κράτησα αυτό που είναι για μένα το πιο φωτεινό σημείο της ψυχής μας, η πιο ρομαντική οπτική μιας σκληρής κοινωνίας που δοκιμάζεται. Στη χώρα μας επαναλήφθηκαν εικόνες που είδαμε το 2008-2009 στο ξέσπασμα μιας κρίσης, που όχι μόνο έκανε θρύψαλα την κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα της χώρας μας, αλλά και την οποία καταφέραμε με πολύ κόπο να ξεπεράσουμε.

Ήρωες της διπλανής πόρτας

Οι ήρωες παραμένουν, απλά αλλάζουν "πρόσωπο". Τώρα φορούν τις άσπρες και πράσινες μπλούζες, αγωνίζονται από τα φαρμακεία ή τα ασθενοφόρα τους. Υπάρχουν και οι ήρωες της διπλανής πόρτας. Εθελοντές που αναλαμβάνουν τα ψώνια για ανήμπορους ανθρώπους, φοιτητές που ανέλαβαν δωρεάν εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ψυχολόγοι που σηκώνουν το τηλέφωνο για να μιλήσουν σε μοναχικούς ανθρώπους, όλοι όσοι προσφέρουν ένα πιάτο φαΐ σε όσους το χρειάζονται, όσοι παραμένουν στο καθήκον για να μένουν τα ράφια γεμάτα και η ζωή μας να συνεχίζεται...

Ένα μοναδικό κύμα αλληλεγγύης απλώνεται και πάλι σε μια κοινωνία που δεν ξέχασε τις αξίες της. Ξαφνικά όλα τα άλλα μοιάζουν λίγα και μάταια. Μόνο η ανθρώπινη ζωή έχει αξία...

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News