default-image

«Με το ένα πόδι εκτός ασφάλισης χιλιάδες Επαγγελματίες και Αγρότες»

Απόψεις
«Με το ένα πόδι εκτός ασφάλισης χιλιάδες Επαγγελματίες και Αγρότες»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αιτία οι οφειλές τους στον ΕΦΚΑ – Κούρεμα τελών και προσαυξήσεων ζητά η ΓΣΕΒΕΕ»

Περισσότεροι από 800.000 Ελεύθεροι Επαγγελματίες και Αγρότες κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ασφάλισης από αύριο 1η Ιουνίου, λόγω λήξης της προθεσμίας ρύθμισης ή εξόφλησης των οφειλών τους στον ΕΦΚΑ.

«10 χρόνια οικονομικής κρίσης, 2 χρόνια πανδημίας και 2 χρόνια πληθωρισμού, ακρίβειας κι ενεργειακού» δημιούργησαν μεγάλα οικονομικά προβλήματα στις επιχειρήσεις. Η τελευταία ρύθμιση δυστυχώς με τις προϋποθέσεις που βάζει αφήνει εκτός το 90% των οφειλετών» λέει στον 98.4 ο Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Μπάμπης Λεκάκης.

Κατά τη Συνομοσπονδία τα τελευταία έξι με επτά χρόνια οι προτάσεις της δεν έγιναν αποδεκτές από τις Κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα το παραπάνω.

Ωστόσο από την πλευρά της Πολιτείας διευκρινίζεται πως η προσέλευση στις Δομές Δημόσιας Υγείας θα είναι ανοικτή, αν και στα επιμέρους ο Αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας διερωτάται: «Ποιες Δημόσιες Δομές θα κλείνουν πρωινά ραντεβού και Δωρεάν χωρίς ασφάλιση». Ζητούμενο κατά τον ίδιο είναι και το μέλλον συνταξιοδότησης όλων όσων δεν μπορούν να κλείσουν το συντάξιμο φάκελό τους εξαιτίας των οφειλών τους.

Πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ είναι το κούρεμα πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων όπως και του βασικού κεφαλαίου για τους συνταξιούχους.

Οι διευκρινήσεις του Υπουργείου Εργασίας

Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Εργασίας για την ελαχιστοποίηση του φόβου Ελεύθερων Επαγγελματιών κι αγροτών σημειώνει πώς: «Οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ μπορούν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, καταβάλλοντας μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές του κλάδου υγείας του 2022 και όχι εξοφλώντας ολοσχερώς τις εισφορές του 2022».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News