ΕΝΔΙΣΥ: «Μέσω Δικαιοσύνης το ξεκαθάρισμα των συντάξεων»

Απόψεις
ΕΝΔΙΣΥ: «Μέσω Δικαιοσύνης το ξεκαθάρισμα των συντάξεων»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Με μηνύσεις και συμπληρωματικά υπομνήματα επιχειρεί το Δίκτυο να ξεμπλοκάρει τα οφειλόμενα στους συνταξιούχους - Βεβαιότητα κατά τον Πρόεδρο του η απόφαση τους για το τέλος του χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης»

Στις διεκδικήσεις του  μεταξύ άλλων η καταβολή των προσαυξήσεων της παράλληλης σύνταξης σε περίπου 300.000 παλιούς συνταξιούχους οι οποίοι έλαβαν τη σύνταξη τους πριν από την έναρξη λειτουργίας του νόμου 4387/16, Ν. Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από την 13η Μαΐου 2016.

Όπως λέει στον 98.4 ο Πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος, το Δίκτυο προχώρησε προ ημερών στην υποβολή συμπληρωματικού υπομνήματος, επί της μηνυτήριας αναφοράς που είχε καταθέσει στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών με ΕΓ21-2022/208 και αρ. πρωτ. 2747/2-6-2023, με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα.

Αιτία το γεγονός ότι αν κι ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής, είχε δεσμευτεί στον Εισαγγελέα ότι θα διορθώσει τα λάθη που είχαν εντοπιστεί στον επανυπολογισμό των ήδη εκδοθεισών συντάξεων (με την προσαύξηση του παράλληλου χρόνου) από 1/1/2019, εντούτοις δεν προέβη στην παραμικρή ενέργεια. Το πρόβλημα αφορά όλους εκείνους τους συνταξιούχους, οι οποίοι έλαβαν σύνταξη πριν από την έναρξη λειτουργίας του νόμου 4387/16, δηλαδή πριν από την 13η Μαΐου 2016.

Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας, οι οποίοι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, είχαν παράλληλη ασφάλιση, λόγω του συγκεκριμένου νόμου, δικαιούνται προσαύξησης, επί της σύνταξης που έχουν ήδη λάβει και αυτό με τον επανυπολογισμό των συντάξεων από 1/1/2019. Μόνο που η προσαύξηση αυτή δεν τους έχει καταβληθεί ποτέ…

«Η αρχική μηνυτήρια αναφορά που υποβλήθηκε από το ΕΝΔΙΣΥ και η κινητοποίηση της Εισαγγελίας, είχαν ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν πριν από μερικούς μήνες και με καθυστέρηση επτά χρόνων οι προσαυξήσεις στην παράλληλη ασφάλιση για δικαιούχους, οι οποίοι βγήκαν στη σύνταξη μετά την έναρξη ισχύος του νόμου 4387. Αν το ΕΝΔΙΣΥ δεν είχε προβεί σε αυτή την ενέργεια, οι προσαυξήσεις λόγω παράλληλης ασφάλισης θα ήταν ακόμα «όνειρο θερινής νυκτός» σημειώνει.

Στο συμπληρωματικό υπόμνημα που κατέθεσε τον ΕΝΔΙΣΥ στον Εισαγγελέα, ενημερώνει με σημειώματα σύνταξης των συγκεκριμένων μελών της Μηνυτήριας Αναφοράς ότι ουδεμία αλλαγή έχει επέλθει στις συντάξεις τους έως και σήμερα.

Παράλληλα προτρέπει όλους όσους δεν έχουν υποβάλει αίτηση στον e-ΕΦΚΑ για τον παράλληλο χρόνο, να επικοινωνήσουν με το Δίκτυο ώστε να ενημερωθούν σχετικά.

«Ελπίζουμε η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ να λύσει το πρόβλημα χωρίς να χρειαστεί η παρέμβαση του Εισαγγελέα. Δυστυχώς όμως έως τώρα, συνεχίζει να κρύβεται και να καθυστερεί αδικαιολόγητα. Τα ποσά των προσαυξήσεων όμως που οφείλονται, είναι πολύ μεγάλα, όπως επίσης και τα αναδρομικά που πρέπει να δοθούν. Η ευθύνη γι’ αυτές τις καθυστερήσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα την φτωχοποίηση μεγάλου μέρους των συνταξιούχων, βαραίνουν αποκλειστικά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ» προσθέτει καλώντας τους να εφαρμόσουν το νόμο.

Νέο μοντέλο πληρωμών από τον Σεπτέμβριο για τα επιδόματα ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ

Ενδιαφέρον τη ίδια ώρα προκαλεί ο σχεδιασμός της πληρωμής μεγάλου ποσοστού των επιδομάτων με άυλη προπληρωμένη κάρτα, όπως συμβαίνει τώρα με το μισό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αλλά και η διαρροή ότι θα δοθούν πρόσθετα πλεονεκτήματα στους χρήστες των προπληρωμένων καρτών για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες, ενώ θα απαγορευθούν άλλες δαπάνες καθώς, όπως διαπιστώθηκε σε κάποιες λίγες περιπτώσεις μέρος των επιδομάτων κατευθυνόταν στον τζόγο και τα ροζ τηλέφωνα.

Τα παραπάνω στηρίζονται στις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη κι αναφέρονται και στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του πλαστικού χρήματος. Στόχος είναι να δίνονται «όσα πρέπει, σε αυτούς που πρέπει, για ό,τι πρέπει» και να καταπολεμηθεί κατ’ επέκταση η φοροδιαφυγή.

Στο νέο σύστημα αναμένεται να εισαχθούν το επίδομα γέννησης, το επίδομα παιδιού, αναδοχής, στέγασης, διατροφής, ανεργίας και άλλα.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στο πλαίσιο του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης με τη χρηματοδότηση του ταμείου Ανάκαμψης να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση έως το τέλος του χρόνου κι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε συζητήσεις με τις Τράπεζες για τις προδιαγραφές των νέων καρτών, την έκδοση και διανομή τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News