Φιλία Σαριδάκη

Το μεγαλείο του πατέρα που μας συγκλόνισε

Η φωτογραφία από το φαράγγι Σαμαριάς που μας "σημάδεψε" και η ευθύνη που μας αναλογεί

Η φωτογραφία προκαλεί τόσα συναισθήματα που δεν μένουν και πολλές λέξεις για να αρθρώσεις, κάθε «φλυαρία» είναι περιττή μπροστά στη λιτή και απέριττη εικόνα. Ένας πατέρας που δεν δίστασε να κουβαλήσει το ανάπηρο παιδί στις πλάτες του για να του δώσει την ευκαιρία να γνωρίσει το φαράγγι της Σαμαριάς, για να μην του στερήσει όλα αυτά που του στερούν οι συνθήκες που επικρατούν σε πολλά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της χώρας.

Αν και πρόκειται για μια εικόνα του 2017, κανείς δεν μπόρεσε να βγάλει από το μυαλό του τη μεγαλειώδη πράξη του πατέρα. Είναι σαν να χρωστάμε σε όλους αυτούς που θέλουν να επισκεφθούν μνημεία ή τοπία της χώρας μας αλλά δεν μπορούν, μια υπόσχεση ότι αυτό θα αλλάξει. Έτσι ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται τρόπους με τους οποίους θα βελτιωθεί η προσβασιμότητα για ΑμΕΑ στο φαράγγι.

Κι όμως εικόνες όπως αυτές δεν καταγράφονται μόνο στο φαράγγι της Σαμαριάς. Μόλις τον προηγούμενο μήνα έγινε γνωστή η ιστορία του μικρού Ερμή -μαθητή της ΣΤ’ τάξης με κινητικά προβλήματα- τον οποίο αναγκάστηκαν να σηκώσουν στα χέρια τους για να μπορέσει να δει από κοντά την Ακρόπολη. Το αναβατόριο του ιερού βράχου (για μια ακόμη φορά) ήταν εκτός λειτουργίας όμως ο μικρός Ερμής δεν πτοήθηκε, ούτε όσοι τον συνόδευαν. Την Ακρόπολη θα την έβλεπε από κοντά, όσο μεγάλα κι ήταν τα εμπόδια.

(Το ασανσέρ της Ακρόπολης που τίθεται συχνά εκτός λειτουργίας)

Όταν η πολιτεία δεν μπορεί να δώσει τη λύση, οι πολίτες παίρνουν την κατάσταση κυριολεκτικά στα χέρια και στις …πλάτες τους. Και είναι η στιγμή που απλά υποκλίνεσαι μπροστά στο μεγαλείο αυτών ανθρώπων που έμαθαν να ζουν με δυσκολίες και εκείνους που έμαθαν να στέκονται «βράχοι» δίπλα στα αγαπημένα τους πρόσωπα για έναν κόσμο με ανοιχτούς ορίζοντες, χωρίς αποκλεισμούς, όταν σε κάθε τους βήμα συναντούν μόνο δυσκολίες και εμπόδια…

Και όσο οι εικόνες όπως αυτές θα συνεχίζονται, η ευθύνη μας απέναντί τους θα είναι και πιο «βαριά»…

Σχόλια