«Άνοιξαν πόρτα στο PEPP με τα συνταξιοδοτικά Ταμεία στο έλεος των αγορών»

Απόψεις
«Άνοιξαν πόρτα στο PEPP με τα συνταξιοδοτικά Ταμεία στο έλεος των αγορών»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Με εντολή της ΕΕ οι αλλαγές στο Δημόσιο Ασφαλιστικό - Ο Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι μήνας εξελίξεων για τη θέσπιση του πανευρωπαϊκού ατομικού συνταξιοδοτικού προϊόντος»

Από το Σεπτέμβριο αναμένονται εξελίξεις στο ασφαλιστικό μετά την κατεύθυνση της ΕΕ για Ευρωπαϊκά ατομικά συνταξιοδοτικά προϊόντα αντί  Δημόσιου Ασφαλιστικού Συστήματος, κατά τον καθηγητή Εργατικού Δικαίου Αλέξη Μητρόπουλο στον 98.4 και την παράδοση των εισφορών εργαζομένων-εργοδοτών στα μεγάλα κερδοσκοπικά συγκροτήματα, ευρωπαϊκά και παγκόσμια (funds, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, επενδυτικά σχήματα κ.λπ.).

Κατά τον ίδιο με τον ν. 5042/2023 (ΦΕΚ Α 88/10-4-2023) αποφασίστηκε η ενσωμάτωση στο Εθνικό μας Δίκαιο του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1238 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20-6-2019 σχετικά με τη θέσπιση του πανευρωπαϊκού ατομικού συνταξιοδοτικού προϊόντος (PEPP).

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του ν. 5042/2023, το ΡΕΡΡ αποτελεί ένα νέο εθελοντικό πρόγραμμα σε επίπεδο ΕΕ που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να αποταμιεύουν για τη συνταξιοδότησή τους μέσω διαφόρων ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Αποτελεί ένα μέρος από το σχέδιο δράσης τής Επιτροπής για την ενίσχυση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και -όπως δηλώνεται- θα είναι διαθέσιμο ως «συμπλήρωμα» των δημόσιων και επαγγελματικών συνταξιοδοτικών συστημάτων, παράλληλα με τα υφιστάμενα εθνικά ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Επίσης, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νόμου, οι αποταμιευτές θα επωφελούνται από μεγαλύτερο εύρος επιλογών, εντονότερο ανταγωνισμό, ενισχυμένη διαφάνεια και περισσότερη ευελιξία αναφορικά με την προσφορά προϊόντων. Όπως ομολογείται το PEPP θα συμβάλλει στη διοχέτευση των αποταμιεύσεων των πολιτών προς τις κεφαλαιαγορές επ’ ωφέλειά των επενδύσεων και της ανάπτυξης στην ΕΕ. Οι πάροχοι PEPP θα επωφεληθούν από την πραγματική ενιαία αγορά για το PEPP και από την απλουστευμένη διασυνοριακή διανομή, προκειμένου να συγκεντρώσουν περιουσιακά στοιχεία και να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας.

Βάση των αλλαγών τα συνταξιοδοτικά Ταμεία τίθενται όπως αναφέρει στο έλεος των αγορών, παρά την αρνητική εμπειρία της σουηδικής «Alecta» .

«Έτσι, για άλλη μια φορά, αποδείχθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Τεχνοδομή -που προέρχεται κυρίως από τις κεντροευρωπαϊκές χώρες (οι χρηματοοικονομικές δομές και κοινοπραξίες των οποίων κυριαρχούν στην κατανομή των πόρων και στη διαχείριση του ενιαίου νομίσματος)- δεν διστάζει να απαξιώνει κάθε δημόσιο και κοινωνικό θεσμό και να τον θεωρεί εμπόδιο στην κερδοσκοπική δράση τού πολυεθνικού κεφαλαίου. Αυτό άλλωστε συνέβη και με τη λεγόμενη «κρίση του Νότου» και τα προγράμματα διαχείρισής της (Μνημόνια). Η Ευρωπαϊκή Τεχνοδομή δεν διδάσκεται ούτε από τις πρόσφατες περιπέτειες του μεγάλου συνταξιοδοτικού Ταμείου «Alecta» της Σουηδίας που, επενδύοντας στις τράπεζες των νεοφυών επιχειρήσεων «Silicon Valley Bank», «Signature Bank» και «First Republic Bank» που χρεοκόπησαν, απώλεσε εν μια νυκτί 2 δις ευρώ οδηγώντας σε απόγνωση τους Σουηδούς ασφαλισμένους (βλ. την από 16-4-2023 ανακοίνωσή μας)» σημειώνει.

Ο καθηγητής προσθέτει ότι μετά την παράδοση των εισφορών των επικουρικών συντάξεων των νέων σε διάφορα επενδυτικά σχήματα κυμαινόμενου ρίσκου («νόμος Τσακλόγλου» 4826/2021 για το ΤΕΚΑ), τώρα, ένα άλλο αγοραίο πεδίο, ευρωπαϊκού επιπέδου, διανοίγεται και συρρικνώνει το σύστημα της δημόσιας αναδιανεμητικής σύνταξης αφού παραδίδει στους αγοραίους ανέμους το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων της. Γιατί είναι ευνόητο ότι σε ένα πανευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό σύστημα οι εισφορές θα οδεύουν προς τα επενδυτικά σχήματα των χωρών που έχουν μείζονα επενδυτική βαθμίδα κατά την 6 αξιολόγηση των σχετικών οίκων. Επομένως οι Έλληνες εργαζόμενοι καλούνται, πλην των κινδύνων «επένδυσης» των εισφορών τους, να χρηματοδοτούν τις πλούσιες κεντροευρωπαϊκές χώρες όπου εδρεύουν τα επενδυτικά σχήματα υψηλής αξιολόγησης σύμφωνα με τους παγκόσμιους οίκους

Ο ίδιος επισημαίνει πως στην κατεύθυνση αυτή ωθεί τα πράγματα και ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) που χρησιμοποιεί με επιμονή τον όρο του «χρηματιστηριακού αναλφαβητισμού», μια πρωτοφανή και προκλητική για τη μεροληψία του υπέρ του νομαδικού κεφαλαίου παγκόσμια πολιτική πλατφόρμα, καλώντας τα κράτη να εθίσουν τους νέους ανθρώπους, από τα πρώτα χρόνια της σχολικής τους ηλικίας, στο χρηματιστηριακό παίγνιο, ως ...πεμπτουσία της μόρφωσης και των σύγχρονων αξιών που πρέπει να εμποτίσουν τον Νέο Κόσμο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News