«Ότι λες για μένα» από την Ευαγγελία Γούλα

Απόψεις
«Ότι λες για μένα» από την Ευαγγελία Γούλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυριακή 7 Μαΐου η προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ στο Ηράκλειο

Πρόκειται για μια πρωτότυπη μακροχρόνια έρευνα (2017-2023), σε πανελλήνια κλίμακα, στο πλαίσιο του κινηματογράφου παρατήρησης, που παρακολουθεί τη ζωή της μεγαλύτερης οικογένειας Ρομά που ζει στη Νέα Αλικαρνασσό και εξερευνά την ιστορία, τις παραδόσεις και τους καθημερινούς αγώνες της. Μέσα από τις ιστορίες τους, το κοινό οδηγείται σε ένα ταξίδι αυτο-ανακάλυψης, αγάπης και ανθεκτικότητας που αμφισβητεί τις κοινές αντιλήψεις και αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα για την καταπολέμηση των στερεοτύπων και την αλλαγή της κοινής γνώμης που έχουμε για τους Ρομά και για τις κλειστές κοινωνικές ομάδες γενικότερα.  

 Η ταινία παρακολουθεί τη ζωή της μεγαλύτερης οικογένειας Τσιγγάνων της Νέας Αλικαρνασσού, που φυγαδεύτηκαν στην Κρήτη το 1974 εξαιτίας μια βεντέτας. Μια βαθιά ιστορία αγάπης και ένα φονικό για λόγους τιμής, διατρέχει τέσσερις γενιές μέσα από την συγκλονιστική ιστορία του πατριάρχη της, τον Παρασκευά, που σε πολύ μικρή ηλικία κατάφερε να αποκοπεί από τα «τείχη» της τσιγγάνικης νομαδικής ζωής, να μορφωθεί και να ενταχθεί στο αστικό πλαίσιο και μοντέλο ζωής. Όμως ο κόσμος του κατέρρευσε μέσα σε μια στιγμή που η μοίρα του όπλισε το χέρι.

 Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και διαγωνίστηκε για το ανεξάρτητο βραβείο της Διεθνής Αμνηστίας. Έλαβε θετικά σχόλια από κοινό και κριτικούς, διαγωνίζεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και είναι υποψήφια για συμμετοχή πολλά Διεθνή Φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όπως η παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας Ευαγγελία Γούλα, είπε στον 98.4 η προβολή μιας τέτοιας ταινίας μπορεί να έχει θετικές συνέπειες στην τοπική κοινότητα και μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την ομαλή ενσωμάτωσή τους και αποδοχή στην τοπική κοινωνία. Παράλληλα ανέφερε ότι ανθρώπινες ιστορίες έχουν τη δύναμη να αλλάξουν την κοινή γνώμη, και η ιστορία αυτής της οικογένειας Ρομά δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς είναι ζωτικής σημασίας να μάθουμε για διαφορετικούς πολιτισμούς και τρόπους ζωής για να αναπτύξουμε ενσυναίσθηση, συμπόνια και κατανόηση.

 ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Παραγωγή - Σκηνοθεσία - Σενάριο ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΟΥΛΑ

Συμπαραγωγή ΒΙΚΥ ΑΡΒΕΛΑΚΗ

Πρωτότυπη μουσική ΣΠΥΡΟΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ

Δ/νση Παραγωγής ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΟΙΝΙΚΙΑΝΑΚΗΣ

Καλλιτεχνική Σύμβουλος ΕΦΗ ΔΡΑΚΟΥ

Animation ΕΛΕΝΗ ΜΙΛΤΣΗ

Εκτέλεση παραγωγής CYCLOS FILM

 Αποκλειστικοί χορηγοί επικοινωνίας: Κρήτη TV, Ράδιο 98.4, neakriti, Νέα Κρήτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News