Deja vu που... σκοτώνει!

Απόψεις
Deja vu που... σκοτώνει!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι πείτε μου, το σκηνικό με τον κορωνοϊό δεν το’ χετε ξαναδεί;

H Κίνα φτερνίζεται, οι ΗΠΑ αρρωσταίνουν. Μια ολόκληρη υφήλιος μετρά κρούσματα, απαριθμεί θανάτους και ψάχνει μέτρα ασφαλείας ενάντια σε ιούς, κοινώς επιστρατεύει μάσκες, οινόπνευμα και αντιγριπικά για να σωθεί.

Και εμείς, θεατές αυτής της “επιδημίας” που εξαπλώνεται, μαθαίνουμε ιατρικούς όρους, διαβάζουμε ευλαβικά τους τρόπους προστασίας και κάνουμε την... προσευχή μας για τις ορδές ταξιδιωτών που άθελά τους μπορεί να μεταφέρουν τον ιό.

Όχι, πείτε μου, το σκηνικό των τελευταίων ημερών δεν το ’χετε ξαναδεί; Κάτι σαν τρομακτικό deja vu, εφιαλτικό (κυρίως για τους Ασιάτες), που επαναλαμβάνεται συνεχώς στο μυαλό μας και το μόνο που αλλάζει είναι τελικά το όνομα της επιδημίας. Γιατί, πέρα από τον νεόφερτο κορωνοϊό, θα σας θυμίσω τη γρίπη των πτηνών, τη γρίπη των χοίρων, τη νόσο των “τρελών αγελάδων”, τη νέα γρίπη, τον ιό Έμπολα και φυσικά το SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο). Βάλε τώρα και κάθε είδους ιούς που “ξεφυτρώνουν” από τη μια μέρα στην άλλη, και έχεις έτοιμο το “εκρηκτικό” κοκτέιλ που βιώνουμε καθημερινά. Ζούμε στην εποχή των επιδημιών και των διατροφικών σκανδάλων, οπότε πρέπει πια να το συνηθίσουμε, αφού (όσο ελκυστική κι αν μας φαίνεται συχνά η ιδέα να μπούμε σε έναν αποστειρωμένο θάλαμο) μάλλον είναι ανέφικτο να απομονωθούμε. Κι αφού είναι απίθανο να ζήσεις σε μια... γυάλα χωρίς ανθρώπινες επαφές, χειραψίες, αγκαλιές και “ψιλή” κουβέντα, το μόνο που μας μένει είναι η ψυχραιμία.

Σενάρια συνωμοσιολογίας πάντα θα υπάρχουν για το πώς γεννώνται και διαδίδονται τόσο γρήγορα οι ιοί, αλλά επιστήμονες δεν είμαστε, και ως εκ τούτου μας μένει να εξετάσουμε τους κοινούς παρονομαστές. Πολλοί ιοί είτε ξεκίνησαν είτε εξαπλώθηκαν από πυκνοκατοικημένες χώρες όπως οι ασιατικές. Σε δεύτερο επίπεδο υπάρχει πάντα η ανθρώπινη ευθύνη. Θυμίζω όταν μιλούσαμε για το SΑRS ότι ξεκίνησε και πάλι από πυκνοκατοικημένες χώρες της Ασίας, η νόσος των “τρελών” αγελάδων αποδόθηκε σε “κανιβαλισμό” (το ενδεχόμενο οι αγελάδες να έφαγαν ζωοτροφή που περιελάμβανε αγελάδες) και στην περίπτωση του σημερινού “κορωνοϊού” έχουν ενοχοποιηθεί οι νυχτερίδες αλλά και η αγορά της Γουχάν, όπου υπό άθλιες συνθήκες συνυπήρχαν ψόφια και ζωντανά ζώα. Τίποτα όμως δεν έχει αποδειχτεί και οι επιστήμονες ακόμα διερευνούν την αιτία που οδήγησε στη “γέννηση” αυτού του νέου “φρούτου”. Μια επιδημίας που εξαπλώθηκε εν ριπή οφθαλμού στην αχανή Κίνα.

Βέβαια, να λέμε πάλι καλά που οι Κινέζοι είναι πειθαρχημένος λαός. Σκεφτείτε παραμονή Πρωτοχρονιάς να έλεγαν σε εκατομμύρια Έλληνες (όπως στα εκατομμύρια Κινέζων της Γουχάν) ότι θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους ή ότι έχουν ξεμείνει τα φαρμακεία από μάσκες! Έναν πανικό θα τον βιώναμε γιατί δεν έχουμε μάθει να ακολουθούμε αυστηρές οδηγίες με θρησκευτική ευλάβεια...

Όπως και να ’χει, αυτή την επιδημία (στα όρια της πανδημίας, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες) θα την αντιμετωπίσουμε, γιατί θέλω να ανήκω στους αισιόδοξους που πιστεύουν ότι και αυτός ο ιός θα ανήκει σύντομα στο παρελθόν.

Προσπαθώ να μη μένω στους ψυχρούς αριθμούς, καθώς τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού ξεπέρασαν ήδη σε αριθμό αυτά του ιού SΑRS που ξέσπασε πριν από 17 χρόνια. Επτακόσιοι εβδομήντα τέσσερις άνθρωποι είχαν πεθάνει από SΑRS κατά τη διάρκεια των 8 μηνών εξάπλωσης του ιού και ο κορωνοϊός έχει ήδη σκοτώσει πάνω από 420 άτομα σε λίγες εβδομάδες. Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με γρηγορότερο ρυθμό, αλλά έχει μικρότερη θνησιμότητα, λένε οι επιστήμονες.

Εξάλλου οι επιστήμονες έχουν βάλει τα δυνατά τους για να παλέψουν με τον νέο εφιάλτη. Όχι τίποτα άλλο, αλλά, αν πανικοβληθούμε τώρα που είμαστε ακόμη στην αρχή, τι θα γίνει στη συνέχεια και κυρίως τι θα συμβεί στο... επόμενο ραντεβού με μια επιδημία ή έναν ακόμα φονικό ιό; Έχουμε “ψωμί” ακόμα σας λέω, και δρόμο μπροστά μας σε αυτό τον (συχνά) ακατανόητο κόσμο που ζούμε. Θα μου πείτε, μιλάς εκ του αφαλούς γιατί δε ζεις στην Κίνα των 1,4 δισ. κατοίκων και των 420 - και βάλε - θυμάτων...

Γι’ αυτό πάρτε μάσκα και αντισηπτικό και υπομονή μέχρι τον επόμενο... ιό!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News