Φιλία Σαριδάκη

Θέλεις γυναίκα σε «καλούπια;» Αγόρασε μια κούκλα!

Ολόκληρες «βιομηχανίες» έχουν στηθεί για να γίνουν όλες οι γυναίκες… barbie

Η γυναίκα στο ιλουστρασιόν περιοδικό σε κοιτάζει με το εκτυφλωτικό χαμόγελο και η άψογη εικόνα σε θαμπώνει. Εκείνο που δεν μπορεί να σου πει είναι τι έχει περάσει μέχρι να φτάσει να ποζάρει και να κλέβει λίγο από τη λάμψη του φωτογραφικού φακού. Πόσοι αμφέβαλλαν για το μυαλό της, πόσοι την υποτίμησαν και πόσο πιο σκληρά χρειάστηκε να δουλέψει από τους άντρες για να αποδείξει την αξία της.


Δύσκολο να είσαι γυναίκα... Γιατί, όταν έρθει το τέλος της ημέρας, αυτό που μένει είναι το μέικ απ και το όμορφο χτένισμα, γυναίκες μόνες αντιμέτωπες με έναν κόσμο πλασμένο για άντρες. Τώρα πολλοί θα χαμογελάσουν κυνικά με την έκφρασή αυτή, αλλά άντε να ξεπεράσεις τα τόσα εμπόδια που σου φορτώνουν από τη στιγμή που θα έρθεις στον κόσμο.
Καταρχάς “απαγορεύεται” να... μην είσαι όμορφη! Ολόκληρες “βιομηχανίες” έχουν στηθεί για το πιο κερδοφόρο εμπόριο: Να γίνουν όλες Barbie! Βρες τον τρόπο, μπες στις χειρουργικές αίθουσες, βάλε μπόλικο υαλουρονικό, φτιάξε τα χείλη και φυσικά τέντωσε το δέρμα! Κάνε οτιδήποτε χρειαστεί μην τυχόν και αποκλίνεις από το πρότυπο της εποχής και σε παρεξηγήσουν...
Τώρα, αν έχεις περιττά κιλάκια, αναλαμβάνει δράση η “δικτατορία” της μόδας! Την αγαπώ τη μόδα, αλλά πόσα κορίτσια δεν πέθαναν στην προσπάθειά τους να γίνουν αδύνατα, πιο αδύνατα και ακόμη πιο αδύνατα για να αρέσουν στους... άλλους! Όλες οι γυναίκες σε μια τουλάχιστον φάση της ζωής τους ανέβηκαν στη ζυγαριά και σκέφτηκαν ότι θα ήθελαν να είναι πιο αδύνατες... Γιατί πολύ απλά ποτέ δεν είσαι τέλεια για το “καλούπι” που σου έφτιαξαν. Γιατί, βλέπεις, σε αυτό το “καλούπι” πρέπει να χωρέσεις για να είσαι αρεστή και να πουλήσουν και οι επιχειρήσεις την πραμάτεια τους.


Τώρα, αν είσαι και έξυπνη, προς Θεού μην το δείξεις... κρύψε κάτι! Πού ξανακούστηκε γυναίκα με άποψη και δείκτη νοημοσύνης; Πρέπει να το αποδείξεις ότι έχεις την ίδια ευστροφία με τους άλλους, ότι μπορείς να φτάσεις εξίσου ψηλά, να είσαι το ίδιο αποδοτική, ότι η φούστα ή το παντελόνι, οι γόβες ή οι γραβάτες δεν έχουν καμία απολύτως σημασία όταν το μόνο που κινεί τα νήματα στον (μάταιο τούτο) κόσμο είναι το μυαλό (άντε και το χρήμα!).
Α, μην ξεχάσω! Όταν αποκτήσεις παιδιά, κοιτά να τα κάνεις όλα τέλεια. Γιατί εδώ αναλαμβάνει δράση η “κοινωνική δικτατορία”. Αυτή, ντε, που σου επιτάσσει να τα κάνεις όλα άψογα, γρήγορα, χωρίς κόπο, αδιαμαρτύρητα, χαμογελαστή, εκτυφλωτική και ατσαλάκωτη. Μάνα, σύζυγος, φίλη, εργαζόμενη, καριερίστρια, όλα σε ένα φανταχτερό περιτύλιγμα έτοιμο προς πώληση. Μόνο που είναι η ζωή σου και μάλλον δεν την οργάνωσαν και τόσο τέλεια όλοι αυτοί που σκέφτηκαν να τη ρυθμίσουν στα μέτρα τους! Γιατί στο τέλος της ημέρας η μάνα έχει τρελαθεί από τα πολλά που ακούει, η φίλη τρέχει και δε φτάνει για να προλάβει τη βόλτα που ετοίμαζε καιρό, η εργαζόμενη βγάζει “ατμούς” από την πίεση που έχει βιώσει και η καριερίστρια επιστρέφει σε ένα σπίτι πιο έρημο κι από τη Σαχάρα...


Γι’ αυτό σου λέω, όταν βγάλεις το βράδυ τη γόβα και γυρίσεις κατάκοπη στο σπίτι, κοίτα να σ’ αρέσει η ζωή σου και το χαμόγελό σου να μην έχει σβήσει για να αρέσεις στα περιοδικά, στους οίκους μόδας και όλους αυτούς που σου λένε πώς να είσαι “καλύτερη”. Για όλους τους υπόλοιπους: «Αν θέλεις γυναίκα σε “καλούπια, αγόρασε μια κούκλα!». Θα σου βγει και πιο οικονομική!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια